Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  10.08.2022 23:49:00

Evropská unie: Hospodářská soutěž v červenci 2022

Komise chce zjednodušit státní podporu pro „zelenou” dopravu, Komise přijala závazky českých mobilních operátorů na ochranu hospodářské soutěže, Komise upravuje dočasný krizový rámec v reakci na válku na Ukrajině, Komise schválila státní podporu pro Českou poštu


Krátce…

Komise chce zjednodušit státní podporu pro „zelenou” dopravu

Komise 6. 7. 2022 navrhla nařízení Rady, které má umožnit vyjmout z povinnosti předběžného oznamování podle pravidel EU pro státní podporu určité druhy podpory pro železniční, vnitrozemskou vodní a multimodální dopravu (zejména opatření na podporu koordinace dopravy) s cílem podpořit ekologickou dopravu. Ty mají mít malý potenciál narušit hospodářskou soutěž. Podle Komise je třeba stávající pravidla pro dopravu přizpůsobit (v reakci na evaluaci státní podpory EU v roce 2020), neboť pokyny pro železnice jsou zastaralé a neodrážejí vývoj v oblasti regulace a trhu. Tento vývoj obnáší zejména otevření železničních trhů hospodářské soutěži a politické priority EU v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu, které zvýšily význam přechodu od silniční dopravy k ekologičtějším druhům dopravy v rámci plnění cíle EU snížit do roku 2050 emise (více v příspěvkuZelená dohoda pro Evropu byla představena”, Životní prostředí v prosinci 2019). Návrh spadá pod podporu podle čl. 93 SFEU. Po přijetí navrhovaného nařízení Radou má Komise v úmyslu přijmout nařízení o blokových výjimkách, které zprostí členské státy povinnosti předem oznamovat Komisi podporu spadající do těchto kategorií. Souběžně s tím Komise pracuje na revizi pokynů ke státní podpoře pro železnice.

Komise přijala závazky českých mobilních operátorů na ochranu hospodářské soutěže

  • Komise ukončila proces řízení o možném porušení antimonopolních pravidel u českých mobilních operátorů.
  • Výsledkem jsou právně závazné závazky českých společností, které Komise akceptovala.

Komise 11. 7. 2022 přijala závazky nabídnuté společnostmi T-Mobile CZ, CETIN, O2 CZ a jejich mateřskými společnostmi Deutsche Telekom a PPF Group, které se staly právně závaznými. Dohody společností o sdílení sítí nesmí omezovat hospodářskou soutěž v oblasti infrastruktury, která přispívá k celkové hospodářské soutěži a inovacím na velkoobchodním a maloobchodním telekomunikačním trhu v ČR. Komise zahájila řízení ve věci dohody o sdílení sítí mezi společnostmi O2/CETIN a T-Mobile a dohodu o službách mobilní sítě mezi společnostmi O2 CZ a CETIN (více v příspěvkuKomise vyšetřuje sdílení mobilních sítí v ČR“, Hospodářská soutěž v září 2016). V říjnu 2016 zahájila Komise formální vyšetřovací řízení týkající se dohody o sdílení sítí mezi společnostmi O2 CZ a CETIN na jedné straně a T-Mobile CZ na straně druhé. V srpnu 2019 zaslala Komise společnostem T-Mobile CZ, CETIN a O2 CZ a později jejich mateřským společnostem prohlášení o námitkách, v nichž nastínila své předběžné obavy z narušení hospodářské soutěže. Podle předběžného posouzení Komise mohou dohody o sdílení sítí a dohoda o službách mobilní sítě svými účinky omezovat hospodářskou soutěž, protože by vzhledem k tržním podmínkám v ČR mohly snížit schopnost a motivaci společností jednostranně investovat do síťové infrastruktury a soutěžit na telekomunikačním trhu v ČR. České společnosti se zavázaly mj. modernizovat mobilní síť, stanovit a přezkoumávat finanční podmínky pro jednostranné zavádění sítí a omezit výměnu informací mezi společnostmi na nezbytné minimum (více v příspěvku „České telekomunikační společnosti musí dodržet deklarované závazky kvůli obavám z porušování hospodářské soutěže”, Hospodářská soutěž v říjnu 2021). 

Komise upravuje dočasný krizový rámec v reakci na válku na Ukrajině

  • V reakci na ruskou agresi Komise rozšiřuje možnosti mimořádné státní podpory.
  • Jde o nové oddíly podpory OZE a dekarbonizaci nebo rozšíření stávající podpory.

Komise 20. 7. 2022 navrhla rozšíření dočasného krizového rámce pro státní podporu přijatého v březnu 2022 v reakci na ruskou agresi na Ukrajině (více v příspěvkuKomise přijala dočasný krizový rámec v souvislosti s Ukrajinou”, Hospodářská soutěž v březnu 2022). V souladu s plánem REPowerEU a v návaznosti na závazek úspor plynu o 15 % stanovuje další druhy opatření podpory: opatření urychlující zavádění energie z obnovitelných zdrojů (mj. investice do OZE, skladování tepla z OZE apod.) a opatření usnadňující dekarbonizaci průmyslových procesů (mj. elektrifikace, využívání vodíku, energetická účinnost). Podpora podle těchto oddílů může být poskytnuta do 30. 6. 2023. Zároveň jsou rozšířeny i stávající druhy podpory – podpora ve výši až 62 tis. € v odvětví zemědělství, 75 tis. € v odvětví rybolovu a akvakultury a až 500 tis. € ve všech ostatních odvětvích. V otázce plynu je přesněno, že podpora může pokrývat pouze 70 % spotřeby plynu a elektřiny příjemce během stejného období předchozího roku. Za určitých podmínek by měly být v jednotlivých případech možné tyto druhy podpory: (1) podpora pro podniky dotčené povinným nebo dobrovolným omezováním plynu, (2) podpora na plnění zásobníků plynu, (3) přechodná a časově omezená podpora přechodu na více znečišťující fosilní paliva pod podmínkou úsilí v oblasti energetické účinnosti a zamezení efektu ustrnutí ve stávajícím stavu a (4) podpora na pojištění nebo zajištění pro podniky přepravující zboží na Ukrajinu a z Ukrajiny.

Komise schválila státní podporu pro Českou poštu

Komise 25. 7. 2022 schválila plán ČR poskytnout České poště náhradu za plnění povinnosti poskytovat univerzální poštovní služby v období 2018–2022. Do této povinnosti patří poskytování základních poštovních služeb v celé zemi za dostupné ceny a za určitých minimálních požadavků kvality. Komise plán posoudila podle pravidel EU pro státní podporu týkajících se vyrovnávacích plateb za závazek veřejné služby v reakci na stížnost 2 konkurentů na nadměrnou podporu. Podle těchto pravidel mohou společnosti za určitých podmínek získat za mimořádné náklady na poskytování veřejné služby odpovídající náhradu. Výsledkem posouzení je, že ČR prokázala v průběhu šetření, že náhrada byla vypočtena spolehlivou a konzervativní metodikou, takže nepřevýší náklady na veřejnou službu svěřenou České poště, a proto opatření schválila (více v příspěvkuKomise zahájila hloubkové šetření týkající se financování České pošty”, Hospodářská soutěž v červnu 2020).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688