mmr.cz (MMR)
Investice  |  04.04.2022 00:00:00

Evropské fondy: Příjemcům bylo proplaceno již 490 miliard korun


Evropské fondy: Příjemcům bylo proplaceno již 490 miliard korun

1. 4. 2022

V pátek 1. dubna se sešla Rada pro fondy Evropské unie na ministerské úrovni, která projednala aktuální stav čerpání z fondů EU v končícím programovém období 2014-2020 i stav přípravy nové sedmiletky 2021-2027. Stranou nezůstalo ani téma prvních výzev v novém programovém období zejména v oblasti vzdělávání a životního prostředí. Jednání se uskutečnilo online.

V prvním čtvrtletí loňského roku bylo příjemcům v součtu proplaceno 490,3 mld. , což je 74,8 % celkové alokace končícího programového období 2014-2020. Největší část těchto prostředků vzhledem k celkové alokaci programu byla proplacena v Operačním programu. Výzkum, vývoj a vzdělávání – více než 99 % celkové přidělené částky (70,4 mld. ). Druhým v pořadí je program Zaměstnanost, ve kterém bylo příjemcům proplaceno přes 84 % vyhrazených prostředků (skoro 51,4 mld. ). Všem programům se v předstihu podařilo splnit pravidlo n+3 a využít tak všechny prostředky určené do dané období.

Dalším bodem jednání byl aktuální stav přípravy příštího programového období 2021-2027. V polovině března byl jako poslední předložen k formálnímu vyjednávání a schválení Evropské komise (EK) program Spravedlivá transformace. Odsouhlasení všech devíti programů ze strany EK se očekává nejdříve v květnu 2022. Následně bude možné vyhlásit řádné výzvy, jejichž největší část je plánována na druhou polovinu tohoto roku. Diskutovány byly i možnosti využití fondů EU pro řešení dopadů uprchlické krize na ČR a nutnost dostatečné administrativní kapacity pro realizaci všech operačních programů.

Z důvodu zpoždění zahájení programového období, ke kterému došlo zejména vinou odkladu ve vyjednávání legislativy pro politiku soudržnosti na úrovni EU, vyvstala potřeba umožnit vyhlášení předčasných výzev pro určité oblasti, a to ještě před oficiálním schválení programů ze strany Evropské komise. Jedná se zejména o dotační podporu v oblasti vzdělávání a o podporu výměny kotlů v programu Životní prostředí.

Co znamená:

Rada pro fondy EU je nadresortním odborným a poradním orgánem vlády ČR, který se pravidelně schází k diskuzi nad aktuálními otázkami. Na pracovní úrovni jsou jejími členy zástupci ústředních orgánů státní správy, poradních a pracovních orgánů vlády ČR, územních samosprávných celků, sociálních a hospodářských partnerů, nestátních neziskových organizací a podnikatelů.

Pravidlo n+3 ovlivňuje časovou způsobilost výdajů. V praxi to znamená, že například finanční prostředky alokované pro členský stát pro rok 2019, musí být reálně vyčerpány nejpozději do tří let - tj. do konce roku 2022. Toto pravidlo je klíčové pro přípustnou dobu realizace projektu a jeho finanční vypořádání.

Evropské fondy: Příjemcům bylo proplaceno již 490 miliard korun
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688