ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  29.07.2022 08:40:38

Co čekat od srpnového zasedání ČNB

Příští týden nás čeká “velmi” důležité zasedání ČNB - se srpnovou prognózou a poprvé v nové sestavě. Klíčové bude nejen samotné rozhodnutí o sazbách, ale i jeho kontext a doprovodná komunikace.

Od uplynulé prognózy výrazně zesílila inflační rizika - vyšší dovážené inflační tlaky, slabší koruna a zejména další růst inflačních očekávání podniků promítající se do jádrové inflace vyústily v další akceleraci inflace a zvýšení inflačního výhledu. Inflace se v červnu pohybovala více než 2procentní body nad prognózou a bude v nejbližších měsících dál sílit (v létě a na podzim se bude pohybovat nad 20 %). Při střednědobých inflačních očekáváních podniků okolo 7 % jsou tak dnešní reálné úrokové sazby stále poblíž nuly.

Bankovní rada Jiřího Rusnoka by v dnešní situaci pravděpodobně dostala na stůl silně jestřábí prognózu a hlasovala by o dalším výrazném zvýšení úrokových sazeb (minimálně o 75bps). Obměněná bankovní rada Aleše Michla se zatím profiluje vzhledem k sazbám velmi opatrně - a to včetně nových členů, které jsme původně považovali za možné jestřábí hlasy (např. Eva Zamrazilová). Proto jako nejpravděpodobnější považujeme na srpnovém zasedání stabilitu sazeb, která bude pravděpodobně podpořena novou verzí “alternativního” scénáře prognózy - ten za určitých předpokladů (výjimky v částech inflace, natažení horizontu měnové politiky, předpoklad stabilních inflační očekávání) může implikovat stabilitu sazeb.

Některé předpoklady takového přístupu však mohou být pro trhy těžko stravitelné (zejména předpoklad ukotvených inflačních očekávání). Proto se obáváme, že komunikace směrem k trhům nemusí být v případě stabilních sazeb dostatečně kredibilní a koruna se může dostat v průběhu léta lehce pod opětovný tlak. Hodně bude záležet nejen na tiskové konferenci Aleše Michla po zasedání, ale zejména na setkání Jana Fraita s analytiky nad novou prognózou den po zasedání (5.8.). Vedle kredibilního vysvětlení nové prognózy (změna oproti minulé a vazba rozhodnutí na prognózu), bude kladen velký důraz i na závazek dál korunu bránit proti nadměrným ztrátám.

V základním scénáři proto předpokládáme, že pokud ČNB ponechá sazby beze změny v srpnu, bude ji tlak na koruně a další kumulace pro-inflačních rizik tak jako tak nakonec tlačit do zvýšení sazeb v září, kdy předpokládáme růst sazeb o 50bps.

 



Přečtěte si také:

19.06.2023Co čekat od červnového zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.11.2021Rozbřesk: Co čekat od koruny po zasedání ČNB? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688