consilium.europa.eu (Rada EU)
Ze světa  |  24.05.2022 11:40:00

Rada svěřila agentuře nové úkoly - Nařízení o Europolu

Rada dnes přijala nařízení, kterým se mění nařízení o Europolu. Očekává se, že znění bude vyhlášeno v Úředním věstníku a vstoupí v platnost do konce června.

Europol je agenturou Evropské unie, která hraje klíčovou úlohu v oblasti policejní spolupráce. Na základě návrhu Komise se Evropský parlament a Rada dohodly na posílení prostředků Europolu, aby mohl lépe podporovat členské státy v jejich boji proti novým hrozbám a novým formám trestné činnosti.

Znění tak přináší zlepšení v těchto oblastech:

  • Výzkum a inovace: Europol pomůže členským státům využívat nové technologie, bude zkoumat nové přístupy a bude se zabývat vývojem společných technologických řešení, včetně řešení založených na umělé inteligenci, která budou vždy podléhat spolehlivým zárukám ochrany základních práv.
  • Zpracování velkých souborů dat: Europol bude moci zpracovávat rozsáhlé a složité soubory údajů, aby členské státy podpořil v boji proti závažné trestné činnosti a terorismu, a to vždy v souladu se základními právy, včetně práva na soukromí.
  • Spolupráce se soukromými subjekty: V držení soukromých subjektů je stále větší množství osobních údajů, které mohou být důležité pro vyšetřování trestné činnosti. Europol bude moci získávat údaje přímo, čímž na úrovni EU vznikne kontaktní místo, kde bude možné legálně sdílet soubory údajů, jež spadají pod více jurisdikcí.
  • Spolupráce se třetími zeměmi: Možnosti spolupráce Europolu se třetími zeměmi jsou rozšířeny, včetně možnosti výměny osobních údajů se zeměmi, v nichž jsou zavedeny náležité záruky.
  • Spolupráce s Úřadem evropského veřejného žalobce: Europol bude úzce spolupracovat s Úřadem evropského veřejného žalobce – na jeho žádost podpoří jeho vyšetřování a bude mu neprodleně oznamovat jakékoli trestné jednání spadající do jeho působnosti.
  • Záznamy v SIS: Europol bude podporovat členské státy při zpracovávání údajů předaných třetími zeměmi nebo mezinárodními organizacemi a bude moci navrhnout, aby členské státy vkládaly informativní záznamy do Schengenského informačního systému (SIS).
  • Iniciativa v oblasti vyšetřování: Výkonná ředitelka Europolu bude moci navrhnout zahájení vnitrostátního vyšetřování nepřeshraničních trestných činů poškozujících společný zájem, který je předmětem politiky EU. Vnitrostátní orgány následně rozhodnou, zda žádosti vyhoví.

Kontakt pro tisk

Verónica Huertas Cerdeira
Press officer
+32 2 281 45 48
+32 470 88 21 99

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688