Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.06.2022 10:17:09

Na kryptografickém trhu se objevil nový stablecoin USDD. Je nový Stablecoin Justina Suna jen klonem UST? (2. část)

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

USDD vs. UST: podobnosti a rozdíly

USDD i UST jsou algoritmické stablecoiny, které nejsou kryté kolaterálem. Nedávný krach UST zasel mezi investory semínko pochybností ohledně fungování stabilizačních algoritmů. USDD se tak při svém uvedení dostal hned pod palbu kritiků, kteří upozorňují nato, že algoritmus a rámec těchto dvou stablecoinů jsou totožné – mincování USDD spalováním TRX a mincování TRX spalováním USDD. V případě UST docházelo k mincování UST spalováním LUNY a naopak mincování LUNY spalováním UST.

Také výše plánované rezervy pro případ hrozícího krachu je shodná. Tron DAO plánuje spravovat 10 mld. USD v kryptoměnách k obraně svého pegu, Luna Foundation Guard (LFG) také plánovala držet na obranu pegu 10 mld. USD v různých kryptoměnách (BTC, AVAX).

V čem jsou tedy tyto dva algoritmické stablecoiny odlišné? V jádru věci v ničem. Nicméně Justin Sun tvrdí, že se USDD od UST liší zejména v jeho správě a provozu. Dle jeho názoru se UST stal obětí svého vlastního úspěchu, kdy v poměrně krátkém čase dosáhnul výrazné tržní kapitalizace, přičemž používal ke svému dalšímu růstu nadměrnou finanční páku a nevytvářel dostatečné rezervy s ohledem na výši tržní kapitalizace (více jak 65 mld. USD před krachem). Zmínil i vysoké výnosy kotevního protokolu a nedostatečné zohlednění tržních proměnných. USDD chce jít, podle Suna, jinou cestou. Chce korigovat svůj růst a udržet svou tržní kapitalizaci pod úrovní tržní kapitalizace TRX. V neposlední řadě se chce zaměřovat na dostatečnou rezervu pro případ útoku na peg USDD. Rezervu chce diverzifikovat mezi více kryptoměn jako BTC, TRX a největší stablecoiny jako USDT, USDC, BUSD, DAI a TUSD. Tyto stablecoiny chce použít jako první obrannou linii v případě prolomení pegu. Jako poslední odlišnost ve správě USDD oproti UST uvedl, že „USDD má za cíl zavést struktury, které ovlivňují úrokovou sazbu a limit pro výběr“.

Musí se USDD Justina Suna vydat stejnou cestou jako UST?

Pro UST se 9. květen stal pomyslným "černým pondělím". Tento den ztratil po dlouhé době UST svůj peg v poměru 1:1 vůči americkému dolaru. Hodnota UST se tehdy propadla pod úroveň 0,92 UST/USD. Do té doby vždy zafungoval nastavený algoritmus, s jehož pomocí se kurz vrátil nazpět k nastavené cenové hladině. Tentokrát však algoritmus nedokázal v čase vyrovnávat další a další propady kurzu, což přimělo aktivně zasáhnout LFG. Ta začala na obranu pegu prodávat své bitcoinové rezervy, za které začala hojně skupovat UST. V tento moment se projevila slabina nedostatečné rezervy držené v kryptoměně. S větším objemem bitcoinových mincí na trhu nastal propad jeho kurzu. LFG tak byla nucena používat víc a víc své bitcoinové rezervy, čímž však zároveň stlačovala kurz BTC níž a níž. Touto svou strategií roztočila spirálu smrti a pomyslně si podřízla větev, na které do té doby seděla, UST se nakonec propadl na 0,05 USD a během několika dní ztratil téměř celou svou hodnotu. Krach se nevyhnul ani stabilizačnímu stablecoinu LUNA, která celkem rychle spadla z hodnoty nad 84 USD v podstatě na nulu (0,0001 USD). K zabránění větších škod, a záchraně alespoň toho mála, co zbylo, se tvůrci rozhodli vypnout blockchain Terry a tento projekt ukončit.

V kryptokomunitě se záhy poté objevily hlasy, že krach do té doby desáté největší kryptoměny dle tržní kapitalizace nebyl náhoda, a že se jednalo o koordinovaný útok. Protože útočník věděl, že LFG bude peg UST bránit prodejem bitcoinových rezerv, měl si útočník půjčit prostředky ke svému útoku a posléze, po vydání BTC na obranu pegu, vydělat na krátké pozici na této kryptoměně. I když tato zpráva nebyla zatím potvrzena, kryptokomunita se více méně shoduje, že k tomuto scénáři opravdu muselo dojít.

Jestli USDD může postihnout stejný osud jako UST je těžké predikovat. Nicméně vzhledem k výrazné podobnosti mezi oběma stablecoiny dává smysl nad tímto alespoň uvažovat. Tyto úvahy navíc může podpořit fakt, že doposud se žádnému algoritmickému stablecoinu nepodařilo uspět kvůli zjevným náchylnostem na útok, které mají. Nutno však dodat, že Justin Sun má mnohem větší finanční možnosti k obraně USDD, než měli tvůrci UST v čele s Do Kwonem a LFG.

Vzhledem k tomu, že trh si již vyzkoušel, jak lze zaútočit na algoritmické stablecoiny, aby docílil v podstatě jejich zničení, lze předpokládat, že se dřív, či později pokusí totéž zopakovat také v případě USDD. Pokud se někomu podaří vytvořit opravdu stabilní, fungující a případnému útoku odolávající algoritmický stablecoin, stane se zřejmě rychle leaderem na poli stablecoinů a bude vynikajícím doplňkem trhu s decentralizovanými financemi (DeFi). Jak ukázaly události dní minulých, v současné době je před vývojáři ještě notně velké penzum práce, než bude takový případný projekt úspěšný.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688