Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.08.2022 15:22:00

Fed neotočí, naopak. Bude muset přitvrdit. Trh práce se v červenci výrazně utáhl

Červencová data z amerického trhu práce si pro investory připravila docela šok. V posledních týdnech se finanční trhy postupně ujišťovaly v tom, že opadnutí inflace a riziko recese přiměje Fed postupovat mírněji a otočit sazby směrem dolů už poměrně brzy během příštího roku. Jenže silně utažený trh práce tyto představy bourá.

Během července nedošlo ke kýženému ochlazení trhu práce, když zde přibylo hned 528 tisíc nových pracovních míst. To je více než dvojnásobek očekávaného čísla (250 tis.). Zároveň jde o zrychlení od června (398 tis.), jenž byl sám o sobě překvapivě silný, a navíc je dneškem revidován nahoru. Firmy nabíraly napříč sektory a tentokrát se činila i vláda. Mzdy přitom meziměsíčně mírně zrychlily. Meziroční tempo jejich růstu se drží na 5,2 pct, zatímco se čekalo zpomalení na 4,9 pct.

Fed neotočí, naopak. Bude muset přitvrdit. Trh práce se v červenci výrazně utáhl

Podle průzkumu v domácnostech ubylo nezaměstnaných, přičemž míra nezaměstnanosti se snížila na 3,5 z 3,6 procenta. Také tato statistika ukazuje, že je trh utaženější, než se čekalo. Při drobném úbytku pracovní síly se pak mírně snížila míra ekonomické aktivity.

Ačkoli tento report ministerstva práce mnohdy dodá sadu protichůdných signálů doplněných revizemi, tentokrát je obrázek jasný: Trh práce je hodně utažený a v protikladu k očekáváními se utahuje dál. Nejde o jednorázové faktory ani izolovaný efekt jednoho sektoru, ale prakticky plošnou záležitost. Na "podivnou recesi" prvního pololetí, kdy ekonomika produkovala méně s více lidskými zdroji, firmy zareagovaly ještě silnějším nabíráním nových lidí, které bylo dříve tak těžké sehnat. Žádné propouštění se nekoná.

Centrální bance trh práce říká, že poptávková inflace má z čeho čerpat. Celkový objem mezd stoupá 9procentním meziročním tempem a zhruba tak drží krok se současnou inflací. Spotřebitele tedy vyšší ceny možná nebolí až tolik, aby jejich poptávka dál podstatně chladla. Na tlacích z této strany se přitom nic nezmění ani v případě, když nejbližší inflační statistika ukáže (zřejmě hlavně díky levnějšímu benzínu) nižší čísla. V praxi by to mělo znamenat, že na zářijovém zasedání Fed zvolí tvrdší variantu a zvedne sazby znovu o 75 bodů. Šance na zpomalení se na nejbližší období vytrácí. Rychlému obratu sazeb dolů zkraje příštího roku jsme nevěřili ani před čísly, nyní už tato možnost vypadá spíše jako iluze.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688