Věděli jste, že tepelné čerpadlo váš dům nejen vyhřeje, ale v létě i ochladí?

Redakce, 9.9.2023
Zdroj Pixabay

Máte doma tepelné čerpadlo nebo uvažujete o jeho koupi? Zároveň před parným létem řešíte, zda si nepořídit klimatizaci, abyste doma měli příjemný chlad, když venkovní teploty atakují čtyřicítky? Řešení je nasnadě. Tepelná čerpadla totiž umí dům nejen vytopit, ale i ochladit. Díky jejich využití i v horkých dnech navíc ušetříte nejen finanční prostředky, ale i své zdraví.

Tepelné čerpadlo využívá teplo (energii), které se nachází v jeho okolí (ze vzduchu, vody nebo půdy), a to i když je okolní teplota hluboce pod bodem mrazu. Získanou energii využívá na ohřátí vody, která proudí do otopného systému, tedy do podlahového topení a radiátorů, a ty pak zahřívají náš dům. Tepelná čerpadla však umí i opačný proces - tzv. reverzní chlazení. Princip je jednoduchý. Čerpadlo teplo z domu naopak odebírá a vypouští ven a prostor tedy přirozeně ochlazuje.

Takovým reverzibilním chodem jsou vybavena takřka všechna tepelná čerpadla systému vzduch/voda a země/voda. Vzniklý chlad je následně dodáván do domu buď prostřednictvím speciální chladící soustavy nebo za pomocí stávající otopné soustavy,“ vysvětluje fungování David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti STIEBEL ELTRON.

Může chladit doplňkově nebo to rozpálit naplno


V posledních letech se velmi často, obzvláště v kombinaci s řízeným větráním s rekuperací, využívá stávající otopná soustava k tzv. přichlazení objektu,“ osvětluje expert. Pokud je totiž tepelné čerpadlo napojeno na otopnou soustavu v reverzním režimu, proudí namísto teplé vody do soustavy voda studená. Dům sice neochladí tak účinně jako klimatizace, ale takovou funkci rádi využijí i třeba stávající majitelé čerpadel, kteří po samostatné klimatizaci netouží, přesto by se v létě rádi doma osvěžili. „Jestliže se k chlazení používá přímo stávající podlahové vytápění, tak bývá obvykle chladu dostatek. Tepelné čerpadlo samozřejmě umí vyrábět i velmi chladnou vodu o teplotě například 7 °C a lze s ním i komfortně chladit pomocí přímo určené chladící soustavy,“ vysvětluje David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti STIEBEL ELTRON. Dále doplňuje, že při využití stávajícího podlahové vytápění pro chlazení je teplota podlahy vždy nad 20°C. Tato teplota bývá dostatečná pro ničím nerušené přichlazení objektu, a přitom je stejná, jako u domů s radiátory v zimním období, kdy se objekty vytápí na 22°C.

Pro ty, kteří chtějí prostřednictvím tepelného čerpadla využít chlazení naplno, je řešení stále jednodušší než samostatné pořízení klimatizace. Není totiž třeba dělat rozsáhlé stavební úpravy jako u klasické multisplitové klimatizace, kdy se vytváří specializovaná chladící soustava, která následně chlad rozvádí. „K tepelnému čerpadlu se pouze dodá systém distribuce chladu. Může jít o fancoily, kapilární stropní chlazení nebo stěnové chlazení. Takové kombinace už mají stejný výkon chlazení jako klasické klimatizace, jejich zapojení je ale násobně snazší a levnější,“ popisuje David Šafránek.

Teplo i chlad levněji a s dotací

Jednoduchost celého řešení při využití tepelného čerpadla na chlazení ale není jediný argument, proč ho upřednostnit před klimatizací. Nespornou výhodou jsou dlouhodobé energetické úspory, které se, obzvlášť v aktuální turbulentní situaci na trhu, vyplácí. Tepelná čerpadla jsou dlouhodobě úspornější, protože využívají především obnovitelné zdroje až ze 70 %. V posledních letech díky programům jako je Nová zelená úsporám navíc můžete ušetřit i na prvotní investici se kterou vám pomohou dotace od Ministerstva životního prostředí. Samotné pořizovací ceny klimatizací jsou sice nižší, ale provoz vyjde kvůli vyšší energetické náročnosti násobně dráž. Například u rodinného domu s výměrem 120m2 vás chlazení pomocí tepelného čerpadla vyjde na 30-65 /den, zatímco u klimatizace na 45-100 /den.


Myslete na své zdraví

Tepelné čerpadlo nabízí odlišný systém chlazení než klimatizace, a proto vyhovuje lidem, kteří se klimatizovaným prostorům ve vedrech vyhýbají, často kvůli zdravotním obtížím. Přímé vedení studeného vzduchu, kterým disponují klimatizace, totiž může způsobit nachlazení, zatuhnutí páteře či projevy revma. „Ti, kteří mají zdravotní problémy oceňují u tepelného čerpadla přirozenost chlazení. Domy se totiž chladí dlouhodobě a chlad se v nich udržuje,“ uzavírá hlavní technik.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky