Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.02.2022 10:33:54

Pražská burza zažila nejhorší týden za poslední 3 měsíce. ERSTE na technické „hraně“, v očekávání odchod O2

  • šéf společnosti PILULKA pokračuje v prodeji firemních akcií
  • KOFOLA – finanční ředitel dceřiné společnosti Leros po dvou měsících opět nakupoval akcie nápojové společnosti
  • VIG prodá v Maďarsku tamnímu státu nekontrolní 45% podíl v místním byznysu
  • mezi kvalifikovanými akcionáři společnosti Avast se nově objevila Goldman Sachs
  • derniéra akcií Avast na pražské burze se odkládá, u akcií O2 proběhne dle plánu ve čtvrtek 24.2. (na RM-Systému 28.2.)

V návaznosti zejména na zprávy ohledně dění okolo Ukrajiny zaznamenávaly v týdnu ve světě akciové trhy volatilní vývoj. A daný vývoj, s převahou prodejců, zasáhl i pražskou burzu. Index PX tím zároveň potvrdil rezistence zmiňované v minulém reportu, od kterých se nasměroval níže. Posílit nedokázala jediná emise a index nakonec odepsal výrazných téměř 2,3 %, když zakončil pod 1 435 body. Letošní pozitivní výkonnost pražské burzy se tak smrskla na 0,6 %.

Nejvíce index negativně ovlivnily nejztrátovější akcie ERSTE, které v něm mají aktuálně druhou nejvyšší váhu (téměř 20 %). Odepsaly přes 6,5 %, horší týdenní vývoj zažily naposledy až v září 2020. V domovské Vídni se přiblížily k hranici 40 EUR, která se před měsícem ukázala technickou oporou. Pokud však titul tentokrát úrovně neudrží, otevře si cestu k další nejbližší technické úrovni u 38 EUR, resp. pak k 35 EUR. Prolomení u 40 EUR by ale zároveň indikovalo konec růstového trendu/kanálu, který se na titulu od listopadu 2020 vytvořil, jak naznačujeme níže v grafu. Výraznou aktivitu investorů na titulu indikují i nadprůměrné objemy obchodů. V Praze byl s 1,46 mld. jedničkou, resp. postaral se nezvykle o více než 37 % všech obchodů.


Poměrně výrazné ztráty, v porovnání zhruba poloviční, utrpěl i druhý rakouský titul VIG. Pojišťovna zveřejnila detaily již v prosinci indikované změny byznysu v Maďarsku, resp. do podnikání vpustí minoritně vlastně tamní stát. Pozitivem byly nečekaně zveřejněné vybrané loňské hospodářské ukazatele, které překonaly cíle firmy. Ať už z hlediska 11 mld. EUR pojistného či očekávaným provozním ziskem okolo 510 mil. EUR.

Negativnímu sentimentu se neubránily ani domácí finanční tituly KB a MONETA.

 

Zmiňovaným akciím ERSTE však ve ztrátách konkurovaly především akcie PILULKA, které se po více než 2 měsících obchodovaly i za 1 500 . Na investory jistě pozitivně nepůsobí pokračující prodeje ze strany zakladatele. CEO Petr Kasa nejprve ve středu prodal 256 akcií za průměrnou cenu 1 536 a v pátek přidal dalších dokonce 700 akcií, když podstatnou část z nich prodal za zmiňovaných 1 500 . U titulu lze právě danou úroveň taky zmínit jako důležitou technickou hranici, která může ovlivnit nejbližší směrování.

Naopak tzv. insider nákup lze zmínit u akcií KOFOLA, když po úterním reportu hospodářských výsledků, resp. i výhledu pro letošní rok, následně ve čtvrtek do titulu zainvestoval 100 tis. Kč František Beneš. CFO dceřiné společnosti Leros totiž koupil 322 akcií KOFOLA při kurzu 310 .

Hlavní domácí titul ČEZ, dokázal především pondělní výrazný pokles vlastně rychle značně eliminovat. Následně působil na trhu poměrně konzervativně, když i ceny elektřiny jen nevýrazně ztrácely.

Informačně živo bylo především na akciích Avast, když se díky opoždění některých regulatorních schválení nakonec fúze s NortonLifeLock odkládá až na úvod dubna. Titul se tak zatím na burzách nadále bude obchodovat. Dojde tak nakonec i na dolarovou dividendu 11,2centů, nicméně poměrně nepochopitelně (nejednoznačně) působí rozhodné datum pro nárok na ni. Firma v týdnu v oznámení potvrdila dříve avizované rozhodné datum 18. února, nicméně ex-date přitom uvedla až na 24. února. Jakoby se tak akcie s nárokem měli obchodovat ještě do středy včetně. Z hlediska akcionářského dění pokračuje výrazná aktivita amerických bank, resp. jejich londýnských dcer. Dle posledních regulatorních hlášení, především díky navázaným finančním instrumentům, Morgan Stanley vlastní 7,8 % podíl, když přímo akcií Avast drží jen 2,1 %. JP Morgan pak disponuje 6,4 %, když přímo akcií má výraznějších 3,9 %. Do „hry“ se pak nově zapojila Goldman Sachs, která se skokově dostala mezi kvalifikované akcionáře rovnou s podílem 5,5 %. V porovnání vlastně ještě výrazněji díky navázaným finančním instrumentům, resp. přímo akcií Avast drží 7,59 mil., tedy jen 0,73 %.

Pražskou burzu tak nakonec dříve opustí akcie O2, kde dle plánu na konci měsíce dojde k vytěsnění minoritních akcionářů za kurz 270 . Titul se tak na pražské burze bude naposledy obchodovat ve čtvrtek, zatímco na burze RM-Systém, díky on-line vypořádání, ještě i v den vytěsnění v pondělí 28. února. Sama telekomunikační firma se už poslední dobou ani neobtěžuje informovat, že nekoupila ani v tomto měsíci žádné vlastní akcie. Ostatně jak neučinila po více než 2 roky, přestože avizovala na předchozí odkup plynule navázat a přitom ho následně nejen nezrušila, ale ani třeba nepozastavila. Pražskou burzu každopádně opustí titul, který ji po 2. vlně kuponové privatizace obohacoval po více než čtvrt století. Původně ještě pod názvem SPT Telecom. V současnosti jen se zhruba 2% vahou v indexu PX, kterou si od pátku „rozeberou“ zbylé emise.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688