consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  22.07.2022 08:40:00

Agrese Ruska vůči Ukrajině: EU uvalila sankce na dalších 54 osob a 10 subjektů

Rada rozhodla, že v reakci na pokračující neodůvodněnou a nevyprovokovanou vojenskou agresi Ruska vůči Ukrajině budou zavedena omezující opatření týkající se dalších 54 osob a 10 subjektů. Tímto rozhodnutím se doplňuje soubor opatření pro aktualizaci a harmonizaci sankcí, jejž Rada přijala dne 21. července 2022.

Josep Borrell, vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Zařadili jsme na seznam Sberbank, další významnou ruskou banku, která tak nebude moci provádět transakce mimo Rusko. Kromě toho jsou nyní na seznamu i další osoby zapojené do nevyprovokované agrese Ruska vůči Ukrajině, jako jsou vojenští činitelé, motorkářský klub Nighwolves a jedinci šířící dezinformace.

Josep Borrell, vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Mezi osobami zařazenými na seznam jsou vysoce postavení členové politických či kulturních institucí, například členové Státní dumy a oblastních dum a místní politici, jako je moskevský starosta. Dále se jedná o velící důstojníky a vojenské činitele vysokých hodností, o politiky jmenované do funkce na ukrajinských územích, jež Rusko obsadilo, o členy nacionalistického motorkářského klubu Nightwolves, šiřitele propagandypřední podnikatele.

Subjekty, na něž jsou sankce uvaleny, nově zahrnují významnou finanční instituci Sberbank, organizaci Nightwolves, společnosti činné ve vojenském odvětví či v loďařském průmyslu nebo zapojené do krádeží ukrajinského obilí, jakož i četné další subjekty šířící prokremelskou a protiukrajinskou propagandu.

Vzhledem k tomu, že se nevyprovokované a neodůvodněné vojenské agresi Ruska vůči Ukrajině dostává podpory ze strany syrského režimu, a to i podpory vojenské povahy, rozhodla Rada, že se sankce budou vztahovat také na šest osob a jeden subjekt, jež jsou zapojeny do náboru syrských žoldnéřů, kteří mají bojovat na Ukrajině po boku ruských jednotek.

Omezující opatření EU vzhledem k činnostem narušujícím nebo ohrožujícím územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny se tak nyní vztahují celkem na 1212 osob a 108 subjektů. Na osoby a subjekty zařazené na seznam se vztahuje zmrazení majetku a občané EU a společnosti z EU jim nesmějí zpřístupňovat finanční prostředky. Na fyzické osoby se navíc vztahuje zákaz cestování, který jim brání ve vstupu na území EU i v průjezdu přes něj.

Aby syrský režim nesl za svou úlohu na Ukrajině plnou odpovědnost, Rada rovněž zařadila na seznam v rámci samostatného režimu sankcí, obnášejícího omezující opatření vzhledem k situaci v Sýrii (rozhodnutí Rady 2013/255/SZBP), další čtyři osoby a jeden subjekt. Jedná se o vysoce postaveného vojenského činitele, jenž je zapojen do náboru syrských žoldnéřů, kteří mají bojovat na Ukrajině na straně Ruska, a dále o osoby, jež mají prospěch z režimu nebo jej podporují, a o předního podnikatele působícího v Sýrii.

EU pevně stojí na straně Ukrajiny a bude Ukrajině i nadále poskytovat významnou podporu v zájmu její celkové ekonomické, vojenské, sociální a finanční odolnosti, včetně humanitární pomoci.

EU důrazně odsuzuje nerozlišující útoky Ruska na civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu a naléhavě Rusko vyzývá, aby okamžitě a bezpodmínečně stáhlo veškeré své jednotky a vojenské vybavení z celého území Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic. Musí být dodržováno mezinárodní humanitární právo, včetně práva týkajícího se zacházení s válečnými zajatci. Obyvatelům Ukrajiny, zejména dětem, násilně odsunutým do Ruska musí být okamžitě umožněn bezpečný návrat. Rusko, Bělorusko a všechny osoby odpovědné za válečné zločiny a ostatní nejzávažnější trestné činy budou v souladu s mezinárodním právem pohnány k odpovědnosti.

Evropská rada ve svých závěrech ze dnů 23. a 24. června 2022 zdůraznila, že EU je nadále pevně odhodlána poskytovat další vojenskou podporu s cílem pomoci Ukrajině uplatňovat její přirozené právo na sebeobranu proti ruské agresi a bránit svou územní celistvost a svrchovanost.

Relevantní právní akty včetně jmen osob a názvů subjektů zařazených na seznam byly zveřejněny v Úředním věstníku EU.

Kontakt pro tisk

Maria Daniela Lenzu
Press officer
+32 2 281 21 46
+32 470 88 04 02
@daniela_lenzu

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688