Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.06.2022 15:32:07

Co znamená rozdělení akcií Amazonu pro investory?

Amazon.com přikročil k rozštěpení svých akcií. Pro firmu to představuje největší stock split v historii a první takový krok po více než dvou desítkách let.

Štěpení akcií znamená zvýšení počtu cenných papírů a ekvivalentní změna jejich jmenovité hodnoty. Výše objemu emise se přitom nemění. V podstatě jde o burzovní ekvivalent toho rozměnit si dvacetikorunu na dvě desetikoruny.

Firma štěpení provedla v poměru 20 ku 1, což znamená, že investoři obdrží dalších 19 akcií ke každé jedné, kterou v současnosti vlastní. Ke splitu došlo s účinností ke konci obchodování 3. června. Závěrečná cena z toho dne byla tedy vydělena dvaceti, aby odpovídala vyššímu počtu akcií. Dnes se s titulem začíná obchodovat na bázi očištěné o split.

Podle Marka Lehmanna z JMP Group jsou štěpení akcií obvykle znakem optimismu. „Jenom velice málo firem štěpí svoje akcie v předjímání špatného vývoje. Je to příklad toho, co rezonuje na celém trhu,“ uvedl podle Bloombergu.

Seniorní analytik společnosti Morningstar Dan Romanoff svůj pohled na firmu na po splitu nemění. Jeho ocenění je nadále na 3850 USD na akcii. Morningstar také po splitu vydělí dvaceti svoji férovou hodnotu, která pak firmu ocení na 192,50 USD za akcii.

K 1. červnu byla společnost považována za z 37 % podhodnocenou. Morningstar přitom považuje Amazon za titul, jehož konkurenční výhody jsou dost výrazné na to, aby odrazily konkurenci.

„V dlouhodobém horizontu předpokládáme, že e-commerce bude nadále získávat podíl na úkor kamenných obchodů,“ domnívá se Romanoff. Amazon bude podle něj růst také v sektoru internetového prodeje. Klíčovými motory růstu budou ve střednědobém horizontu AWS a reklama. „Protože tyto segmenty generují podstatně vyšší marže než zbytek byznysu, očekáváme, že v průběhu času budou pomáhat maržím nahoru.

Amazon je jedním z velkých jmen v mezi technologickými a firmami ve spotřebním zboží, které se chystají štěpit svoje akcie. Plány na stock split v poměru 20:1 u svých akcí třídy A i C oznámil už v únoru Alphabet. Dojde k němu 15. července. Další split chystá také Tesla, která o něm chce nechat hlasovat akcionáře na výroční hromadě 4. srpna. Pokud to projde, bude to pro tuto firmu druhé štěpení akcií za tři roky.

Amazon nyní patří k firmám, jejichž akcie se poté, co byly oznámeny plány na stock split, na pozadí obecnějšího tržního výprodeje propadly. Od březnového zveřejnění plánů jsou níže o 12 procent. Alphabet od únorového upozornění na chystaný stock split ztrácí 17 procent.

Tyto výprodeje znamenají, že akcie se budou obchodovat se slevou k ceně na cedulce, se kterou jejich vedení původně počítala. Pro tyto giganty tak bude snazší dostat se do užšího akciového indexu Dow Jones Industrial Average, jehož váha stojí na cenách akcií. Nemusejí už ale vypadat tak majestátně, jak by mohla napovídat obrovitá tržní hodnota těchto firem a řada velkých zisků při pohledu do jejich historie.

Firmy by kvůli neutěšené náladě na trzích z nedávné doby nicméně ještě mohly svoje plány změnit. Když Tesla svoje plány na stock split oznamovala, obchodovala se její akcie nad 1000 dolary za kus. Od té doby ztratila skoro třetinu hodnoty.

Zdroje: Morningstar, Patria,cz, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688