Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.02.2022 12:19:40

Divoký vývoj na pražské burze přinesl v týdnu roky nevídanou likviditu, zamával také s vahou některých titulů v indexu PX

  • objemy obchodů v týdnu překonaly hranici 6,5 mld. , když hned tři emise překonaly miliardovou úroveň (ČEZ, ERSTE a KB)
  • kurzový vývoj zamával s vahami hlavně větších titulů v indexu PX, ČEZ ostatním „utíká“
  • místopředseda představenstva CZG nakupoval firemní akcie
  • Avast loni z příjmů 941 mil. USD vygeneroval čistý zisk 348,4 mil. USD
  • švýcarská UBS již není kvalifikovaným akcionářem Avast, svou pozici kompletně vyprodala

V porovnání z předchozími týdny geopolitické dění přineslo na finanční trhy ještě výraznější nervozitu. Vývoj lze přirovnat k dění z konce zimy 2020, kdy se začal do světa rozšiřovat covid. Ani tehdy však při výprodejích pražská burza nezaznamenala takovou likviditu, jako nyní. Index PX se v druhé polovině tohoto týdne intradenně ocitl až u úrovně 1 330 bodů, tedy od dlouhodobých maxim zaznamenaných v úvodu měsíce ztrácel již přes 10 %. Našel zde však zatím podporu, když páteční seance přinesla dlouho nevídaný nádech. Index PX poskočil o více než 3,3 % a zmírnil tak týdenní ztráty indexu na „jen“ 3,63 %.

Hlavní kurzové divoké dění se odehrávalo především na finančních titulech. Na zahraniční dění neporovnatelně větší citlivost potvrdily akcie ERSTE, které po proražení technických rezistencí zmiňovaných v minulém reportu se navíc dokonce ve čtvrtek již ocitly v medvědím trhu. Od svých maxim totiž ztrácely přes 20 %, resp. dokonce cca 28 %. Výrazný páteční nádech přesto nezabránil, aby titul nezůstal v týdnu nejztrátovějším.

S menší intenzitou obdobný vývoj předvedly akcie KB, které se však vstupu do medvědího trhu ubránily. U hranice 820 totiž našly výraznou podporu. Zatímco s akciemi ERSTE se uskutečnily obchody za 1,67 mld. , s akciemi KB to bylo o 200 mil. méně. Třetí bankovní titul MONETA, se vzhledem k očekávaným transakcím se skupinou PPF, choval v porovnání pomalu jako bezpečný přístav. Druhým nejztrátovějším titulem týdne se zkrátka staly mimo index PX stojící akcie PILULKA, které navíc mohly negativně reagovat na další insider prodeje zmiňované v minulém reportu.

 

Transakce za zhruba 7,5 mld. jen odložena?

Z hlediska likvidity každopádně kralovaly v týdnu pražské burze s více než 2 mld. akcie ČEZ. Vzestup cen komodit ovlivnil i ceny elektřiny, které před pátečním oddechnutím nejprve vystřelily vzhůru. Titul však tentokrát ovlivnily zejména zprávy ohledně zájmu Pavla Tykače, který oznámil záměr zvýšit dále podíl ve firmě. Jeho kyperská Belviport chtěla v rámci reverzního zrychleného bookbuildingu koupit až 9 mil. akcií ČEZ, tedy zvýšit podíl ve firmě ze současného cca 1 % na až zhruba 2,7 %. Transakce, která by Pavla Tykače přišla nejspíše na minimálně 7,5 mld. , však byla následně odvolána. Zahájení války na Ukrajině a dění na finančních trzích možná přimělo majitele skupiny Sev.en Energy tak učinit ve vidině příp. cenově výhodnějších období.

Živé dění stojí zmínit u akcií CZG, které se propadly v úterý krátce až na 471 . Investoři si však rychle uvědomili, že firma by mohla z válečné situace vlastně hospodářsky profitovat a titul se ve čtvrtek v jednu chvíli obchodoval oproti minulému pátku dokonce ziskově. Investoři budou mít pro příp. pondělní obchodování nový impuls v návaznosti na zveřejněnou tzv. insider transakci. Místopředseda představenstva Josef Adam právě využil zmiňovaného poklesu, když již v úterý koupil 250 firemních akcií při kurzu 499 .

Akcie O2 zakončily své více než čtvrt století dlouhé působení na pražské burze ve čtvrtek na ceně 269,50 při nadprůměrné likviditě 83 mil. . Řada investorů zkrátka nechtěla čekat na vytěsnění, resp. vyrovnání na přelomu měsíce, když zřejmě přesouvala prostředky do nyní živějších titulů. Každopádně akcie O2 se v týdnu obchodovaly i mírně nad cenou vytěsnění 270 , nejspíše v návaznosti na spekulace některých investorů, že si v budoucnu od PPF vysoudí vyšší vyrovnání.   

Akcie Avast, které si svou derniéru na trzích nakonec prožijí nejspíše až v úvodu dubna, si prakticky jako jediné připsaly solidní zisky. A to navzdory rozhodnému dnu pro nárok na dividendu 0,112 USD. V domovském Londýně vytvářely nová maxima, u nás je v závěru týdne v přepočtu brzdilo posílení koruny. Firma překvapila, když bez avíza v pátek ráno zveřejnila loňské hospodářské výsledky. Ty však mohou být pomalu kurzotvorné spíše již pro akcie NortonLifeLock.

Závěrem možno zmínit, že odchod akcií O2 zúžil počet emisí v indexu PX na 10. A z „rozebrání“ jejich zhruba 2% váhy vytěžily především v týdnu kurzově stabilnější tituly. Akcie ČEZ tak nyní pražské burze dominují s vahou již přes 23,3 %. Na druhou pozici se prodraly akcie Avast, které se dostaly také nad limitní hranici, resp. mají 20,3 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688