Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zákony a právo  |  03.02.2022 12:07:00

Dědíte nemovitost? Kdokoliv si může zjistit nejen vaše osobní údaje, ale i co dalšího jste v rámci dědictví získali

Pokud je součástí dědictví nemovitost, což je velmi častý případ, jsou detailní informace o pozůstalosti obsažené v dědickém usnesení uloženy na katastru. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, tak tyto informace zdaleka nezahrnují právě jen detaily o nemovitosti, ale o všem, co bylo předmětem dědického řízení – například o zůstatku na účtu, obrazech a dalších sběratelských předmětech, autech nebo podílech ve firmách. A to vše s informacemi o jejich hodnotě a kdo a co přesně zdědil včetně veškerých osobních údajů. Vzhledem k tomu, že je katastr veřejný, katastrální úřad informace zpřístupní každému, kdo o to požádá. Příklady z praxe přitom ukazují, že bez právní ochrany nabytého majetku to může vést i k jeho ztrátě či znehodnocení.

„Ochrana soukromí není zločin, vždyť právo na soukromí a ochranu vlastnictví je zakotveno v Listině základních práv a svobod pro každého bez výjimky. Není tedy důvod, proč by měla být osobní data a informace o soukromém majetku lidí – samozřejmě pokud nejsou zejména veřejnými činiteli – k dispozici každému ve veřejných registrech. Je pak snadné získat o majetku a poměrech nějaké osoby celou řadu informací a stát k tomu často až příliš přispívá,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Katastr je veřejný, takže katastrální úřad poskytuje informace každému, kdo o to požádá, aniž by zkoumal nějaký oprávněný zájem. Údaje ze sbírky listin, kde jsou i nabývací tituly včetně dědických usnesení, lze sice poskytnout pouze tomu, kdo prokáže svou totožnost, ale to případnému zneužití vůbec nebrání. I když se majitel nemovitosti nebo policie dozví, kdo do sbírky listin nahlížel, nemusí jim tato informace pomoci - jednak se samozřejmě může dotazovat větší množství lidí, ale snadno lze zneužít i ukradený doklad nebo nastrčeného bílého koně.

„Takto detailní informace veřejně dostupné v katastru, mezi kterými jsou nejen přesně specifikované nemovité i movité věci, které byly předmětem dědického řízení, ale i veškeré osobní údaje dědiců, může zneužít řada osob. Obecně se to týká veškeré podvodné činnosti. Jsou to skvělé tipy pro zloděje, vyděrače a podvodníky. I když půjdou s trochou nadsázky řečeno „dům od domu“, dříve nebo později někoho zajímavého objeví,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „Dalším motivem možného zneužití je i klasická lidská závist, která se může týkat například širšího příbuzenstva, známých či obchodních partnerů. Celkově se však jedná o bezprecedentní zásah do ochrany soukromí. V katastru jsou tyto informace, které se ani netýkají nemovitostí, součástí veřejného dokumentu dostupného pro kohokoliv,“ uzavírá.


Právní ochrana majetku P. O. M. je speciální produkt určený vlastníkům nemovitostí, veřejně registrovaných věcí (kam patří například veterány, jachty, letadla nebo podíly ve společnostech) a cenných předmětů, kteří chtějí přistoupit zodpovědně k sobě a ke svému nejbližšímu okolí a vyvarovat se konfliktním a nákladným přechodům majetku v rámci dědictví, majetkových ztrát v případě rozvodu, možným podvodům, závisti či škodám z pouhých nedopatření. 

Advokátní kancelář Polverini Strnad funguje na trhu téměř 20 let. Po celou dobu své existence usnadňuje svým klientům podnikání a nabízí komplexní business řešení včetně nadstandardních služeb – jako jsou například záruky na smlouvy, upozornění na závazné termíny nebo přípravy jednoduchých obchodních shrnutí právních dokumentů. Kancelář působí v Praze, Římě, Brně a Bratislavě. Jejími zakladateli jsou Pavel Strnad a Giampaolo Polverini. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688