Export (export.cz)
Zdravotnictví  |  25.03.2022 09:43:18

Z českého podhůří mezi světovou špičku - zdravotnické prostředky pro operační sály, ARO, JIP i lůžková oddělení, které slouží v řadě špičkových klinik po celém světě

Z ČESKÉHO PODHŮŘÍ MEZI SVĚTOVOU ŠPIČKU

Firma MZ Liberec má za sebou pětašedesátiletou tradici ve výrobě a montážích rozvodů medicinálních plynů. Současně také vyrábí zdravotnické prostředky pro operační sály, ARO, JIP i lůžková oddělení, které slouží v řadě špičkových klinik po celém světě.

Výrobky MZ Liberec slouží v řadě špičkových operačních sálů v mnoha zemích světa. Foto: MZ Liberec

Když loni během nejtěžších chvil pandemie koronaviru řada nemocnic pracovala na hraně svých možností, pozornost se zcela logicky zaměřila na přetížený personál. Málokdo si ale uvědomil, že se pod obrovským náporem ocitla i technika. Kvůli péči o „covidové“ pacienty narostla spotřeba kyslíku až čtyřikrát. Průtok tohoto životodárného plynu nelze kvůli bezpečnosti zvyšovat donekonečna, a tak se pozornost upřela na celý cyklus: od jeho zdrojů v kyslíkových generátorech nebo odpařovacích stanicích, až po ventily a rozvody k jednotlivým lůžkům.

Řešení podle katalogu i ta ušitá nemocnicím přímo na míru nabízí v oboru medicinálních plynů jen několik světových firem. Patří mezi ně i MZ Liberec, která je schopna nemocnicím nabídnout podstatně víc. V rámci „plynařiny“ se specializuje také na napájecí jednotky jako zdrojové mosty, nástěnné rampy nebo stropní stativy, které jsou nezbytnou součástí operačních sálů, jednotek intenzivní péče či pokojů s dohledem. Mimo to vyrábí také stativy s pasivními rameny, tedy nosiče pro operační a vyšetřovací světla, monitory vitálních funkcí a jinou zdravotnickou techniku.

MZ Liberec se jako jedna z mála firem, která vznikla v době centrálního plánování, dokázala rozkročit na obou nohách. Východní trhy si udržela a nadto se ještě prosadila na Západě. Stěžejní je přitom orientace na export. Firma, jejíž výrobní areál od roku 2013 plně sídlí v Rudníku v podhůří Krkonoš, dvě třetiny svých produktů vyváží. Výrobky MZ Liberec ale spolehlivě fungují ve více než padesáti státech světa. Mimo jiné také v zemích, kde je český zdravotnický export stále spíše ojedinělý, jako jsou Švýcarsko, Lucembursko, Nizozemsko nebo Velká Británie. Hrdí jsou v MZ Liberec také na tři první menší instalace v sousedním Německu, které se podařily loni. Náš západní soused je pro české výrobce zdravotnických prostředků trh sice nejbližší, zato možná vůbec nejsložitější.

„Často se říká, že když chcete uspět, musíte mít konkurenceschopný produkt, tedy atraktivní poměr ceny, hodnoty, kvality, dodacích a platebních podmínek a poprodejních služeb. Jenže to je jen první nutná podmínka. Reference jsou pro nás obrovskou přidanou hodnotou, klíčem k úspěchu je ale profesionální lokální partner, který má přehled o trhu, rozumí řemeslu i potřebám klientů, dokáže vybrat vhodná výběrová řízení a umí komunikovat se zákazníkem. A také mu nabídne kvalitní servis a další služby,“ vysvětluje Martin Hájek, místopředseda představenstva MZ Liberec.

Pro severočeského výrobce zdravotnických prostředků jsou kromě referencí nepostradatelné i oborové veletrhy. MZ Liberec býval pravidelně k vidění na Medice v Düsseldorfu, výstavě Zdravoochraněnije v Moskvě nebo Arab Health v Dubaji. „Pandemie covidu s termíny a formou veletrhů v posledních dvou letech zamíchala. Veletrh je nejen obchodní, ale také společenská akce, kde se potkáváte s odbornou veřejností, partnery i potenciálními klienty. Na veletrhy tedy rezignovat nechceme,“ říká Martin Hájek.

Design i nová technická řešení vznikají také na základě doporučení zdravotnického personálu. Foto: MZ Liberec

MOBILNÍ ŘEŠENÍ PRO COVIDOVOU DOBU

Ačkoliv se MZ Liberec specializuje na vybavení pro nemocnice, koronavirus se nijak zvlášť na hospodářských výsledcích neprojevil. „Peníze vlád na boj s pandemií byly prakticky v celém světě namířeny primárně nikoli na dlouhodobá a systémová, ale okamžitá řešení. Tedy například respirátory, ochranné a dezinfekční prostředky, nemocniční lůžka nebo dýchací přístroje. Byť ty jsou napojeny na naši technologickou infrastrukturu,“ vysvětluje Martin Hájek. „Byli jsme si vědomi, že lékaři i sestry jeli nadoraz, a tak jsme pomáhali školeními a osvětou ohledně bezpečného navýšení kapacit při dodávkách kyslíku. Dodávali a instalovali jsme mobilní kyslíkové generátory, společně s dalšími partnery jsme připravili mobilní JIP a lůžková řešení pro covidové pacienty. Nabízíme systémové technologie, aby se dodávky plynů ani v krizových situacích nedostávaly na svoji bezpečnostní a kapacitní hranu,“ dodává.

Neznamená to, že by v MZ Liberec jen čekali na další zakázky. Výzkum a vývoj nových produktů běží dál. Letos by MZ Liberec chtěl své portfolio rozšířit i mimo okruh intenzivní medicíny, tedy na vyšetřovny a ambulance, kterým nabídne nový druh stropního ramene osazeného ambulantními a vyšetřovacími světly od subdodavatele. Při vývoji nových produktů MZ Liberec spolupracuje s další podještědskou legendou, firmou VÚTS, která se specializuje na špičkové strojírenství (psali jsme o ni v časopise MED č. 8), a také s Technickou univerzitou Liberec. Nezapomíná ale ani na zdravotnický personál, protože právě od lidí, kteří zdravotnické prostředky denně obsluhují, často přicházejí náměty na zlepšení.

Přestože se MZ Liberec ve své expanzi na zahraničních trzích opírá o síť distributorů, vyhledává další příležitosti, jak se dostat i na vzdálenější a z hlediska českého exportu spíše exotické trhy. Třeba v rámci společných „výprav“ organizovaných Asociací výrobců a distributorů zdravotnických prostředků (AVDZP). Loni v listopadu takto hledali nové příležitosti v Indonésii.

AFRIKA JE V KURZU

MZ Liberec se také podílí na společných dodávkách české zdravotnické techniky, která běží v rámci české humanitární pomoci. Výrobky severočeské firmy tak pomáhají třeba v Moldavsku nebo hned na několika klinikách v Africe či na Blízkém východě. „V afrických zemích máme instalace například v Egyptě, Libyi, Ghaně, Gabonu či Etiopii a Nigérii. Poptávka stoupá na celém kontinentu, africké zdravotnictví je v kurzu. Forma společných dodávek zdravotnických prostředků v kombinaci s vládní pomocí pro Afriku nám může otevřít dveře pro navazující komerční zakázky,“ vyzdvihuje Martin Hájek. A nejde jen o Afriku. Také v jihovýchodní Asii řada zemí bohatne, rozšiřuje se střední vrstva obyvatel, a tím pádem vzniká i větší poptávka po lepších lékařských službách, ať už soukromých či státních. Růstový potenciál mají navíc i tradiční trhy, ke kterým dnes patří nejen západní Evropa, ale třeba i země kolem Perského zálivu.

MZ Liberec si letos připomíná 65 let od vzniku. Nadějná cesta po světových trzích pokračuje, současně ve firmě nezapomínají na své kořeny. Ať už ty v Liberci, kde zůstává administrativa, obchod a část projekce, nebo ty podkrkonošské, kde v Rudníku již devátým rokem běží výroba. MZ Liberec podporuje místní komunitu a firmu samozřejmě zajímají i osobnosti z regionu. V minulosti byla sponzorem „laufařského“ machra Stanislava Řezáče nebo oficiálním partnerem snowboardistky Evy Samkové, a to zrovna ve zlaté olympijské sezoně 2013/2014. „Dostali jsme se daleko do světa, chceme ale zůstat lokálními patrioty. Máme téměř dvě stovky zaměstnanců, pořád hledáme nové kolegy. Vytváříme pracovní místa a přispíváme tak k vyšší životní úrovni obyvatel regionu,“ dodává Martin Hájek, místopředseda představenstva MZ Liberec.

BLAHOSLAV HRUŠKA


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688