Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  18.08.2022 10:14:43

Ještě k cenám výrobců: Douška pro stavebníky

V úterý vyšla čísla o vývoji cen výrobců v červnu a komentoval je důkladně už včera v Ranním restartu kolega Jirka Polanský.

Protože ale mezi našimi čtenáři nejspíš je řada stavebníků (a každopádně je tomu tak mezi členy našeho makrotýmu), zkusme se k těmto číslům ještě vrátit a podívat se na detaily právě z hlediska stavění.

Letošní jaro bylo ve znamení horečných nákupů mnoha druhů stavebních materiálů (třeba proto, aby stavebník/překupník chytili cenu ještě před dopadem zvýšených cen energií). Tím pádem mnozí zájemci naráželi i na prázdné regály a neschopnost dodavatelů slíbit termín dodání a závaznou cenu. Výsledkem byl horečný růst cen (ještě horečnější než loni po post-pandemickém probuzení ekonomiky).

Základní dobrou zprávou (tedy aspoň pro stavebníky) je, že růst cen materiálových vstupů do stavební výroby se v posledních dvou měsících zastavil (v červenci hladina těchto cen dokonce mikroskopicky poklesla).

Z hlediska významu v tomto oboru (a naštěstí zároveň i z hlediska dostupnosti dat) asi dává smysl se pro ilustraci zaměřit na vývoj cen dvou klíčových druhů materiálových vstupů: dřeva a železa+oceli. Oba tyto vstupy mají totiž tu výhodu, že jde o natolik mezinárodně hodně obchodované komodity, že existují jim věnované burzovní kontrakty.

Ceny v těchto kontraktech tak můžeme brát jako jakési základní signály naznačující pozdější vývoj (mimo jiné i českých) velkoobchodních, a nakonec i maloobchodních cen.

Co se týče dřeva, jeho cena na chicagské burze (CME) prošla v uplynulém roce a půl bouřlivým vývojem, nicméně v posledních měsících je velmi hluboko. Z toho by se dalo usuzovat na blížící se pokles i u (českých) dovozních cen (ty zatím jen stagnují na pozdně-jarní poměrně vysoké úrovni) a cen příslušných (českých) průmyslových výrobců (tyto ceny taktéž od jara stagnují).

Co se týče železa+oceli, i tam došlo na burze (tentokrát na newyorském COMEXu) v posledních měsících k dramatickému propadu. A k poklesům (byť zatím jen mírným) dochází dokonce už i u dovozních cen a cen příslušných výrobců.

Pokud ale stavíte nikoli svépomocí, jsou důležité ceny, které vám naúčtují stavební firmy. A ty se zatím zlevňování brání; v červenci naopak zdražily (meziměsíčně o nezanedbatelné 1,2 %).

Stavebníkům tak nezbývá než doufat, že zlevňovací signály ze světových burz se do cenových nabídek českých prodejen a stavebních firem brzo přece jen dostanou: zpoždění v rozsahu několika málo měsíců je asi logické (a může být tentokrát delší než obvykle, protože nakoupené zásoby stavebního materiálu jsou pravděpodobně taky větší než obvykle). Navíc samozřejmě hodně záleží na tom, jak velkou roli oproti dřevu a železu+oceli hrají zrovna ve vaší stavbě jiné materiály, u kterých podobné nákladové důvody ke zlevňování nejsou.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)
Pá   9:02  Ranní okénko - Očekává se potvrzení inflačních čísel v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688