mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Bulharsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Bulharská ekonomika zůstává nejchudší v EU podle HDP na hlavu. Dopady pandemie výrazně přispěly v roce 2020 k propadu HDP o 4,1 % a došlo rovněž ke zvýšení nezaměstnanosti o 1,8 procentního bodu na 7,4 %. V roce 2021 došlo k obnovení růstu HDP ve výši 3,4 % díky zotavení průmyslové výroby i oživení poptávky. V následujících letech by měl HDP růst opět cca kolem 3 % ročně, vyššímu růstu však bude pravděpodobně bránit stárnutí populace a úbytek pracovní síly. Země nadále čelí úbytku mladých a vzdělaných občanů, kteří odcházejí za vidinou lepšího uplatnění do rozvinutějších zemí. Mezi klíčové sektory patří energetika, těžba uhlí a barevných kovů, metalurgie, strojírenství, zemědělství a cestovní ruch. Hlavní položky exportu tvoří textilní výrobky, železo a ocel, strojírenské výrobky a paliva. Rizika spojená s přetrvávajícími dopady pandemie covid-19 a válkou na Ukrajině se pravděpodobně odrazí na růstu cen a zvýšeném tlaku na státní rozpočet. Vláda bude muset řešit dodávky ropy a zemního plynu ve vazbě na odklon od ruských dodavatelů, což posílí směřování k zelené ekonomice. Schvaluje se Národní plán obnovy a odolnosti s alokací 6,27 mld. EUR, kde 26 % tvoří inovace, 41 % zelená ekonomika, 18 % konektivita a 15 % sociální sféra, zdravotnictví, podnikatelské prostředí.

Bulharsko - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD

Bulharsko 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) -4,1 3,4 3,8 3,2 2,5
Průmyslová produkce (% změna) -5,9 5,8 3,5 3,0 3,0
Veřejný dluh (% HDP) 24,7 26,9 27,7 27,2 25,9
Míra inflace (%) 1,7 3,3 4,1 2,7 2,6
Populace (mil.) 6,9 6,9 6,8 6,8 6,8
Nezaměstnanost (%) 7,4 6,0 5,6 4,8 4,4
HDP/obyv. (USD, PPP) 24 600,0 26 420,0 28 770,0 30 430,0 32 000,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) -0,2 0,2 0,6 0,7 1,2
Saldo obchodní bilance (mld. USD) -2,2 -2,3 -2,7 -3,2 -3,1
Exportní riziko OECD 44745 44745 44 745,0
Konkurenceschopnost 48/63 53/64

Vývoj HDP

Bulharsko 4,1 -4,1 3,4 3,8 3,2
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Rozvojové ekonomiky 2,6 -2,8 6,2 2,7 3,4

Podíl sektorů

zemědělství 4,0
průmysl 25,8
služby 70,2

Bulharsko - Import dle zemí

Německo 18,9
Rumunsko 10,2
Turecko 9,9
Itálie 9,8
Rusko 9,2

Bulharsko - Import dle zboží

Celkem 35,0
Předměty obchodu zvláštní 1,7
Rudy, koncentráty mědi, kamínek měděný, měď cementová 1,7
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných surové (ropa) 1,5
Léčiva (vč. léčiv veterinárních) 1,4
Automobily osobní aj. vozidla pro dopravu osob 0,1

Bulharsko - Příležitosti pro český export

Obranný průmysl

Bulharská armáda čelí dlouhodobému problému nedostatečného financování a neefektivního využívání prostředků. Vybavení je zastaralé, často ještě sovětské provenience. Zhoršená bezpečnostní situace v regionu i v globálním měřítku si stále naléhavěji žádá investice do modernizace letectva, protivzdušné obrany, pozemních sil, námořnictva i speciálních složek.

V příštích letech plánuje armáda velké projekty modernizace výzbroje a vybavení v hodnotě téměř 2 mld. eur. Probíhají výběrová řízení na nákup obrněných vozidel pěchoty (pro pozemní síly), rozbíhá se modernizace tanků T-72 a čím dál naléhavější je modernizace radiolokátorů pro protivzdušnou obranu (zde se například hovoří o zakázce na 3D radary v hodnotě cca 400 mil. BGN, kde existuje potenciál propojení s pasivními technologiemi). Poptávka se v souladu s těmito plány zřejmě zaměří zejména na:

  • leteckou techniku – Bulharsko podepsalo s USA dohodu o dodávkách letounů F-16 (v první fázi osm strojů, ve druhé existuje opce na dalších osm strojů), s tím jsou spojeny příležitosti pro české firmy např. ve výcviku pilotů, modernizaci infrastruktury (letiště);
  • obrněná vozidla – největší podíl má zakázka na OVP pro pozemní síly, která byla prozatím odložena a není vyloučen nový tendr, zajímavá je i zakázka pro speciální síly;
  • kybernetickou bezpečnost – možnost spolupráce s českými firmami při vytváření systému ochrany proti kybernetickým útokům;
  • komunikační, informační a navigační systémy – zde se jedná zejména o příležitosti pro firmy nabízející radiolokátory pro protivzdušnou obranu, ale i např. skladovací systém, systém komunikace a velení bojových jednotek;
  • bezpilotní stroje – Ministerstvo obrany vypsalo tendr na dodávku mini a malých dronů, počítá se s dalšími tendry;
  • optoelektroniku – modernizace systému komunikace a velení;
  • ochranu bezpečnostní infrastruktury – např. systémy ochrany proti dronům, pasivní i aktivní monitoring atd;
  • další možnosti – ruční palné zbraně, protiletadlové komplety, dělostřelectvo aj.

Kromě dodávek pro obranu tvoří velmi zajímavý a blízký segment dodávky pro bezpečnostní sektor – Ministerstvo vnitra a jemu podřízené složky (policie, pohraniční stráž, vězeňská stráž, speciální jednotky, hasiči). Namátkou lze zmínit bezpilotní stroje, ruční palné zbraně, vozidla se zvýšeným stupněm ochrany, ochrana bezpečnostní infrastruktury atd.

Zdravotnický a farmaceutický průmysl

Zdravotnictví disponuje dobře dimenzovanou kapacitou lůžek a nemocničních zařízení. Slabinou je však nedostatek kvalifikovaného personálu, zastaralé vybavení, nedostatek moderních přístrojů. Kromě naléhavé potřeby investic do vybavení vyžaduje pozornost i digitalizace zdravotnictví, kde se mohou uplatnit česká řešení. Zdravotnictví patří mezi prioritní oblasti v rámci unijního Národního plánu obnovy a odolnosti.

Bulharsko nabízí dobré příležitosti pro modernizaci vybavení nemocnic ve veřejném i soukromém sektoru. V blízké se očekává dořešení otázek kolem projektu výstavby nové pediatrické nemocnice v Sofii a vyhlášení tendru jak na stavbu, tak i na vybavení a zařízení (cca 50 mil. eur).

V souvislosti s pandemií covidu-19 se ukázala slabá místa v systému zdravotnické péče, jež by měla v nadcházejícím období vláda akutně řešit – lze očekávat investice do:

  • vybavení infekčních oddělení (např. filtrační a klimatizační jednotky),
  • budování mobilních zařízení,
  • jednotek intenzivní péče,
  • vybavení rychlé zdravotnické pomoci (sanitní vozy, zdravotnické vybavení),
  • posílení zásob ochranných prostředků (roušky, respirátory, plicní ventilátory, ochranné obleky),
  • zdravotnických lůžek.

Železniční a kolejová doprava

Železniční doprava trpí podfinancováním a urgentně potřebuje modernizaci. Za předchozí vlády se podařilo vyřešit akutní problémy se zadlužeností státních železnic. To umožnilo rozjet odkládané a nezbytné investiční projekty. Bulharsko pořídilo nové lokomotivy Siemens, probíhá modernizace železničních vagónů a starších lokomotiv. Významný objem prostředků včetně fondů EU směřuje do výstavby a modernizace tratí a jejich zabezpečení.

Rekonstrukce železničních tratí v zemi je prioritou v rámci financování z fondů EU v současném finančním období, kompletní rekonstrukcí prochází zejména hlavní trať spojující Evropu s Tureckem. Dále si žádá investice do obnovy vozový park, proto BDŽ od roku 2019 postupně vyhlašují jak výběrová řízení na údržbu a opravy (137 mil. BGN v průběhu pěti let), tak i na nákup nových lokomotiv (16 souprav za 247 mil. BGN), obojí platí pro nákladní i osobní dopravu.

Další oblastí kolejové dopravy, kde existuje potenciál pro uplatnění (např. soupravy), je rozvoj městské hromadné dopravy v hlavním městě Sofii, tj. metra, kde tvoří cca dvě třetiny z celkové částky 500 mil. eur investované do výstavby linky č. 3 (etapy 1 a 2) prostředky z fondů EU, v plánu je i rozšíření této linky.

Vodohospodářský a odpadní průmysl

Země se potýká s neúměrně vysokými ztrátami v zásobování pitnou vodou, dochází i k výpadkům v dodávkách pro obyvatelstvo a průmysl, v některých oblastech hrozí i sucha. Přetrvávají problémy se znečišťováním vodních zdrojů, stále ještě není dokončena výstavba odpovídajícího počtu čistíren odpadních vod i úpraven pitné vody. Experti varují i před horšícím se technickým stavem vodních nádrží, jezer a přehrad.

Vodohospodářský sektor země je ve velmi špatném stavu, ztráty při dodávkách pitné vody dosahují nejvyšší hodnoty v EU – 61,5 %. Studie Světové banky odhaduje, že v nejbližších deseti letech by se v sektoru mělo investovat více než 6 mld. eur, z čehož fondy EU by měly pokrýt 30–40 % této částky. V současném programovém období je pro sektor vyčleněno 1,2 mld. eur na výměnu stávající a výstavbu nové sítě vodovodů a kanalizací, čističek odpadních vod, ale i opravu a údržbu přehrad a jezer.

Na počátku roku 2020 bulharská vláda zřídila státem vlastněný Bulharský holding vodovodů a kanalizací („Balgarski ViK holding“ EAD) jako zastřešující subjekt pro realizaci Strategie rozvoje vodohospodářského sektoru Bulharska, Národního plánu obnovy a odolnosti a boje s klimatickými změnami. Holding vyhlašuje centralizovaně veřejné zakázky pro vodní sektor a odpadní průmysl.

Energetický průmysl

Bulharský energetický mix je podobný českému a země řeší i podobné problémy. Jedná se zejména o výzvy spojené s energetickou bezpečností (zajištění dodávek energie, závislost na dodávkách plynu z Ruska), plněním plánu Green Deal (útlum těžby a spalování uhlí), nízkou efektivitou výroby elektrické energie a podobně. Vláda navíc řeší klíčovou otázku jaderné energetiky – zda postavit novou jadernou elektrárnu v Belene, dostavět další blok(y) v Kozloduji či se těchto projektů vzdát a zaměřit se na jiné zdroje. V Bulharsku existuje i zajímavý potenciál pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie – počínaje fotovoltaikou přes větrné elektrárny až po geotermální zdroje.

Bulharská energetika má před sebou nelehké období, kdy bude muset dohánět promarněný čas při restrukturalizaci zastaralého energetického mixu, a výzvy v podobě energetické strategie EU Green Deal. Klíčový problém spočívá ve vysoké závislosti na ekologicky problematických uhelných zdrojích, což je spojeno i se sociálně citlivými dopady na některé regiony. Na druhé straně vzniká prostor pro uplatnění zkušeností a řešení z českého prostředí (např. rekultivace).

V oblasti jaderné energetiky je stále ve hře výstavba nové JE v Belene nebo reaktorů ve stávající JE Kozloduj, pokračuje i likvidace odstavených reaktorů v Kozloduji a modernizační projekty.

Energetika si vyžádá v následujících letech značné investice do obnovy výrobních zařízení, přenosové i rozvodné sítě včetně zemního plynu; existuje zde i zajímavý nevyužitý potenciál pro budování nových kapacit (zejména solární a fotovoltaické zdroje, větrné parky).

Další kapitolou je energetická efektivita, např. projekty zateplování bytových i kancelářských budov, snižování energetických ztrát, větší využití obnovitelných zdrojů energie (tepelná čerpadla, fotovoltaika, solární kolektory atd.).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:10  Index SP 500 našel podporu na klouzavém průměru InstaForex (InstaForex)
Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:22  Česká ekonomika na cestě k růstu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688