consilium.europa.eu (Rada EU)
Letecká doprava  |  20.05.2022 18:00:00

Rozhodnutí o požadavcích na kompenzaci emisí z letecké dopravy – program CORSIA: Rada přijala svůj postoj

Výbor stálých zástupců dnes přijal mandát pro jednání s Evropským parlamentem o návrhu rozhodnutí o povinnosti oznamovat kompenzační požadavky v programu CORSIA (program kompenzace a snižování emisí oxidu uhličitého v mezinárodním civilním letectví), který je součástí ekologické transformace a jehož cílem je omezit emise skleníkových plynů z mezinárodní letecké dopravy. Program CORSIA je celosvětový mechanismus pro snižování emisí CO2 v mezinárodním civilním letectví, který Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) přijala v roce 2018, přičemž členské státy Unie se zavázaly, že se do něj zapojí již v pilotní fázi, která byla zahájena v lednu 2021. Cílem rozhodnutí je umožnit členským státům plnit svou povinnost oznamovat provozovatelům se sídlem v Unii své kompenzační požadavky již od první lhůty v listopadu 2022. Revize systému pro obchodování s emisemi v odvětví letectví, kterou se program CORSIA provádí v právních předpisech Unie, je předmětem dalšího návrhu Komise a v současné době ji projednává Rada a Parlament.

Mandát k jednání o návrhu rozhodnutí umožňuje členským státům, aby plnily své mezinárodní závazky a oznamovací povinnosti v souladu s lhůtami a metodikou stanovenými organizací ICAO, dokud spolunormotvůrci v rámci revize systému pro obchodování s emisemi v odvětví letectví nepřijmou nová pravidla, jež budou provedena v právních předpisech členských států.

Další kroky

Dnešní mandát schválil Výbor stálých zástupců Rady (Coreper), což předsednictví Rady umožňuje zahájit jednání s Evropským parlamentem, jakmile zaujme stanovisko.

Souvislosti

Organizace ICAO se na programu CORSIA dohodla v roce 2018 s cílem stabilizovat emise skleníkových plynů z mezinárodní letecké dopravy na úrovních z let 2019–2020. Tento systém je doplněním širšího souboru opatření, včetně zdokonalení leteckých technologií, provozních zlepšení a udržitelných leteckých paliv.

Povinnosti vyplývající z programu CORSIA jsou již v platnosti. Požadavky týkající se monitorování, vykazování a ověřování emisí CO2 z mezinárodních letů jsou uplatňovány od 1. ledna 2019. Tyto povinnosti byly v unijním právu provedeny prostřednictvím sekundárních právních předpisů.

Kompenzační požadavky podle programu CORSIA jsou uplatňovány od 1. ledna 2021. Účast na pilotní (2021–2023) a na první (2024–2026) fázi programu CORSIA je dobrovolná.

Kontakt pro tisk

Dimosthenis Mammonas
Press officer
+32 2 281 2504
+32 477 61 20 77

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688