Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.09.2022 16:55:39

Nejlepší je přechod na málo volatilní rozumné sazby, říká expert Raghuram Rajan

Raghuram Rajan hovořil v rozhovoru pro Bloomberg o tom, co podle něj po roce 2008 zvýšilo odolnost finančního systému včetně toho, že krizí byl vyvrácen názor, podle kterého „chytří lidé nemohou dělat chyby“ (viz první část rozhovoru). Ve druhé části rozhovoru se ekonom mimo jiné rozhovořil o tom, jaké problémy může přinášet prostředí dlouhodobě nízkých sazeb.

Odolnost systému podle experta mohly zvýšit i změny v systému odměn, kdy vedení firem může ztratit své bonusy i zpětně. Nicméně podle experta hraje hlavní roli zmíněné zvýšení kapitálu a tlak na dodržování pravidel.

Jak finanční stabilitu ovlivňuje delší období nízkých sazeb? Rajan míní, že přesun z prostředí vyšších sazeb do prostředí sazeb nízkých vedl například k tomu, že pojišťovny a další finanční instituce začaly mít problémy s dosahováním návratnosti, na kterou byly doposud zvyklé. Snažily se to tudíž řešit přesunem k aktivům s vyšší návratností. Tedy například od krátkodobějších dluhopisů k dlouhodobějším a pak k obligacím na rozvíjejících se trzích, tudíž k aktivům s vyšším rizikem.



Přechod z prostředí vyšších sazeb do prostředí sazeb nižších je tedy problematický, ale podle Rajana se finanční instituce postupně adaptují – neslibují tak vysokou návratnost, informují klienty o tom, že na důchod si musí spořit více a podobně. Navíc prostředí nižších sazeb vede k tomu, „že se zaměřujete na skutečně dlouhodobé období.“ Což je ale také období, se kterým souvisí vysoká nejistota. Výsledkem mohou být spekulace v určitých segmentech trhů. „Celkově by prospěla nižší fluktuace sazeb a jejich usazení na nějaké rozumné úrovni,“ dodal s úsměvem k výše uvedenému ekonom.

Rajan připomněl, že před finanční krizí roku 2007/2008 si vyspělé země neprošly hlubokou finanční krizí. Po této krizi se tak začalo hovořit o tom, jak by měla monetární politika přispět k finanční rovnováze. Výsledkem byly pokusy o takzvanou makroprudenční politiku. Ta by měla mít za cíl právě stabilitu finančního systému s tím, že tradiční nástroje monetární politiky se budou dál zaměřovat na tradiční cíle, tedy míru inflace, popřípadě nezaměstnanost.

Rajan ale míní, že v USA se makroprudenční politika nikdy pořádně nerozjela, už proto, že neexistuje žádný subjekt, který by za ni byl přímo zodpovědný. A tato politika podle něj také ztrácí na efektivitě ve chvíli, kdy tradiční monetární politika jde cestou stimulace. Zůstává tak otázka, zda by měla být tradiční politika formována i s ohledem na finanční stabilitu. Tedy zda by tato stabilita měla promlouvat třeba do nastavení klíčových sazeb.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688