Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  13.09.2022 08:48:55

Zažít Hradec jinak – letos poprvé ve velkém stylu

I v letošním roce se mohou hradečtí těšit na oblíbenou „sousedskou“ akci známou pod značkou Zažít město jinak. Tento rok se jí poprvé zúčastní hned tři místa v historickém centru v Hradci. V sobotu 17. září od 14 do 18 hodin se mohou přijít bavit, hrát si, poslouchat hudbu nebo se sami zapojit do dění na Malé náměstí, ke Klicperovu divadlu a k Centru uměleckých aktivit za Galerií moderního umění. Pro návštěvníky bude připraven pestrý program i chutné občerstvení.
Zažít město jinak
 

 
 
„Tento rok poprvé nám podařilo propojit trasu od Studia Beseda přes Malé náměstí k divadlu a odtud do Tomkovy ulice. V samém srdci Hradce to bude žít hudbou, divadlem a uměním, ale třeba i šachy, módní přehlídkou nebo tancem. Snažíme se, aby každý návštěvník našel něco, co ho bude bavit a u čeho se může na chvíli zastavit. Proto jsou tu i aktivity výtvarné jako tvorba loutek nebo malování na chodníku,“ zve na Zažít město jinak Ilona Mach ze skupiny lidí, která stojí za programem Malého náměstí.

Na Malém náměstí se program soustředí především kolem kašny a před oblíbený Antikvariát Na rynku. Tady bude mimo pouličního antikvariátu také tzv. busking point – tedy prostor pro muzikanty, kteří by si chtěli zahrát na ulici. Během odpoledne vystoupí s ukázkami Flamenca taneční škola Heleny Korejtkové, návštěvníci mohou vyzkoušet svůj smysl pro logiku u šachovnic, kde s nimi budou zápolit junioři z místního oddílu ŠSPM Lipky, připravena bude také výtvarná dílna, kde si návštěvníci mohou vyrobit vlastní loutku. Workshop povede hradecká výtvarnice Dominika Cyprová. Ke čtení zve také pojízdná knihovna Divá bába, která nabídne zapůjčení knížek pro děti i dospělé. A aktivit bude samozřejmě připraveno ještě mnohem víc.

Prostor před Klicperovým divadlem rozžijí divadelníci. „Projektu Zažít město jinak se v letošním roce zúčastníme vůbec poprvé, ale chceme zároveň navázat na úspěšně divácké akce, které jsme již pořádali například při tradiční listopadové Noci divadel. Diváci tak budou mít šanci poznat své oblíbené herce a herečky netradičním způsobem mimo jeviště,“ říká mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček.

Klicperovo divadlo připravilo pro návštěvníky lahůdku v podobě přehlídky nejzajímavějších kostýmů ze současných i minulých inscenací. Modely a modelkami přitom budou sami herci. S těmi se pak příchozí mohou seznámit během tzv. speed datingu neboli rychlého rande. V krátkém čase dvou minut se budou herců ptát na otázky, které je zajímají. Ve Studiu Beseda budou navíc probíhat prohlídky zákulisí a výstavy kostýmů a rekvizit. Na hlavní scéně začne v 17:30 hodin představení Orestés s Vojtěchem Říhou v titulní roli.

Centrum uměleckých aktivit se připojuje k ZMJ od roku 2018 a snaží se zapojovat především místní (tj. ze starého města) spolky, organizace a podniky. „Letos opět obsadíme Tomkovu a Klicperovu ulici, a to především divadlem a scénickým uměním. Program obohatí Slam Poetry Set, pohádka, improvizační divadlo B.I.Z.O.N.I. a pásmo filmů My Street Films. Odpoledne otevře módní přehlídka Twist Fashion s inspirací na podzim. Po celou dobu budou v obou ulicích kreativní a recyklační dílny, prezentace vázání květin květinářství Do vázy nebo psaní básní na přání. Sousední Galerie moderního umění bude mít po celý den vstupné zdarma,“ zve do Tomkovky Marta Bergmanová a dodává: „chtěli bychom, aby se zapojili i místní obyvatelé, sousedi a to tím, že napečou buchtu, přinesou věci do blešího trhu nebo se pochlubí svým památníčkem z dětství.“

Zažít město jinak proběhne ještě v neděli 18. září v Sukových sadech.

Zažít město jinak je celorepubliková akce, kterou pořádá AutoMAT z.s. společně s místními. V Hradci Králové to jsou letos: neformální skupina a projekt Divá bába (Malé náměstí), Klicperovo divadlo a Centrum uměleckých aktivit.

Zažít město jinak

Zdroj: TZ - Zažít město jinak, Ilona Machová
 
Zodpovídá: Michal Komárek
Vytvořeno / změněno: 13.9.2022 / 13.9.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688