Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.09.2022 14:34:35

Philip Morris a spol. Tři dividendové akcie na září (podle Morningstar)

Tabáková společnost Philip Morris International je jednou ze tří dividendových akcií na toto září, jak je vybrali experti společnosti Morningstar. Ti se dívají na vyhlídky dividend u tří titulů, které jsou populární u investorů s investicemi, které nesou pravidelný výnos.

Philip Morris International prodává tabákové produkty mimo území Spojených států. Výnos dosahuje zhruba 5 procent. Společnost je v procesu převzetí švédského výrobce tabákových a nikotinových produktů Swedish Match.

Podle analytiků Morningstar přístup na americký trh mohl znamenat strategické i finanční výhody a firma by z této akvizice získala. Pro případné budoucí zvyšování dividendy by pak byl vítanou novinkou vyšší cash flow, jakkoli výplatní poměr zůstával v posledních letech nad 90 % a této úrovně zřejmě dosáhne i v tomto roce. Protože však Philip Morris generuje veškeré tržby mimo území USA, působí proti němu silný americký dolar.

Akcie společnosti kotované v USA klesly od začátku rok o zhruba 1 procento.

Druhou dividendovou akcií z výběru Morningstar je Edison International, plně regulovaná utilita v Kalifornii. Se současným výnosem kolem 4 procent poskytuje jeden z lepších výnosů v sektoru utilit.

Jako solidní lze podle Morningstar označit dřívější růst dividend s anualizovaným tempem 6,3 procenta během posledních pěti let, kterého se podařilo dosáhnout navzdory finančním tlakům plynoucím z lesních požárů. Budoucí dividendový růst bude asi skromnější, nicméně vzhledem k emisi nových akcií dojde ke zředění růstu zisku na akcii. Management se ale k pokračujícímu růstu dividend staví vstřícně. Finanční ředitelka firmy během konferenčních hovorů v tomto roce vyzdvihovala, že Edison zvedá dividendy nepřetržitě už 18 let v řadě a ona se těší na to v této historii pokračovat.

Prodejce autodílů Genuine Parts je třetí vybranou dividendovou akcií. Morningstar ho považuje za „narrow-moat“, tedy za firmu, která nemá výraznější obranu před konkurencí. Letošní zvýšení dividendy bylo už 66. v řadě. K mírnému zvýšení odměny akcionářům firma přistoupila dokonce i loni, navzdory ztrátě v předešlém fiskálním roce. Analytici Morningstar poznamenávají, že management má za cíl dividendový výplatní poměr mezi 50 a 55 procenty zisku za předešlý rok, takže budoucí zvyšování by mělo zhruba sledovat růst zisků.

Genuine Parts je však také dobrým příkladem toho, že ani konzistentní růst dividend nemusí nutně vést k vysokým výnosům, pokud tempo navyšování dividend nedrží krok se zhodnocováním ceny akcie. Současný výnos akciového titulu je 2,3 % (data k 1. září) proti 2,6 %, kde byl před pouhými dvěma měsíci, podotýká David Harrell z Morningstar.

K předpokládanému vývoji akcií dnes ovšem přišlo obecnější varování od Goldman Sachs: Globální akcie jsou dnes na cestě k nejhorší sérii od evropské dluhové krize před deseti lety a podle stratégů této americké banky nemusí být výprodej ještě u konce. MSCI All Country World Index klesá devátý den za sebou, což je nejdelší rudá šňůra od roku 2011. „Očekáváme další slábnutí a rozkolísané trhy, než bude dosaženo přesvědčivého dna,“ uvedli podle Bloombergu stratégové této banky v komentáři.

„Krátkodobý horizont je medvědí a září a říjen jsou období, kdy trhy obvykle prudce klesají,“ domnívá se obdobně také Chris Wood ze společnosti Jefferies.

Zdroje: Morningstar, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688