mzv.cz (MZv ČR)
Doprava  |  12.07.2022 10:40:00

Rakouský dopravní sektor láká české firmy k exportu

Rakouský dopravní sektor láká české firmy k exportu

04.07.2022 / 12:17 | Aktualizováno: 12.07.2022 / 10:40

Rakouská vládní podpora modernizace a mobility v dopravě nabízí českým firmám zajímavé možnosti odbytu jejich inovativních produktů na tamním trhu. Zájem je především o koncepty, které slouží k zatraktivnění a ekologizaci veřejné dopravy.

Rakousko patří k předním evropským investorům ve výstavbách silnic a dálnic a vypisuje v těchto oblastech průběžně tendry. Vedle toho patří mezi hlavní pilíře rakouské hospodářské politiky v dopravním sektoru modernizace dopravní infrastruktury a implementace nejnovějších high-tech systémů. Tímto se otevírají českým firmám s inovativními produkty lákavé možnosti exportu do Rakouska. Mezi ně se řadí také kooperativní inteligentní dopravní systémy (C-ITS), které zvyšují bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Implementace těchto chytrých systémů spadá v Rakousku do kompetence několika institucí. Financování, stavění a udržování pozemních komunikací má na starosti státní podnik ASFINAG, který je obdobou českého Ředitelství silnic a dálnic. Spolková agentura AustriaTech má na starosti zvýšení společenského přínosu nových technologií v dopravě. Zavedením C-ITS se zabývají také přepravní společnosti jako je například dopravní podnik města Vídně - Wiener Linien nebo zástupci spolkového ministerstva pro inovaci a mobilitu (BMK) či jednotlivých zemských měst. Právě zástupci zmíněných společností a institucí se zúčastnili červnové incomingové mise v Brně.

Made in Czech Republic

Produkty nabízené tuzemskými firmami Ing. Ivo Hermann, CSc., CROSS Zlín a.s. a RCE Systems s.r.o. patří díky svým inovativním řešením k světovým špičkám ve svém oboru. Do palety produktů těchto firem se řadí například prioritizace zásahových vozidel integrovaného záchranného systému (IZS) u zařízení, která řídí provoz na pozemních komunikacích. „Díky tomuto upřednostnění mohou jednotky IZS dorazit rychleji na místo zásahu“, říká Ivo Hermann. Nadále slouží tato technologie například vozům městské hromadné dopravy, které takto mohou efektivně projíždět městem. „Toto umožňuje zatraktivnění a ekologizaci veřejné dopravy, a to s novými funkcemi, které by byly při použití starších technologií nedosažitelné“, dodává Ivo Herman ml.

Nové možnosti exportu díky ekonomické diplomacii PROPED

Obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ve Vídni ve spolupráci s firmou Ing. Ivo Hermann, CSc. zprostředkoval v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie PROPED dne 30. června 2022 incomingovou misi, jejímž cílem byla prezentace inteligentních dopravních systémů v praxi. Kromě rakouské delegace se mise zúčastnili rovněž zástupci českého ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu.

Po úvodních prezentacích jednotlivých českých firem navštívili rakouští hosté kontrolní centrum Brněnských komunikací, kde měli možnost nahlédnout do monitoringu toku dopravy. Jeho součástí je cca. 160 kamerových bodů, které se nacházejí zejména na křižovatkách a průjezdních silnicích a slouží ke kontrole těch městských částí, kde je doprava problematická. Tímto patří Brno v nasazení technologií C-ITS k evropské špičce. Neméně zajímavou součástí návštěvy v brněnském terénu byla zastávka v kontrolním centru Dopravního podniku města Brna, mj. nejstarším podniku veřejné dopravy v ČR (založen v r. 1869). Součástí prezentace v terénu byla rovněž praktická ukázka průjezdu hasičského vozidla křižovatkou, která demonstrovala změnu světelného signálu.

Zájem zástupců předních rakouských dopravních společností a institucí svědčí o kvalitě prezentovaných technologií. Zároveň bylo ze strany účastníků vysoce hodnoceno využívání těchto systémů v Brně, které v tomto rozsahu předčí i samotnou Vídeň. České firmy tak opět prokazují, že je možné prosadit se i na tak náročném trhu, jako je Rakousko.

 

Pavlína Šrámková, Ina Bayerová, Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rakousku

Galerie


PROPED - Incomingová mise


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688