Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  21.02.2022 10:09:53

Ranní souhrn ft: Rusko-ukrajinská roztržka významně ovlivňuje tržní dění, dopad na trhy však bývá přechodný

  • SPX i SXXP během minulého týdne posilovaly
  • Komentáře hlavního ekonoma ECB potvrdily jestřábí obrat centrální banky
  • Vyznění zápisků ze zasedání FOMC spíše holubičí, chyběly detaily ohledně plánu utahování politiky
  • Rusko-ukrajinská roztržka významně ovlivňuje tržní dění, dopad na trhy však bývá přechodný
  • Vysoká rozkolísanost akcií i bondů, ta přetrvá, dokud nebude více jasno ohledně měnové politiky
  • Krypto: pokles v reakci na geopolitiku, krypto představuje riziko pro finanční stabilitu
  • US: PCE, PMI, EMU: PMI

Výhled

Futures zelené asijské indexy červené

RuskoUkrajina: eskalace napětí
V posledním týdnu určovala trhům rytmus právě geopolitika. Situace se během uplynulého týdne spíše zhoršovala, řada pozorovatelů vnímá narůstající šance invaze. Během včerejška mělo skončit ruské vojenské cvičení v Bělorusku, nicméně ruské jednotky zůstanou v zemi i nadále. Pozitivní zprávou je, že Putin i Biden souhlasí se summitem, který se snaží zaranžovat francouzský prezident Macron – v reakci na ni přidávají futures na S&P necelé procento. Jinak na trzích vidíme typický úprk ke kvalitě. Investoři se zbavovali rizikových aktiv a mohutně investovali do amerických vládních bondů. Výnos 10Y UST se se aktuálně nachází na hladině 1,93 % (nejvyšší letošní hodnota 2,05 %). EUR se na páru s USD drží pod úrovní 1,14, což taktéž poukazuje na převládající efekt rizikové averze – jinak by evropská měna reagovala na jestřábí ECB. Pokud by k eskalaci konfliktu skutečně došlo, mohlo by nastat několik seancí se zvýšenou volatilitou. Podle Deutsche Bank trvá zhruba tři týdny, než pod vlivem geopolitického rizika klesnou americké indexy na lokální minimum a pak další tři týdny, než tyto ztráty kompletně umažou. V průměru srazí záchvaty geopolitického napětí kurz amerických indexů o 5,7 % (měřeno od předchozího maxima ke dnu).

Volatilita
V reakci na blížící se zvyšování sazeb v USA a geopolitické napětí vidíme zvýšenou volatilitu jak na akciích, tak na dluhopisech. Investory znervózňuje zejména nejistota ohledně směru monetární politiky. Po dalším zasedání, kdy Fed poodhalí monetárně-politický výhled, může dojít k určitému poklesu volatility. Nicméně do březnového setkání centrálních bankéřů vidíme zvýšenou citlivost akcií i dluhopisů na zveřejnění různých makrodat. Volatilita amerických vládních bondů (měřená indexem MOVE) se nachází na nejvyšších úrovních od března 2020. Další nárůst rozkolísanosti trhu amerických vládních bondů by mohlo teoreticky zpomalit plánované zvedání úroků ze strany Fedu. Nicméně v této fázi platí, že index podmínek financování zůstává stále velmi uvolněný a Fed se tak nemusí příliš obávat dopadů svých akcí na ekonomické subjekty.

Krypto
Krypto se během minulého týdne nachází pod tlakem zejména kvůli citelnému geopolitickému napětí. Bitcoin se obchoduje pod úrovní $40k. Současný vývoj vyvrací častý a mylný argument, bitcoinových zastánců, kteří se snaží portrétovat nejznámější kryptoměnu jako digitální zlato. Zatímco zlato pod vlivem rusko-ukrajinské roztržky významně posiluje a přiblížilo se hodnotě $1900 za trojskou unci, prochází bitcoin poklesem. Ten ukazuje, že je kryptoměna typickým rizikovým aktivem. Další negativní zpráva na kryptu je závěr zpráva výboru pro finanční stabilitu, který vnímá narůstající hrozby virtuálních mincí pro širší finanční systém – to souvisí i s tím, že do krypta investují i konvenční fondy. Podobné názory mohou zvýšit regulatorní tlaky vůči této třídě aktiv.

Makro
Tento týden nás čekají předběžné PMI na obou stranách Atlantiku. Rovněž vyjde i PCE deflátor za leden, což je preferovaný inflační ukazatel Fedu. Očekává se, že v lednu vykáže růst o 0,6 %. Vyšší hodnota může vyvolat další volatilitu. Tento týden promluví několik amerických centrálních bankéřů: Bowman, Bostic, Barkin, Mester. Vzhledem k tomu, že trh doslova visí na každém výroku, který od představitelů Fedu přijde, mohou jejich vystoupení taktéž přispět k rozkolísání indexů.

ECB: jestřábí obrat potvrzen
Phillip Lane, hlavní ekonom centrální banky zmínil, že nevidí důvody, proč by se na dvouletém projekčním horizontu měla inflace nacházet pod dvěma procenty. Ještě před několika týdny přitom existovala ekvivalentní šance, že inflace zůstane v příštích dvou letech nad nebo pod cílem centrální banky. Investoři tento výrok interpretují, jako potvrzení jestřábího obratu, který odstartovala Lagardeová na lednovém zasedání. Ve hře je tak oznámení ukončení programu nákupu aktiv v následujících měsících - nejpravděpodobněji v červnu, což by znamenalo, že je volná cesta pro první hike na zářijovém zasedání. Trh zaceňuje, že se do konce roku ECB vydá s úroky až k nule. Na druhou stranu Lane zmínil, že inflační očekávání v eurozóně zůstávají ukotvena a proto lze utahování politiky provádět pozvolně.

Inflační očekávání v eurozóně (měřený 5Y5Y inflačními swapy) zůstávají ukotvena

Zdroj: Bloomberg

Fed: holubičí vyznění zápisků
Zápisky z posledního zasedání Fedu měly spíše holubičí vyznění. Americká centrální banka sice zdůraznila nutnost utahování politiky. Nicméně nepadly detaily ohledně redukce bilance nebo konkrétnějšího výhledu sazeb. To si investoři vyložili tak, že představitelé Fedu zatím nemají konkrétnější plán. Další týdny tak budou o postupném formování konsensu. Ukazuje se tak, že názory Jamese Bullarda, který prosazuje hike o 100 bps do června, představují spíše extrém. Ostatní členové FOMC preferují postupnější zvedání úroků. Po zveřejnění zápisku klesla šance na hike o 50 bps v březnu pod 25 %. Trh se zároveň přiklání k šesti hikům v roce 2022, zatímco před zveřejněním trh zaceňoval 6-7 hiků.

 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:15  Společné půjčování EU se prohlubovat nebude, Berlín plán odmítá. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Út 16:50  Měď odolává navzdory slabé Číně Saxo Bank (Saxo)
Út 16:45  Akciové trhy: Praha a Amerika v zeleném, červená Evropa - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688