kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Dotace  |  03.03.2022 14:49:06

Liberecký kraj podporuje udržitelný rozvoj, zájemci mohou žádat o finanční podporu projektů

03. 03. 2022

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo poskytnutí příspěvku z krajského dotačního fondu, jejímž cílem je naplňování zásad udržitelného rozvoje. Na podporu místní Agendy 21 je v něm připraveno 600 tisíc korun.

„Smyslem této podpory je popularizace a propagace konceptu udržitelného rozvoje, který chceme přenášet v konkrétních projektech do obcí, měst, mikroregionů, místních akčních skupin, podnikatelských subjektů i nestátních neziskových organizací v Libereckém kraji. Program je také zaměřen na podporu zapojování veřejnosti do plánování rozvoje regionu,“ popsal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Udržitelný rozvoj se definuje jako způsob rozvoje lidské společnosti, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. Za jeho koncepční základ lze považovat program Agenda 21, který přijala Organizace spojených národů v roce 1992 v Rio de Janeiru.

Místní Agenda 21 představuje program konkrétních obcí, měst, regionů, který zavádí do praxe principy trvale udržitelného rozvoje při zohledňování místních specifik. Představuje proces, v němž je potřeba spolupráce veřejné správy s různými složkami místní společnosti – neziskovými organizacemi a spolky, podnikateli, provozovateli služeb, či třeba školskými zařízeními, zdravotnickými institucemi a řadou dalších subjektů, včetně lidí samotných.

Dotační program podporuje tři okruhy činností. První jsou vzdělávací a osvětové akce, pod což spadají osvětové kampaně k udržitelnému rozvoji a podpoře zdraví. Druhou představují zapojování veřejnosti, transparentnost a kvalita veřejné správy – například rozklikávací či participativní rozpočty, mobilní aplikace pro komunikaci s veřejností, přímé přenosy jednání zastupitelstva a nástroje pro transparentnost veřejných zakázek. Poslední oblastí je strategické plánování – například tvorba či aktualizace strategických rozvojových dokumentů za účasti obyvatelstva.

Termín zasílání žádostí o dotace pro obce a jejich dobrovolné svazky, obecně prospěšné společnosti, právnické osoby vykonávající činnost školy nebo školského zařízení, podnikatelské subjekty, spolky, nadace a ústavy je od 28. března do 20. dubna letošního roku.

Podklady pro podání žádostí, včetně podrobných informací i kontaktů na osoby, které s přípravou žádosti pomohou, najdou uchazeči na webovém odkazu Regionální rozvoj | Dotace (kraj-lbc.cz).

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688