plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.07.2022 00:00:00

Tvůrci Amerikánky s dětmi z dětských domovů obsadili plzeňskou Papírnu

Tvůrci Amerikánky s dětmi z dětských domovů obsadili plzeňskou Papírnu

O uplynulém víkendu hostilo plzeňské kulturní centrum Papírna tvůrce a herce připravovaného filmu Amerikánka, který by měl vstoupit na plátna kin v příštím roce. Spolu s dětmi z dětských domovů, které mají ve filmu svou nezastupitelnou roli, zkoušely herečky Pavla Beretová, Klára Melíšková a režisér Viktor Tauš vybrané scény, jež se ve snímku objeví. Příběh Amerikánky vychází ze skutečných událostí a byl také zpracován pro divadelní scénu. Nyní vzniká celovečerní film. S tvůrci filmu se v Plzni setkala radní města pro oblast školství Lucie Kantorová.

Vlevo Michal Sikora, uprostřed Lucie Kantorová (foto: E. Kondelíková)

Vlevo Michal Sikora, uprostřed Lucie Kantorová (foto: E. Kondelíková)

„Amerikánka je archetypální dětskou hrdinkou, jaké známe ze světové literatury. V mém světě stojí vedle Dickensova Olivera Twista nebo Dahlovy Mathildy. Amerikánka je vedle nich navíc skutečným příběhem dětí, které se dokázaly postavit na vlastní nohy a svými osudy formovaly náš dnešní sociální systém. Věřím, že pro diváky bude kinematografickou atrakcí, spektáklem dětské fantazie a současně intimní inspirací, ke které se budou vztahovat a vracet se stejnou láskou jako já,“ uvedl režisér Viktor Tauš během plzeňského působení.

Vlevo Viktor Tauš (foto: E. Kondelíková)

Vlevo Viktor Tauš (foto: E. Kondelíková)

Amerikánka je sociální drama o dívce, později dospělé ženě, která své dětství prožila v dětském domově, u pěstounské rodiny a také v pasťáku. Nejen s přihlédnutím na příběh hlavní hrdinky se filmaři rozhodli do stěžejních rolí obsadit děti z dětských domovů. Výběr probíhal formou castingu a ve snímku se objeví jak mladší děti ve věku od 4 do 7 let, tak i starší děti z tzv. pasťáků. Právě s těmi se v plzeňské Papírně konaly herecké workshopy.

Foto: M. Douba

Foto: M. Douba

„Navrhli jsme tvůrcům, že pobyt dětem můžeme obohatit o zážitek propojený s plzeňskou metropolí. Oslovili jsme organizaci Kolem Plzně, jejíž zástupci přistavili kola před Papírnu, a děti si spolu s doprovodem mohly projet plzeňské ulice,“ informovala Radka Šámalová, vedoucí Regionální Filmové Kanceláře Plzeňského kraje.  „Děti si pobyt v Plzni náramně užily. Byť měly intenzivní program, odjížděly z Plzně nadšeny a s úsměvy na rtech. Ranní procházka kolem řeky, herecké a pohybové workshopy během dne a zážitkové poznávání města na kolech v podvečer. Za celý tým musíme pochválit přístup místních, kteří byli neuvěřitelně vstřícní a nápomocní, nic nebyl problém a zejména kuchyně v Papírně byla opravdový zážitek,“ doplnil výkonný producent filmu Michal Sikora.

Klára Melíšková (foto: M. Douba)

Klára Melíšková (foto: M. Douba)

Víkendovým působením však aktivity Amerikánky v Plzni nekončí. „V příštím roce bude ve městě zahájeno turné Koncert pro Amerikánku, které bude následně putovat do dalších českých regionů. V rámci letošního filmového festivalu Finále Plzeň bude také uveden snímek Divadlo ve filmu: Amerikánka. Na tuto prezentaci navážou projekce a besedy na školách v Plzeňském kraji,“ přiblížila Lucie Kantorová, radní pro školství města Plzně, která plzeňské aktivity tvůrců s dětmi zastřešila. Završením pak bude premiéra připravovaného filmu. Tvůrci snímku aktuálně jednají o jejím uskutečnění opět v kulturním centru Papírna.

Editace textu: Eva Barborková


Zveřejněno: 13. 7. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688