Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  10.08.2022 10:47:37

Ranní okénko - Inflace v USA může prohloubit inverzi výnosové křivky


Dnes je na řadě inflace. Červencová statistika bude zveřejněna v ČR a během odpoledne dorazí z USA. Tuzemské spotřebitelské ceny pravděpodobně výrazně vzrostly z 17,2 % k 18 % či dokonce ještě výš kvůli zvýšení cen energií pro domácnosti. ČNB s takovým vývojem počítá, kdy v aktualizované prognóze, na základě které ponechala sazby beze změny, má 18,8 %. Ze strany finančního trhu proto nemusí dojít k přecenění očekávaného vývoje sazeb. V USA by trh mohl být citlivější. Fed postupuje na základě přicházejících dat bez forward guidance, což samo o sobě dělá peněžní trh citlivější na ekonomická data. Po výrazně silnější než očekáváné statistice z trhu práce, jež byla publikována koncem minulého týdne, investoři očekávají, zda dorazí z pohledu Fedu další jestřábí střípek dat. V takovém případě lze čekat přehodnocení očekávání budoucího vývoje sazeb směrem nahoru. Na dluhopisovém trhu by mohlo dojít k prohloubení inverze výnosové křivky, protože kratší konec křivky je citlivější na aktuální změny v měnové politice, zatímco ten dlouhodobější bude i nadále ovlivňován očekáváním, že již během příštího roku začne Fed úrokové sazby snižovat. Již příprava trhu na zveřejnění inflace ukazuje tento pohyb, kdy výnos 2letého amerického státního dluhopisu během včerejška poskočil o 0,06pb na 3,26 %, zatímco výnos 10letého přidal 0,03pb na 2,79 %.

Co se týče struktury inflace očekáváme v případě ČR významný impulz ze strany energií. Nicméně zachycení síly efektu není jednoduché, protože řada domácností má fixovanou cenu energií a červencové zdražení jejich účty neovlivní. Tato nejistota se odráží v širokém rozpětí jednotlivých odhadů analytiků od 16,9 % až po 19,3 %. Kromě cen energií podle nás zůstaly v tempu i domácí cenové tlaky, které se zpožděním reflektují utažený trh práce a zvýšenou poptávku po skončení pandemických uzavírek. Současně výrobci a poskytovatelé služeb do cen zahrnují vyšší náklady na výrobu naakumulovaných v posledních měsících i zvýšená inflační očekávání. Naopak ceny u čerpacích stanic meziměsíčně ubraly, oproti loňskému roku jsou ale nadále citelně výš, okolo 48 %.

V USA se inflace čeká meziměsíčně výš o 0,2 %, meziročně o 8,7 % po předchozích 9,1 %. Projeví se snížení cen pohonných hmot, což by mohlo hrát i psychologicky ve prospěch nižších inflačních očekávání mezi spotřebiteli. Ceny u čerpacích stanic v USA poklesly v červenci zhruba o 7,5 %. Na druhé straně ale i USA nadále čelí zvýšeným domácím cenovým tlakům. V tempu měly zůstat například ceny bydlení i služeb. To vytlačí nahoru jádrovou inflaci, dle odhadů o 0,5 % meziměsíčně a 6,1 % meziročně po předchozích 5,9 %. 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688