Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  22.02.2022 18:48:36

V Hradci začíná hrubá stavba multifunkčního fotbalového stadionu

Město Hradec Králové spolu se stavebními firmami dnes oficiálně zahájilo stavbu nového multifunkčního fotbalového stadionu. Samotnému zahájení předcházelo získání povolení změny stavby před dokončením, které město získalo začátkem února a v minulém týdnu již nabylo právní moci. Na projekční, demoliční a přípravné práce, které na staveništi probíhaly v souladu s platnými povoleními, tak může v následujících týdnech navázat výstavba nosných konstrukcí. Nový multifunkční fotbalový stadion má být dokončen v první polovině roku 2023.
V Hradci začíná hrubá stavba multifunkčního fotbalového stadionu

„Dosáhli jsme velmi zásadního momentu v celém procesu budování nového multifunkčního fotbalového stadionu, začíná samotná stavba. Na dnešním oficiálním zahájení jsme se setkali nejen se zástupci stavebních firem, ale také s projektanty, zástupci klubu a spoustou dalších, díky kterým bude moci nová aréna vzniknout. Jejich práce si nesmírně vážíme a je dobře, že město spolupracuje s takovým týmem profesionálů,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Stavbě stadionu dnes také požehnal generální vikář Jan Paseka z královéhradeckého biskupství.

Pro zahájení stavby bylo třeba získat povolení změny stavby před dokončením. „Na fotbalový stadion máme platné stavební povolení, ale v rámci metody design and build byl původní projekt upravený tak, aby splňoval požadované víceúčelové využití a zároveň se stavba vešla do finančního limitu. Proto dodavatel požádal o změnu stavby před dokončením, aby byl celý proces legitimní a naplňoval obsah předběžné nabídky. Toto povolení bylo stavebním úřadem vydáno a již nabylo právní moci,“ informuje náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Stavební firmy tak budou moci zahájit samotnou stavbu nové arény. „Na přelomu února a března budou na ploše bývalé (a brzy budoucí) hrací plochy postupně vztyčeny čtyři věžové jeřáby, které nám pomohou postavit hlavní nosnou konstrukci. Výstavba bude mít dva hlavní směry – jeden se zaměří na technologicky složitější západní tribunu a druhý bude řešit objemově větší věnec tribun. Postupně, jak budou dokončovány jednotlivé nosné konstrukce stadionu, budou zahajovány práce na vnitřních instalacích. „Základy“ budoucí hrací plochy pak budou položeny v průběhu podzimu,“ uvádí Aleš Fišer, technický vedoucí oblasti ze společnosti STRABAG a.s.

Na stadion se na podzim vrátí také charakteristické stožáry osvětlení – tzv. lízátka. Podrobný průzkum potvrdil, že ikonická „lízátka“ jsou po technické stránce v pořádku a budou sloužit i pro osvětlení nového stadionu. „Aktuálně se pracuje na projektové dokumentaci, která řeší umístění nových svítidel do osvětlovacích kruhů. Z této dokumentace vyplyne rozsah, způsob oprav a úprav lávek a konstrukcí pro světla. Pracuje se také na technologickém postupu provedení nátěrových konstrukcí. Vymyšleno a vyprojektováno je už kotvení lízátek do betonových základů – kotevní prvky půjdou v nejbližších dnech do výroby a v průběhu března by měl být první z nich osazen do betonu,“ doplňuje Edita Novotná, tisková mluvčí společnosti STRABAG a.s.

Smlouva na vybudování nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové byla podepsána 14. dubna 2021, dílo má být dokončeno o dva roky později. Stavbu provádí pro statutární město Hradec Králové sdružení firem STRABAG, Geosan Group a D&D Elektromont. Stadion s kapacitou 8000 diváků a s možností navýšení na 9300 míst bude splňovat podmínky kategorie 4 UEFA, a bude tak moci hostit prvoligová i mezinárodní fotbalová utkání. Nová fotbalová aréna bude zároveň řešena tak, aby poskytla zázemí i dalším sportům, kulturním, kongresovým či veletržním akcím.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí

Poklepání na základní kámen

Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 22.2.2022 / 22.2.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688