Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  19.04.2024 09:34:49

Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD

Poslední makroekonomický vývoj ve Spojených státech amerických ukazuje na robustnost tamního trhu práce a perzistentní inflaci nad 3 %, což bude mít dopad na měnovou politiku Fedu. Původně očekávané první snížení sazeb v červnu se zdá již nereálné, což připustil i ve svém posledním projevu samotný předseda Fedu Jerome Powell. Příchozí data z americké ekonomiky a vyjádření některých členů měnového výboru byla reflektována trhem v jejich očekávání dalšího postupu měnové politiky. Rovněž naše prognóza původně předpokládala zahájení cyklu uvolňování měnové politiky v červnu, nyní počítáme s prvním snížením sazeb v září, rizika této predikce jsou ovšem značná. Zároveň byl změněn náš odhad na vývoj kurzu EUR/USD, který by na konci druhého čtvrtletí tohoto roku mohl dosáhnout úrovně 1,05 EUR/USD (z 1,08 EUR/USD) vzhledem k pravděpodobnému zahájení snižování sazeb ze strany ECB a naopak restriktivnější měnové politice Fedu, z čehož by měl profitovat americký dolar.

Poslední den tohoto týdne přinese pouze statistiku vývoje výrobních cen v Německu. Trh předpokládá pouze mírné navýšení o 0,1 % v meziměsíčním srovnání. Meziročně padají ceny ve výrobě od loňského července a tento trend by měl pokračovat i nyní, nicméně tempo poklesů se postupně snižuje. V březnu by podle odhadu trhu mohlo dojít ke snížení o více než 3 %.

Včerejší data ze Spojených států amerických byla téměř v souladu s očekáváním trhu. Počty nově podaných i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosahovaly podobné výše jako v minulých týdnech, což opět dokládá sílu amerického trhu práce. Dále bylo prodáno v březnu oproti únoru o 4 % více již existujících domů, konkrétně 4,19 milionu. Rostoucí ceny nemovitostí tak mají negativní dopad na stranu poptávky. Posledním údajem z USA byl tzv. Leading index, který se po únorové revizi ve výši +0,2 % vrátil do záporných hodnot (-0,3 %). Nicméně reálná data nenaznačují, že by výkon amerického hospodářství slábnul.

Několikátý den v řadě zaznamenal americký index S&P 500 ztrátu, tentokrát ve výši 0,2 % a velmi se přibližuje k hranici 5000 bodů ale ze shora/shora. Investoři mohou hodnotit čtvrteční výsledky evropských akcií jako solidní, když německý DAX získal 0,4 % a pražský PX 0,2 %. Koruna se aktuálně obchoduje okolo 25,26 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688