mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  08.06.2022 14:53:00

Zrod Evropské unie (1945–1959)

Zrod Evropské unie (1945–1959)

23.02.2009 / 20:46 | Aktualizováno: 08.06.2022 / 14:53

Po roce 1945 se západní část Evropy, těžce zdecimovaná válečnými událostmi, intenzívně zabývala možnostmi, jak předejít dalším válkám mezi sousedy. Odpovědí bylo založení společenství šesti zemí, z něhož postupně vznikla současná Evropská unie.

Základem byla myšlenka, že vzniku extremismu a nacionalismu vedoucích k nedůvěře, nenávisti a válkám mezi národy, lze předejít pouze zajištěním blahobytu a pocitu bezpečnosti občanů. Prvním krokem k tomu bylo zajištění výroby základního materiálu pro válku – oceli – v Německu a Francii pod společnou kontrolu 6 zemí v rámci Evropského společenství uhlí a oceli založeného v roce 1952. Zakládající státy, zahrnující – kromě historických rivalů Německa a Francie – i Itálii, Belgii, Nizozemí a Lucembursko, si ale byly vědomy, že teprve trvalé odstranění obchodních bariér a zajištění rovného přístupu k surovinám a trhům může zajistit hospodářský růst a zároveň odstranit rizika vzájemných konfliktů. Proto pokračovaly v dalších jednáních a sbližování pozic. Hnacím motorem tohoto vývoje bylo francouzsko-německé usmíření a partnerství vytvořené a podporované hlavními politickými silami v obou zemích s cílem obrodit vztahy mezi vlastními občany. Jednání byla úspěšně završena v roce 1957, kdy uvedených šest zakládajících států podepsalo v Římě smlouvu ustanovující Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství pro atomovou energii – Euratom. Posláním EHS bylo vytvořit společný trh, zatímco posláním Euratomu bylo regulovat obchod se štěpným materiálem pro mírové účely a dohlížet na něj. Zrod Společenství byl poznamenán studenou válkou, neboť země zahrnuté do komunistického tábora neměly šanci se do společného trhu zapojit, a tak zůstala hospodářská a politická integrace zahájená Římskou smlouvou na dlouhá desetiletí omezena pouze na západní Evropu. V témže roce vypustil SSSR první družici Země ve snaze demonstrovat nadřazenost svého hospodářského systému nad tržním systémem.

Základem pro jednání o smlouvě byla Zpráva Spaakova výboru (její autor Paul-Henri Spaak je považován za jednoho ze zakladatelů Evropské unie). Dalšími byli Robert Schuman, Konrad Adenauer (viz obrázek pamětní medaile) a Jean Monnet, který se stal prvním předsedou Evropského společenství uhlí a oceli.

Všechna tři evropská společenství měla v roce 1957 před sebou ještě dlouhou cestu, než se proměnila v dnešní Evropskou unii.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688