Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.05.2022 15:57:00

Jak se budou vyvíjet ceny nejdůležitějšího aktiva na globálních finančních trzích?

Pokud bych měl vybrat jedno nejdůležitější aktivum na globálních trzích/jednu nejdůležitější cenu, asi bych se přiklonil k desetiletým americkým vládním obligacím (a jejich výnosům). Jsou považovány za základní bezpečný přístav globálních trhů, jejich výnosy se promítají do cen mnoha dalších aktiv (s různými rizikovými prémiemi). Včera jsme se v rámci pohledu na kurz dolaru věnovali i těmto výnosům, dnes navážu stejným směrem.

Na začátek připomínka včerejšího grafu od Goldman Sachs, který ukazuje historii a predikce výnosů dlouhodobých amerických obligací. Po prudkém vzestupu z posledních týdnů se pohybují téměř u 3 %, ale GS se ale ve svých predikcích nebojí zlomit trend. Výnosy podle banky v blízké době znatelně klesnou, ještě v roce 2025 se budou pohybovat pod současnými hodnotami.

14
Zdroj: Twitter

S projekcemi u desetiletých US dluhopisů přichází řada dalších, protože, jak jsem naznačil, hovoříme tu o aktivu, které může být směle kandidátem na nejdůležitější na světových finančních trzích. Druhý dnešní graf ukazuje projekce BofA a to nejen u desetiletých, ale i u dvouletých vládních dluhopisů. A spolu s nimi pohyb výnosů implikovaný trhy:

15
Zdroj: Twitter

Poslední měsíce a týdny přinesly prudký růst dlouhodobých i krátkodobých obligací, hovořili jsme tu i o inverzi výnosové křivky (krátkodobé výnosy nad dlouhodobými) a jejím vztahu k ochlazení ekonomiky. Zajímavé je, že ani BofA nenatahuje současný růstový trend do budoucna, ale trend láme – čeká pokles dlouhodobých výnosů někam pod 2,5 % a pak cca stagnaci na této úrovni. GS je něco nad 2,5 %, ale v principu tu hovoříme o hodně podobných číslech a vývoji.

Trhem implikované výnosy desetiletých dluhopisů by měly znatelně ubrat na růstu, ale stále růst. Ještě více by to mělo platit o výnosech dvouletých obligací a výnosová křivka by se tak měla posunout do výrazné inverze. To samé ohledně inverze predikuje BofA, i když s celkově nižší úrovní výnosů. Jelikož zástupci Fedu celkem běžně hovoří o růstu sazeb někam na 2,5 – 3 %, není predikovaný pohyb výnosů krátkodobých tak překvapivý. Možná až umírněný ve světle úvah o tom, že Fed bude možná muset sazby zvednout nad sazby neutrální.

K predikcím u dlouhodobých dluhopisů bych jen poznamenal následující: Hranici 3 % testovaly výnosy desetiletých obligací zespoda v roce 2018 a 2013, pokaždé neúspěšně – výnosy poté opět klesly. Po celé období po finanční krizi se nad 3 % držely jen relativně krátkou dobu na počátku. Tedy v období intenzivních diskusí o dlouhodobé stagnaci, dezinflačních, či dokonce deflačních tlaků se držely výnosy (a tedy ceny) dluhopisů na úrovních, která v průměru hodně připomínaly to, co predikuje pro budoucí roky GS a BofA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688