Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.03.2022 11:53:50

Na pražské burze v týdnu ztratila jen jedna emise. Na dvou titulech tzv. insider transakce


Oproti poslednímu měsíci pražská burza prožila poměrně poklidný týden. Odrazilo se to i na aktivitě investorů, resp. objem obchodů klesl na 3,11 mld. . Tedy na vůbec nejnižší úroveň od prvního únorového týdne. Index PX si nicméně polepšil druhý týden v řadě, tentokrát o téměř 1,5 % nad 1 346 bodů. Od letošních minim ze 7. března se tak již nadechl o více než 10 %.

Stejně jako již v loňském roce, pražskou burzu výkonnostně začínají s náskokem ovládat akcie CZG. Ve čtvrtek zveřejněné hospodářské výsledky za loňský rok sice pozitivní překvapení oproti očekáváním nepřinesly, avšak z nich navrhovaná dividenda 25 či letošní růstový výhled již ano. Titul se tak navrátil do blízkosti svých historických maxim z úvodu měsíce. Navíc se ukázalo, že titul po opravě nakonec zůstal součástí středoevropského indexu CECE.

Druhým nejrůstovějším titulem se staly akcie MONETA, které oproti ostatním finančním titulům v porovnání nezažívaly v posledních týdnech až tak divoké změny. Své jistě sehrává očekávaná transakce s PPF, resp. navýšení základního kapitálu a vidina avizované dividendy. Ta se teď výrazně přiblížila, když MONETA svolala na 26. dubna valnou hromadu, která by měla 7 požitek právně schválit. Akcie se tak s nárokem budou obchodovat ještě měsíc. Navíc titul mohlo v týdnu podporovat jeho skokové navýšení podílu v indexu PX (více také zde). Možno rovněž zmínit, že britská Barclays začala redukovat svůj v lednu skokově navýšený podíl v bance. Zatímco tehdy regulátorovi nahlásila navýšení podílu z 0,38 % na 3,4 %, nyní oznámila pokles těsně pod hranici 3 %.


Bronz výkonnostně v týdnu patří akciím PHOTON ENERGY, které se však stále vlastně motají v blízkosti „loňských minim“. Svou vahou tak v porovnání více v týdnu podpořily index PX akcie PHILIP MORRIS, které se po téměř 4 letech začaly obchodovat zpět nad hladinou 17 tis. Kč. Investoři sázejí na v úterý ráno zveřejněné hospodářské výsledky, resp. oznámený návrh dividendy. Díky avizované distanční valné hromadě je však letošní požitek ještě relativně daleko, resp. rozhodné datum pro nárok je navrhováno až na den dětí 1. června.

Index PX v týdnu výkonnostně překonaly již jen v příštích měsících rovněž dividendové akcie VIG a ČEZ. Energetický titul se navrátil zpět ke svým více než 10letým maximům, které zaznamenal v úvodu měsíce. Podporou v týdnu byl další růst cen elektřin u dlouhodobých kontraktů. Pro příští rok se cena pomalu blíží zpět k maximům, resp. obchodovala se i za více než 176 EUR/MWh, když na spotovém intradenním trhu nadále zůstává výrazné cenové napětí. Ceny elektřiny nad 300 EUR (nad 7,40 Kč/kWh) nejsou ničím neobvyklým. Světově největší investiční skupina BlackRock zůstává kvalifikovaným akcionářem ČEZ, když regulatorní hlášení poodkrylo drobné změny jejího podílu stále nevýrazně nad procentní hranicí.

U energetického titulu lze ještě zmínit po čase tzv. insider transakci, kterých lze na jaře zřejmě tradičně očekávat více. Ředitel útvaru fúze a akvizice ČEZ Andrzej Martynek z již zrušeného dřívějšího opčního motivačního programu uplatnil opce, resp. získal v pondělí 9 205 akcií ČEZ za kurz cca 541 . Obratem prodal na pražské burze již i část dříve držených akcií, resp. celkem 10 136 ks při průměrném kurzu 856 . Jen z hlediska aktuálně získaných akcií lze hovořit o realizovaném kurzovém zisku 2,9 mil. .

Akcie ERSTE se po skoku z předchozího týdne uklidnily, nicméně přesto kralovaly na pražské burze z hlediska likvidity. Postaraly se dokonce o 36 % všech obchodů. Uklidnění podobně zažily i akcie KB. Pokoušely se sice o další zisky, nicméně nakonec převážili prodejci a titul jako jediný v týdnu ztratil.

Po čtvrtletní aktualizaci indexů již pražskou burzu prvně výkonnostně neovlivňovaly akcie Avast. U titulu možno zmínit zpět neobvyklou aktivitu Morgan Stanley. Jak jsme i informovali, ta se před časem skokově zbavila svého výrazného podílu, v týdnu oznámila naopak skokové získání 5,7 %. Přitom regulatorní hlášení v mezičase neukázalo, kam se akcie „ztratily“.

Závěrem možno zmínit také neobvyklou transakci u zpracovatele kůží KARO Invest, jehož akcie se vlastně úspěšně již čtvrtým rokem obchodují na trhu START. Oproti ceně 40 v prvotním IPO se letos cena přiblížila hranici 150 . Regulatorní hlášení přitom v pátek ukázalo, že zakladatel a šéf KARO Invest Pavel Klvaňa na konci týdne prodal 25 tis. firemních akcií za kurz jen 100 . Na regulovaném trhu se poměrně logicky transakce ani nezaznamenala, stejně tak nedošlo ke zveřejnění příp. vysvětlující informace.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688