MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Insolvence  |  19.08.2022 21:13:15

Milostivé léto – metodická pomůcka k uplatnění osvobození od placení vymáhaných pohledávek na místních poplatcích

Ministerstvo financí zveřejňuje metodickou pomůcku k osvobození od placení vymáhaných pohledávek na místních poplatcích v rámci tzv. „Milostivého léta“.

Č. j. 23252/2022/3903-2 

Zpracováno odborem 39 Ministerstva financí dne 11. 8. 2022 

Metodická informace k osvobození od placení vymáhaných  pohledávek na místních poplatcích v rámci tzv. „Milostivého léta“ 

Dne 22. 7. 2022 nabyl platnosti zákon č. 214/2022 Sb., o zvláštních důvodech pro  zastavení exekuce a o změně souvisejících zákonů, kterým je (již po druhé) dočasně  zaveden institut tzv. Milostivého léta (dále jen „milostivé léto“). 

Podstatou milostivého léta je osvobození dlužníka od placení části dluhu (na  příslušenství) vymáhaného soudním exekutorem, pokud dlužník v období od 1. 9. do  30. 11 2022 uhradí dlužnou jistinu, v daném případě exekvovaný nedoplatek na  místním poplatku, a paušální náklady exekuce ve výši 1 500 (plus daň z přidané  hodnoty 315 , je-li soudní exekutor plátcem daně).  

Aplikace právní úpravy je založena na několika zákonných předpokladech, které musí  být splněny současně. Milostivé léto tak může využít pouze  

- dlužník, který je fyzickou osobu (podnikající i nepodnikající) 

- dluh je vymáhán exekučně soudním exekutorem  

- věřitelem (oprávněným) je veřejnoprávní orgán, taxativně vymezený v ust. § 1  odst. 2 zákona, mj. územní samosprávný celek, včetně městské části nebo  městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části  hlavního města Prahy [viz písm. b)] – dále jen „správce poplatku“ 

- exekuční řízení bylo zahájeno přede dnem 28. října 2021 

- dlužník zaplatí v období od 1. 9. do 30. 11. 2022 nedoplatek na exekucí  vymáhané jistině a paušální náklady exekuce 

- dlužník sdělí písemně soudnímu exekutorovi nejpozději do 30. 11. 2022, že  žádá o zahájení postupu podle tohoto zákona.  

Při splnění všech podmínek vydá soudní exekutor i bez návrhu rozhodnutí o zastavení  exekuce. Správce poplatku tak nemusí v souvislosti se zastavením exekuce činit  žádné zvláštní úkony.  

Rozhodnutí o zastavení exekuce soudní exekutor spojí s rozhodnutím o osvobození  od placení veškerých dalších vymáhaných pohledávek přesahujících vymáhanou  jistinu v rozsahu, v němž nebyly dosud uspokojeny. V případě místních poplatků jde  o příslušenství, kterým je zejména zvýšení místního poplatku, popř. náklady řízení.  

Proti rozhodnutí, jímž soudní exekutor přizná dlužníkovi osvobození, se může správce  poplatku odvolat, jestliže zjistí, že vymáhaná pohledávka na jistině (tj. na místním  poplatku bez příslušenství) nebyla v exekučním řízení zcela uhrazena. Odvoláním  však může namítat pouze to, že nebyly splněny předpoklady pro přiznání osvobození  dlužníkovi.

Dnem, kdy rozhodnutí o osvobození dlužníka od placení nabyde právní moci,  vymáhané příslušenství pohledávky, od jehož placení je dlužník osvobozen, zaniká.  Materiální zánik pohledávky má za následek, že takovou pohledávku na příslušenství  správce poplatku nemůže vymáhat, nelze ji však ani vybrat, tj. přijmout na ni  dobrovolné plnění. Tuto změnu stavu je proto nezbytné neprodleně zaznamenat i na  osobním poplatkovém účtu dlužníka, a to tím způsobem že bude proveden výmaz  příslušných předpisných údajů evidovaných na osobním poplatkovém účtu dlužníka,  když údaje o zaniklém nedoplatku nemá význam dále evidovat. 

Příslušenství poplatku, které nebylo předáno k vymáhání soudnímu exekutorovi, není  milostivým létem dotčeno, a to ani za situace, kdy by dlužník dobrovolně anebo na  základě daňové exekuce v období ode dne 1. 9. 2022 do dne 30. 11. 2022 uhradil  vymáhaný místní poplatek (tj. jistinu bez příslušenství). 

Závěrem je třeba zdůraznit, že institut milostivého léta je možno využít pouze  v případě, kdy správce poplatku zabezpečil vymáhání nedoplatku prostřednictvím  soudního exekutora. Jestliže správce poplatku vymáhá nedoplatky daňovou exekucí,  uvedený institut nelze aplikovat.

 

 

Dokumenty ke stažení






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688