Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  03.05.2022 12:47:37

Fed ve středu zvýší úrokové sazby (Tématické reporty) (3.5.2022)

Americká centrální banka na svém středečním zasedání zvýší úrokové sazby o 50 bazických bodů. Zároveň oznámí způsob, jakým bude redukovat bilanční sumu. Ta by se podle našich předpokladů mohla po pěti počátečních měsících snižovat až o 90 mld. USD měsíčně, což by znamenalo více než bilion dolarů ročně. To by samo o sobě představovalo razantní utahování měnových podmínek. Předpokládáme proto, že Fed se zvyšováním úrokových sazeb zastaví u 2,5 %, tedy u jejich neutrální úrovně. Rizika se ovšem koncentrují ve směru ještě výraznějšího utažení měnových podmínek.          

Fed ve středu podle našeho odhadu přistoupí ke zvýšení klíčové úrokové sazby o 50 bazických bodů na 0,75 - 1,00 %. To odpovídá i tržnímu konsenzu. V delším horizontu jsou tržní očekávání ovšem podstatně agresivnější. V období do začátku února příštího roku je již v cenách zahrnut růst úrokových sazeb na úroveň 3 %. My se však domníváme, že se sazby v příštím roce zastaví na úrovní 2,25-2,50 %. Důvodem je již zmíněná redukce bilanční sumy.  Bilanční suma je nyní ve srovnání s rokem 2018 dvojnásobná (zhruba 8,8 bilionu USD). Zároveň je ale průměrná délka splatnosti dluhopisů v portfoliu centrální banky kratší, což umožní snižovat bilanci rychleji, než tomu bylo v minulém období.

Z posledního zápisu Fedu vyplývá, že by centrální banka mohla měsíčně snižovat bilanci až o 60 mld. USD u vládních dluhopisů a o 35 mld. USD u cenných papírů krytých hypotékou (MBS). Nepředpokládáme však, že by Fed proces odstartoval hned s těmito objemy. Náš odhad je, že začne s 12 mld. USD u vládních dluhopisů a 7 mld. USD u MBS a během pěti měsíců navýší objem na celkových 90 mld. USD. To by znamenalo, že by se bilance mohla snižovat až o 1 bilion dolarů ročně, což je samo o sobě výrazné utahování měnové politiky. Ve stejné situaci jako nyní, se Fed nacházel i v letech 2017-2018, kdy také snižoval bilanci a zároveň zvyšoval úrokové sazby. Vliv redukce bilanční sumy ale podcenil a v roce 2019 již musel přistoupit k trojímu snížení úrokových sazeb. Tomu se podle našeho názoru bude chtít vyhnout, což je i důvod, proč předpokládáme, že Fed se zvyšováním klíčové úrokové sazby přes její neutrální úroveň (2,5 %) nakonec nepůjde.

Vývoj zahraničních sazeb ovlivňuje i výnosy v ČR. Tuzemské tržní úrokové sazby zažily během posledních měsíců v návaznosti na překvapivě výrazné inflační tlaky u nás i v zahraničí další nárůst napříč splatnostmi. Celá křivka tržních úrokových sazeb tak nadále zůstala výrazně invertovaná. S tím, jak se blíží vrchol domácích měnově-politických sazeb a postupně začnou klesat i zvýšená inflační očekávání, by se však měl brzy vyčerpat také potenciál pro nárůst tržních sazeb. Ty jsou podle nás blízko svému vrcholu a zejména kratší konec křivky se může brzy začít postupně snižovat, a to s vidinou zahájení návratu sazeb ČNB zpět k neutrálním úrovním v průběhu příštího roku a zpomalení tempa růstu ekonomiky.

Autor: Jana Steckerová,Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

31.10.2023FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.05.2023Fed zvýší sazby o 25 bb, ECB o 50 (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.03.2023Fed zvýší sazby o 25 bb (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688