army.cz (MO ČR)
Armáda  |  17.02.2022 00:00:00

Česká republika sníží počet vojáků v Mali, mise EUTM a MINUSMA pokračují

„Odchod evropských sil z uskupení Takuba je reakcí na politický vývoj v Mali,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Česká republika i ostatní spojenci své jednotky do Mali vyslali na základě pozvání, respektive žádosti, tehdejší malijské vlády. Základním předpokladem českého angažmá byla podpora ze strany vlády Mali a klíčových evropských partnerů. V důsledku aktivit přechodné vlády chybí podmínky pro efektivní působení operace Takuba a dosažení operačních cílů.

Evropští představitelé reagují na dlouhodobý vývoj, kdy současná malijská přechodná vláda zásadním způsobem omezuje a znemožňuje výkon operačních aktivit mezinárodních jednotek v zemi a její kroky zároveň narušují spolupráci s mezinárodními partnery. Na konci ledna malijské orgány vyzvaly Dánsko, aby jeho jednotky opustily Mali, nebo také vypověděly francouzského velvyslance.

„Úkolové uskupení Takuba je do značné míry postaveno na spolupráci s francouzskými ozbrojenými silami. Bylo tedy jasné, že jakékoliv pokračování bude záviset na jejich rozhodnutí. Stažení z Takuby nemění nic na tom, že bezpečnost v Sahelu a podpora jeho stability je pro Českou republiku a Evropskou unii nadále důležitá,“ zdůraznila ministryně Černochová.

Stažení jednotek z úkolového uskupení Takuba bude postupné a nejprve bude muset být podrobně naplánováno. K tomu armáda přistoupí co nejdříve, jedná se však o proces, který bude trvat týdny až měsíce.

Hlavním účelem úkolového uskupení Takuba byl výcvik malijských speciálních sil a pomoc v boji proti terorismu. Jednalo se tak o důležitý příspěvek k bezpečnosti a stabilitě regionu i k ochraně Evropy před terorismem a nelegální migrací.

Ochrana a bezpečnost Evropy nadále zůstává dlouhodobým cílem pro působení příslušníků Armády ČR v zahraničních misích. Rozhodnutí o stažení vojáků z uskupení Takuba tak neznamená konec angažmá České republiky v regionu. Vojáci nadále působí v dalších dvou operacích v Mali, tedy v nebojové výcvikové misi Evropské unie (EUTM) a misi OSN (MINUSMA). Platí také, že nadále probíhají přípravy na české velení silám mise EUTM ve druhé polovině roku 2022.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688