Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.03.2022 17:46:00

Akcie jako reálné aktivum odolné inflaci?

Z ekonomů, analytiků a investorů se často stávají historici. Děje se tak houfně i nyní, když se kdekdo snaží přijít na to, jak si akcie vedou a povedou v prostředí vyšší inflace. Pokud bychom se spolehli jen na modely, můžeme dojít k řadě závěrů: K prudce klesajícím valuačním násobkům a ziskovosti a ve výsledku znatelné korekci akcií. Nebo v druhém extrému ke stále relativně vysokým valuacím a vysoké ziskovosti. Výběr z oněch kombinací si snažíme usnadnit právě pohledem historie – pohledem na to, jak se to v minulosti skutečně vyvrbilo. Co tedy říkají časy minulé o akciích a inflaci? A co jednoduchá teze o akciích jako reálném aktivu?

Akcie jako reálná aktiva

Třeba takový Jeremy Siegel již nějakou dobu tvrdí, že inflace se bude držet delší dobu nahoře a akcie jsou proti ní dobrým zajištěním. S jednoduchou logikou – jde fakticky o reálná aktiva, protože jde o vlastnické podíly na stroje, budovy, materiál, know how... A jelikož se reálným aktivům vede v prostředí inflace lépe, bude to platit i o akciích.

Trochu na kráse tato teze ztrácí ve chvíli, kdy si uvědomíme, že hodnota akcií není dána stroji a budovami jako takovými, ale tím, jaký tok hotovosti budou svým vlastníkům generovat. Takže nějaká firma může třeba za miliardu vybudovat továrnu na trpaslíky, ale pokud po trpaslících není poptávka, továrna nemusí mít hodnotu vůbec žádnou. Nebo jen materiálu, který v ní v různých podobách stojí – hodnotu likvidační.

Ona zkratka „akcie = reálné aktivum“ tak není od věci, ale přece jen je to zkratka velká. Jsme tedy opět u toho, jak vysoká inflace ovlivňuje ziskovost firem a také valuační násobky (které jsou ale do značné míry zase odrazem dlouhodobého ziskového výhledu a vedle toho požadované návratnosti).

Výlet do historie

Jeden z výletů do historie provedených na téma akcií a inflace podnikl v minulém roce Nicolas Rabener a jeho výsledky prezentoval na blogu CFAInstitute. V kostce:

1 . Investoři obecně považují akcie hned po komoditách za nejlepší zajištění proti vysoké inflaci.

2 . Nominální návratnost akcií je při inflaci nad 10 % vyšší nebo podobná jako na nižších inflačních hladinách.

3 . S reálnou návratností je to ale mnohem horší. Měsíční návratnost se při inflacích do 5 % pohybuje kolem 1 %, pak s rostoucí inflací klesá a s inflací nad 10 % je reálná návratnost cca na nule.

4 . Nejhůře na tom jsou sektory spotřebního zboží, automobilky, hotely, maloobchod.

5 . Nejlépe materiály a těžba s chemií a dopravou. A to i pokud dáme stranou období sedmdesátých let, kdy k vysoké inflaci výrazně přispíval ropný šok.

V podstatě tedy hovoříme o tom, že nejlepší by na akciích byla orientace na sektory, které jsou nejsilněji propojeny s komoditami (na prodejní, ne nákupní straně). Tedy u výše zmíněného prvního bodu. Podobných pohledů do minulosti je ale více, možná i s jinými výsledky. Každopádně předtím, než bychom na základě toho prezentovaného učinili závěr, že nejlepší jsou tedy stejně komodity, bych ale ještě rád zmínil trochu alternativní pohled: Investice do komodit jsou investicemi do nedostatku – do toho, že něco nebude. Akcie jsou investicí do hojnosti – do toho, že něco bude. Čemu se budeme věnovat?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688