ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  02.02.2022 08:36:10

První předběžné výsledky české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku příjemně překvapily. - Ranní glosa: Česká ekonomika zakončila rok ve svižném tempu

První předběžné výsledky české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku příjemně překvapily.

První předběžné výsledky české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku příjemně překvapily. Ekonomika se totiž v posledním kvartále nepropadla, jak předpokládala ČNB, ale pokračovala – i když v pomalejším tempu – v růstu. HDP se zvýšil oproti předchozímu období o 0,9 %, meziroční růst pak dosáhl 3,6 %. Žádná podrobnější data sice nejsou k dispozici, ale podle doprovodného komentáře statistického úřadu stála za těmito dobrými čísly tentokrát zahraniční poptávka. Za celý loňský rok si ekonomika připsala 3,3 %, a to především díky spotřebě domácností a zásobám. Nic moc dál se zatím nedá analyzovat, protože chybí nejenom aktualizované detailní řady HDP, ale vlastně i výsledky jednotlivých odvětví za prosinec, které budou k dispozici až v pondělí. Prozatímní výsledky ekonomiky předčí stávající prognózu ČNB, které tak dávají do rukou další argumenty pro pokračování cyklu rychlého zvyšování úrokových sazeb. A totéž lze v podstatě říct i o soft datech, která jsou k dispozici od minulého týdne, nebo o včera zveřejněném indexu nákupních manažerů (PMI). Ten v lednu skončil na úrovni 59 bodů, což je poměrně silný výsledek naznačující pokračování expanze tuzemského průmyslu. Je vidět, že firmy mají dostatek zakázek a jejich hlavním problémem zůstává fungování dodavatelských řetězců a vysoké vstupní ceny, které jsou podniky nuceny promítat i do cen své produkce. I když se problémům firmy snaží i nadále předcházet hromaděním zásob, cenová (inflační) očekávání jsou nejvyšší za dobu sledování. Pozitivní očekávání ovšem nepanují pouze v tuzemském průmyslu, ale i v tom evropském. PMI za eurozónu skončil jen těsně pod tím českým, německý jen mírně nad. Rovněž i v případě průmyslu v zemích eurozóny jsou vyhlídky na růst velmi pozitivní, byť tlak na růst cen přetrvává, stejně jako problémy se subdodávkami. V každém případě ovšem naznačují velmi ostrý start průmyslu v novém roce, který se pozitivně odrazí i na výsledcích tuzemského průmyslu a vlastně i celé ekonomiky. Proto i dosažení více než čtyřprocentního růstu českého HDP není v letošním roce nedosažitelným cílem. Ohrozit jej v tuto chvíli může snad jen přetrvávající vysoká inflace, která by si vyžádala dodatečný zásah ČNB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   9:24  Grilování guvernéra Fedu Powella Jan Berka (Roklen24)
St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
St   0:44  30. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688