Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  25.07.2022 10:14:00

Aktualizovaný výhled na ECB, Fed přidá znovu 75bb, vyhnul se HDP v Q2 poklesu? - Ranní okénko

Týden odstartuje německý IFO index a tuzemský konjunkturální průzkum. Očekáváme, že stejně jako PMI indexy budou signalizovat kontrakci ekonomiky během druhého pololetí. Jak si ekonomika vedla v tom prvním, se dozvíme v pátek ráno, kdy dorazí předběžný odhad HDP za Q2´22. Odhady analytiků jsou podstatně v neshodě, kdy některé počítají s mezikvartálním poklesem přesahujícím 1 %, jiné zase s mírným růstem do 0,6 %. Náš odhad se řadí k těm optimistickým. Výkon HDP za Q2´22 bude zveřejněn také v řadě evropských zemí včetně Německa (pátek) a USA (čtvrtek). Před tím dorazí další důležitá data. V eurozóně vyjde inflace, data z trhu práce a konjunkturální průzkum. Poté, co ECB upustila od forward guidance, budou ekonomická data pro peněžní trh ještě zajímavější. Fed trh překvapil vyšším hikem již na posledním zasedání. Další je na řadě tuto středu. Očekáváme další zvýšení sazeb o 75bb v souladu s mediánem tržního odhadu.

Konjunkturální průzkum od ČSÚ, jak se dalo čekat, nepotěšil. K poklesu nálady došlo opět mezi spotřebiteli, dolů se ale vydal i indikátor podnikatelské nálady. Souhrnný index také poklesl. I v rámci IFO indexů se očekává další vlna pesimismu jak u hodnocení aktuální situace, tak u vyhlídek do příštích několika měsíců. Kromě vysokých nákladů a problémů v dodavatelských řetězcích bude výsledek šetření zohledňovat obavy z možného přerušení dodávek ruského plynu.

Ve středu Fed znovu zvýší sazby, trh očekává dalších 75bb. Jako signál o dalším směřování sazeb poslouží zhodnocení ekonomických dat. Očekáváme, že Powell dá opět důraz na inflaci, kterou se Fed snaží dostat pod kontrolu i na úkor ekonomiky. V září počítáme se zvýšením sazeb o 50bb a pomalejším tempem v závěru roku. Fed krotí inflaci přes agresivní zvyšování sazeb. Důležitý díl restriktivní politiky je také snižování bilance Fedu, kde ale tempo zaostává za cílem, který si centrální bankéři sami stanovili.

Inflaci bude mít v příštích měsících v hledáčku i ECB. Překvapivým hikem o 50bb vyslala ECB signál o tempu, jakým bude v boji proti inflaci pokračovat. Očekáváme proto zvýšení sazeb minimálně o 50bb v září a dosažení neutrální sazby koncem 2022. Vzhledem k vysoké inflaci očekáváme, že ECB nakonec bude komunikovat potřebu dostat sazby do restriktivního pásma, tj. nad jejich neutrální úroveň. Vrchol cyklu očekáváme během Q1´23 s hlavní úrokovou sazbou na 2,5 % a depozitní na 2,0 %.

Konci týdne budou dominovat údaje o HDP za Q2´22. Český HDP podle našeho odhadu mezikvartálně vzrostl o 0,5 %. Spotřeba domácností byla brzdou, což signalizuje pokles spotřebitelské důvěry a slabá data z maloobchodu. Na druhé straně si průmysl v květnu vedl lépe, než se čekalo, tažený zlepšením v automobilovém průmyslu. Objem vyrobených aut v červnu dosáhl stejné úrovně jako v červnu 2019. Ekonomika eurozóny dle našeho odhadu vzrostla mezikvartálně o 0,3 %. Negativně se projevil nákladový cenový šok amplifikovaný válkou na Ukrajině. Současně ale probíhalo oživení ekonomiky po koronavirových restrikcích. To se mělo pozitivně projevit především v sektoru cestovního ruchu, a tedy v jižních státech eurozóny. V USA ekonomika během Q2´22 ztratila tempo. Trh počítá s mezičtvrtletním růstem o 0,1 %.

Pohled zpět: Zatímco v Q2´22 byl HDP ještě relativně robustní, do druhé poloviny roku to vypadá již méně růžově. Přicházející data ukazují na oslabující ekonomickou aktivitu. V závěru týdne se PMI indikátory dostaly v eurozóně pod 50 bodů označujících pokles aktivity. Varovným signálem je pokles příchozích objednávek.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

19.04.2024Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688