mzp.cz (MŽP)
Z domova  |  07.09.2022 00:00:00

Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu 7.9.

Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu

Na 7. září připadá Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu (International Day of Clean Air for blue skies), který chce upozornit na nutnost omezovat množství emisí znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší a zajistit adekvátní ochranu lidského zdraví. Čisté ovzduší je jednou z priorit Ministerstva životního prostředí, a proto podniká systematické kroky k jeho dalšímu zlepšování.

V oblasti snižování emisí bylo v posledních 30 letech dosaženo významného pokroku. Velký podíl na tom mají rozsáhlé investice v sektoru energetiky, průmyslu i dopravy. Významně přispívá i výměna starých kotlů na pevná paliva v domácnostech za ekologičtější zdroje vytápění. Přes všechny tyto kroky není kvalita ovzduší v některých částech ČR stále na požadované úrovni, což představuje zvýšené riziko pro zdraví lidí. Ze strategických dokumentů ministerstva vyplývá, že jednou z nejdůležitějších výzev je především další snížení emisí z lokálních topenišť.

Ryze praktickým krokem je to, že jsme se začátkem topné sezóny spustili nový informační web pro domácnosti, který poradí, jak správně topit pevnými palivy a ušetřit.

Kromě opatření realizovaných přímo v ČR je potřeba intenzivnější a efektivnější spolupráce i v rámci mezinárodního společenství, jelikož znečištění ovzduší nezná hranic a šíří se v rámci celé severní polokoule. MŽP proto v rámci českého předsednictví EU připravuje mezinárodní konferenci na téma čisté ovzduší a budoucí výzvy, které je třeba k jeho dalšímu zlepšení překonat (Budoucí výzvy pro ochranu ovzduší v Evropě / Future challenges in the air protection in Europe).

Konferenci pořádá MŽP dne 24. listopadu 2022 v Praze ve spolupráci s Evropskou komisí prostřednictvím nástroje pro technickou asistenci a výměnu informací (TAIEX) a sejdou se na ní experti zapojení do procesu ochrany ovzduší z celé Evropy a střední Asie, tedy zemí, na které cílí Úmluva EHK OSN o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států. Dalším významným tématem konference bude budoucnost evropského legislativního rámce ochrany ovzduší, který je momentálně v návaznosti na cíle Zelené dohody pro Evropu kompletně revidován.

Jedním z cílů této revize je reakce na nejnovější doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která v roce 2021 podstatně zpřísnila doporučené hodnoty koncentrací znečišťujících látek ve vnějším ovzduší, které je možné považovat za bezpečné z hlediska ochrany lidského zdraví.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu

Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu

Na 7. září připadá Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu International Day of Clean Air for blue skies, který chce upozornit na nutnost omezovat množství emisí znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší a zajistit adekvátní ochranu lidského zdraví. Čisté ovzduší je jednou z priorit ...

Ministryně Hubáčková a ministr Lipavský spustili kampaň #Czechia4Climate na podporu ochrany životního prostředí

Ministryně Hubáčková a ministr Lipavský spustili kampaň #Czechia4Climate na podporu ochrany životního prostředí

Otázky životního prostředí a klimatu úzce souvisí s diplomacií. Že toto téma překračuje hranice států a souvisí úzce i s naší bezpečností dokazuje kampaň #Czechia4Climate, kterou v úterý 6. září spustili ministr zahraničí Jan Lipavský a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Na mezinárodní konferenci v Příbrami se diskutuje o geoparcích v zemích Východního partnerství včetně Ukrajiny

Na mezinárodní konferenci v Příbrami se diskutuje o geoparcích v zemích Východního partnerství včetně Ukrajiny

V Příbrami dnes začala mezinárodní konference, která má za cíl představit geoparky a jejich potenciál pro geovzdělávání a geoturismus vybraným zemím Východního partnerství. Konferenci pořádá Národní geopark Barrandien ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR za finanční podpory Evropské ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688