Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.02.2022 14:37:00

Americký trh práce jen potvrzuje, že ekonomika je silná. Nová fáze cyklu nahrává akciím silných firem

Poslední data z amerického trhu práce sice byla velkým překvapením, ale podle mého mínění nejsou zase tak významná. Prostě ukazují, že ekonomika je nadále silná a moc na tom nezměnil ani omikron. Firmy dál přijímají nové zaměstnance, i když to nutně neznamená, že jedou na plnou kapacitu. Pro Bloomberg Markets to uvedla profesorka ekonomie Betsey Stevenson z University of Michigan.

Jak současný vývoj na trhu práce ovlivňuje inflaci? Ekonomka míní, že rozhodující bude chování lidí a firem sektoru služeb. Zde doposud tvorba pracovních míst zaostávala, což bylo odrazem pandemického vývoje. To se ale bude měnit, firmy ve službách budou najímat více lidí tak, jak slábnou tlaky ze strany pandemie. A právě dostatek zaměstnanců ve službách bude významnou měrou rozhodovat o dalším vývoji inflace.

Ekonomka připomněla, že pandemie s sebou přinesla výrazný růst poptávky po zboží, zatímco poptávka po službách upadala. Poslední data z trhu práce ukazují, že tvorba pracovních míst probíhala zejména ve službách, u výroby se jich přidalo jen málo. Stevenson míní, že lidé se budou do tohoto sektoru vracet a vítaný je i růst mezd, který ale bude odpovídat produktivitě. Data ale také ukazují, že možná nebude takový prostor pro růst participace, a to zejména u starších lidí.



Stevenson uvedla, že aktuální ekonomický vývoj ukazuje, že centrální banky byly schopny pomoci hospodářství k návratu z pandemického propadu. Zároveň je ale evidentní určitá ztráta potenciálu a pandemie přinesla některé reálné náklady. „Nemyslím si, že by se nyní ukazovala přílišná rychlost, kterou by uháněly centrální banky. Spíše dokázaly ekonomiku navést na velmi rychlé uzdravení,“ míní ekonomka.

O posledních silných číslech z trhu práce hovořila na Bloombergu i Emily Roland z JH Investment Management. Podle těchto dat se podobný vývoj podepisuje zejména na poklesech dluhopisových trhů. Z pohledu společnosti by se ale situace měla postupně měnit, protože Roland očekává ochlazování ekonomiky i inflace. A již nyní dochází k poklesu inflačních očekávání. Prostředí nebude nevlídné ale ani pro akcie, protože ekonomika bude i nadále růst zdravým tempem.



U akcií nastává podle expertky posun do fáze cyklu, kde si lépe vedou silné společnosti a nastává odklon od společností méně ziskových či neziskových. Atraktivní by měly být zejména průmyslové firmy, které by měly mít nejlepší cyklický ziskový výhled. Celkově by se pak investoři měli orientovat na kvalitní hodnotové tituly. Rétorika Fedu pak již nyní vede k utažení finančních podmínek, které sice neznamenají problémy s likviditou, ale přece jen mají reálný dopad na ekonomiku. Kvůli tomuto utažení také nakonec nemusí nastat tolik zvedání sazeb, ale letos může nakonec stačit jen trojí.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688