Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.07.2022 12:38:19

Investoři pod tíhou pesimismu kapitulují, ukazuje průzkum Bank of America

Podle měsíčního průzkumu správců fondů od Bank of America snížili investoři svou expozici na riziková aktiva na takové úrovně, které jsme neviděli ani během globální finanční krize. To značí plnou kapitulaci v době, kdy trhy straší „hrozivý“ výhled ekonomiky.

Očekávání globálního růstu a zisků klesly na historické minimum, zatímco očekávání recese jsou nejvyšší od zpomalení způsobeného pandemií v květnu 2020, uvedli v komentáři stratégové pod vedením Michaela Hartnetta. Alokace investorů do akcií klesla na úroveň naposledy zaznamenanou v říjnu 2008, zatímco expozice na hotovost vzrostla na maximum od roku 2001, vyplývá z průzkumu. 58 % manažerů fondů uvedlo, že podstupuje nižší rizika než normálně, což je v tomto celosvětovém průzkumu rekord, který překonal i úrovně z finanční krize.

001

Průzkum Bank of America, který zahrnuje 259 účastníků se 722 miliardami dolarů pod správou v týdnu do 15. července, odhalil, že za největší koncové riziko je nyní považována vysoká inflace, po níž následuje globální recese, jestřábí centrální banky a systémové úvěrové události. Nejvíce investorů od světové finanční krize přitom sází na to, že inflace bude v příštím roce nižší, což podle průzkumu znamená také nižší úrokové sazby.

002

Závěry průzkumu zdůrazňují letošní úprk z rizikových aktiv, který poslal index S&P 500 do medvědího trhu a přivedl evropské akcie k nejhoršímu půlročnímu propadu od roku 2008. I když tu opět srší optimismus, že by se americká inflace mohla blížit vrcholu, sentiment zůstává utlumený a rizika potenciálního poklesu ekonomiky zůstávají vysoká. K nejistotě přispívá i hrozící energetická krize v Evropě.

Stratégové Bank of America uvedli, že jejich vlastní ukazatel býka a medvěda zůstává na „maximálně medvědí“, což jde proti krátkodobému oživení. "Fundamenty druhé poloviny roku 2022 jsou špatné, ale sentiment říká, že akcie/úvěry v nadcházejících týdnech porostou," napsali stratégové.

Kromě výše uvedeného průzkum ukázal, že investoři mají velmi dlouhou pozici na hotovost a defenzivní tituly, jako je základní zboží, veřejné služby, zdravotní péče a velmi krátké pozice na akciích, zejména u evropských akcií, bank, technologií a spotřebního zboží, přičemž také snížili expozici vůči přírodním zdrojům. Investoři jsou nejvíce býčí na hotovost a nejvíce medvědí na akcie. Největší zájem je o dlouhé pozice na americké dolary, ropu a komodity, aktiva ESG a hotovost. Mezi akciovými regiony jsou investoři nejvíce medvědí k eurozóně a Japonsku.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688