mzv.cz (MZv ČR)
Doprava  |  07.07.2022 12:16:00

Brněnské ITS zaujaly zástupce rakouských dopravních podniků

Brněnské ITS zaujaly zástupce rakouských dopravních podniků

04.07.2022 / 12:17 | Aktualizováno: 07.07.2022 / 12:16

Dne 30. června 2022 navštívili v rámci incomingové mise zástupci významných rakouských dopravních podniků a veřejných institucí brněnské firmy zabývající se vývojem a využitím ITS (Inteligentních dopravních systémů) a shlédli možnosti jejich využití v praxi. Incomingová mise se uskutečnila v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie PROPED.

Mise se zúčastnili odborníci zastupující jak rakouské firmy, tak veřejné instituce – mezi nimi Austriatech GmbH, Spolkové ministerstvo klimatu, životního prostředí, mobility, inovace a technologií (BMK), Akciová společnost pro financování silnic a dálnic (ASFINAG), Magistrát města Vídně, Wiener Linien, Magistrát města Graz, Salzburg Research a Zemská vláda spolkové země Korutany. Za českou stranu se představily firmy Ing. Ivo Herman, CSc., CROSS Zlín a. s. a RCE Systems s.r.o.

Brněnská rodinná firma významně ovlivňuje řízení veřejné dopravy

Firma Ing. Ivo Herman, CSc. je předním českým výrobcem jednotek pro komunikaci prostřednictvím technologie V2X a řadí se i mezi největší tuzemské výrobce hardware a software pro oblast veřejné dopravy. Firma prezentovala možnosti přeshraniční interoperability ITS v rámci platformy C-Roads, která spojuje provozovatele silnic a experty z celé Evropy s cílem harmonizovat služby související s kooperativními inteligentními přepravními systémy (C-ITS). „Tyto systémy umožňují zvýšenou efektivnost, zatraktivnění a ekologizaci veřejné dopravy, a to s novými funkcemi, které by byly při použití starších technologií nedosažitelné. Nám se podařilo vyvinout univerzální komunikační jednotky pro výměnu informací jak mezi vozidly, tak mezi vozidly a dopravní infrastrukturou“, říká Ivo Herman ml.

Využití technologie C-ITS u zásahových vozidel

Palubní jednotky, které vznikají ve firmě Ing. Ivo Herman, CSc., jsou využívány například vozidly Integrovaného záchranného systému, tedy sanitkami, hasičskými vozy atd., která v rámci veřejné dopravy vyžadují v případě zásahu tzv. preferenci pro průjezd křižovatkami.

Zástupce firmy Ing. Ivo Herman, CSc., prezentoval možnosti komunikace vozidel s okolím pomocí technologie V2X, tj. včetně možností sdílení informací mezi jakýmkoliv vozidlem a okolními vozidly nebo okolní dopravní infrastrukturou. „Komunikace prostřednictvím V2X je založena na evropském standardu ITS – G5 a nahrazuje od cca r. 2019 staré rádiové přijímače. V rámci sjednocené prioritizace dopravy umožňuje V2X vozidlům MHD a IZS dorazit na místo určení dříve a zároveň zvýšit bezpečnost silničního provozu“, informuje Ivo Herman ml. Právě v Brně V2X zatím v rámci projektů C-Roads používají hasičská i sanitní vozidla.

„Palubní komunikační jednotky ukryté v malé krabičce vlastně sdělují řidiči, co jej může čekat, když pojede za roh“, popisuje během další prezentace zástupce společnosti Brněnské komunikace a.s. Jiří Stratil, které tyto systémy rovněž využívají. Systém C-ITS zároveň poskytuje širokou škálu možností aplikace pro silniční infrastrukturu, řízení a koordinaci městské dopravy.

Řešení pro chytré křižovatky

Tomáš Šárocký z brněnské firmy DataFromSky (RCE Systems s.r.o.) poukázal na problémy související s nedostatečnou kompatibilitou různých technologií a interoperabilitou jednotlivých prvků (např. senzorů). Jedním z řešení je tzv. videoanalytický systém FLOW - interaktivní a „user friendly“ dopravní nástroj, který transformuje video data na dopravní informace v reálném čase.

Zástupce firmy CROSS Zlín a.s. Petr Stehlík nastínil na základě případové studie aplikace V2X v rámci projektu C-Roads v Brně - kam CROSS dodal technologii řadičů křižovatek, možnosti implementace technologie V2X v městské dopravě ve Vídni. „Podílíme se na mezinárodních projektech ITS a zaměřujeme se přitom na řešení pro chytré křižovatky. Máme také celou řadu referencí z Rakouska – před několika lety jsme dodávali do Vídně prostřednictvím firmy GESIG tzv. řadiče světelné dopravní signalizace RS 4“.

Brno patří v nasazení technologií C-ITS k evropské špičce

Návštěva kontrolního centra Brněnských komunikací umožnila nahlédnout do monitoringu toku dopravy čtyřmi městskými tunely. Účastníci si mohli prohlédnout cca. 160 kamerových bodů, které se nacházejí zejména na křižovatkách a průjezdních silnicích a slouží ke kontrole těch městských částí, kde je doprava problematická. Součástí prezentace v terénu byla rovněž praktická ukázka průjezdu hasičského vozidla městem.

Neméně zajímavou součástí návštěvy v brněnském terénu byla zastávka v kontrolním centru Dopravního podniku města Brna, mj. nejstarším podniku veřejné dopravy v ČR (založen v r. 1869).

Akce poskytla podrobný přehled o stavu implementace služeb C-ITS poskytovaných provozovateli brněnské dopravní infrastruktury, účastníci oceňovali zejména praktické ukázky C-ITS ve veřejné dopravě. O kvalitě prezentovaných technologií svědčilo pozitivní hodnocení rakouských účastníků, podle kterých Brno komplexním využíváním těchto systémů předčí dokonce i Vídeň.

 

Pavlína Šrámková, Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rakousku

Galerie


PROPED - Incomingová mise


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688