Export (export.cz)
Ze světa  |  12.08.2022 10:46:58

Předvstupní pomoc EU je šancí i pro české investory

PŘEDVSTUPNÍ POMOC EU JE ŠANCÍ I PRO ČESKÉ INVESTORY

Díky úspěšné zkušenosti s relativně nedávnou politickou a hospodářskou transformací jsou české firmy, nevládní organizace i veřejné instituce v optimální pozici, aby mohly přispět k rozvoji zemí západního Balkánu a Turecka. Investice do budoucnosti těchto zemí znamenají také investice do budoucnosti České republiky. Nástroj předvstupní pomoci IPA III, na který Evropská unie do roku 2027 alokovala více než 14 miliard eur, představuje jeden z nejefektivnějších způsobů, jak toho docílit.

Ilustrační foto: Shutterstock

ZÁPADNÍ BALKÁN JE PRIORITOU

„Klíčovým strategickým zájmem Evropské unie zůstává stabilní západní Balkán ukotvený v EU se sdílenými hodnotami, standardy a pravidly. Region je přirozenou geografickou součástí Evropy a náš integrační projekt bez něj nikdy nebude úplný,“ řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský
u příležitosti 18. výročí vstupu ČR do EU v květnu tohoto roku.

Země západního Balkánu – Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Severní Makedonie a Srbsko – se nyní nacházejí v různých fázích přístupového procesu. Všechny mají ale jedno společné: usilují o plné členství v Evropské unii. Úkolem institucí EU a členských států včetně ČR je těchto šest zemí na jejich cestě podpořit.

České firmy, nevládní organizace i veřejné instituce mohou stát v popředí tohoto úsilí díky svým jedinečným historickým zkušenostem a nedávné úspěšné politické a hospodářské transformaci celé České republiky. Máme know-how, které můžeme efektivně předat a investovat tak do budoucnosti vlastní i budoucnosti zemí západního Balkánu.

Nabízíme jeden ze způsobů, jak toho dosáhnout – s využitím Nástroje předvstupní pomoci III neboli IPA III (Instrument for Pre-Accession Assistance III).

CO JE IPA III ?

IPA III je finanční nástroj Evropské unie na podporu sedmi důležitých zemí-příjemců, kteří usilují o vstup do EU: Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Kosova, Severní Makedonie, Srbska a Turecka.

Nástroj je součástí celkového rozpočtu EU – Víceletého finančního rámce na léta 2021-2027 – v celkové výši 1,2 bilionu eur. IPA III se nachází v šestém ze sedmi výdajových okruhů rozpočtu s názvem Sousedství a svět. Díky svému unikátnímu geopolitickému zaměření disponuje objemnou částkou 14,2 miliardy eur na období let 2021-2027. Navazuje tak na své předchůdce IPA a IPA II (viz tabulka).

IPA III nově nastoluje strategický přístup namísto dosavadního geografického. To znamená, že finanční prostředky rozděluje do tematických oken (thematic windows) a nikoli dle jednotlivých zemí (viz graf).

„S IPA III jsme nyní vybaveni nástrojem s více než 14 miliardami eur, který poskytuje pomoc kandidátským zemím a potenciálním kandidátským zemím při transformaci jejich společností, právních systémů a ekonomik na cestě ke členství v EU,“ prohlásil komisař pro sousedství
a rozšíření Olivér Várhelyi ve svém projevu v Evropském parlamentu a dodal: „IPA III je rozhodně investicí do budoucnosti.“

Skutečná podpora ze strany EU však závisí na rozsahu a kvalitě projektů generovaných samotnými příjemci v jednotlivých pěti oknech. Projekty jsou posuzovány podle politické relevance, technické vyspělosti a toho, zda a jak potenciální příjemci plní reformy v rámci procesu rozšíření. Současně jsou zohledněny specifické potřeby a kapacity příjemců s cílem vyhnout se nerovnováze ve výši pomoci.

IPA III tedy funguje jako politický i finanční rámec pro projekty, které jsou určené pro země příjemců a na nichž se mohou podílet firmy, nevládní organizace i veřejné instituce z celé Evropské unie. Projekty obvykle předkládá do otevřené soutěže země příjemce ve spolupráci s Delegací Evropské unie v dané zemi.

IPA III v číslech. Zdroj: Evropská komise, MZV ČR

IMPLEMENTAČNÍ MANUÁL

Jak se do soutěže o projekty IPA III přihlásit? Ministerstvo zahraničních věcí ČR připravilo v červnu tohoto roku Implementační manuál IPA III, jehož hlavním účelem je vysvětlit fungování IPA III, pomoci českým realizátorům v jeho implementaci a posílit tak roli České republiky na západním Balkáně a v Turecku.

Manuál vznikal na Odboru politik Evropské unie v široké spolupráci s několika zastupitelskými úřady. Přispěli do něj diplomati ze Stálého zastoupení ČR při EUBruselu i z velvyslanectví v Tiraně, Sarajevu, Podgorici, Prištině, Skopji, Bělehradě a Ankaře.

Výsledkem je komplexní text, který stručně vysvětluje finanční kontext EU, detailně popisuje IPA III a poskytuje praktický návod, jak se do IPA III zapojit, včetně konkrétních informací ze všech sedmi zemí-příjemců. Závěr manuálu tvoří seznam doporučení, kterých je třeba se držet, pokud chcete být s IPA III úspěšní. Implementační manuál IPA III je snadno dostupný na webových stránkách ministerstva.

JAN ZDRÁLEK, Ministerstvo zahraničních věcí ČR


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688