Patrik Madle (ČSOB)
Výsledky  |  27.01.2022 15:05:01

ČSOB Doplňkové penzijní spoření v roce 2021: Dařilo se dynamickým fondům

Loňský rok byl poznamenaný řadou mimořádných událostí. Přetrvávající pandemický stav, znovuotevření ekonomik i návrat inflace měly za důsledek pokles cen dluhopisů a tím negativní dopad do výsledků konzervativních fondů doplňkového penzijního spoření. Naopak akciové trhy profitovaly z kombinace rychlého ekonomického oživení a silných firemních zisků a zakončily rok 2021 s velmi solidním zhodnocením, které mělo pozitivní vliv na fondy penzijního spoření, jejichž aktiva tvoří akcie.

„Razantní růst inflace v posledním období měl za následek zvýšení základní úrokové sazby. To se negativně promítlo do zhodnocení konzervativních penzijních fondů za rok 2021, jejichž aktiva tvoří dominantně dluhopisy, a tyto fondy tak reálně skončily v ztrátě. Na druhou stranu se dramaticky navýšil výnosový potenciál těchto fondů v následujících letech právě díky růstu očekávaných výnosů dluhopisů. Penzijní spoření je vždy důležité vnímat z dlouhodobého pohledu. Jen tak může klientovi přinést atraktivní zhodnocení a splnit tak svou podstatu spořicího produktu na stáří. Zároveň se nacházíme v době prudkých změn s dopady do výsledků hospodaření fondů – jak pozitivními, tak negativními, a proto máme pro klienty k dispozici strategii životního cyklu, kde místo klienta v závislosti na jeho věku, a tedy spořicím horizontu upravujeme mix účastnických fondů,“ říká k aktuálním výsledkům Václav Lokaj, obchodní a marketingový ředitel ČSOB Penzijní společnosti.

Nejlépe se v loňském roce dařilo dynamickým fondům. ČSOB účastnický dynamický fond dosáhl zhodnocení 22,40 %. ČSOB vyvážený účastnický fond dokázal zhodnotit prostředky klientů o 7,62 %. Nový ČSOB pro penzi účastnický fond zhodnotil prostředky klientů o 3,38 %. Výnos ČSOB účastnického povinného konzervativního dosáhl - 4,23 %.

V tomto roce se počítá s postupnou stabilizací cen českých státních dluhopisů, což bude také vhodná příležitost k jejich nákupům tak, aby portfolio fondu z vyšších výnosů profitovalo a zajistilo vyšší výnos v budoucích letech. Za oblast akciového trhu se i nadále očekává pozitivní výkonnost.

Přehled zhodnocení jednotlivých účastnických fondů ČSOB Penzijní společnosti:

ČSOB penzijní společnost

Zhodnocení od vzniku fondu k 31.12.2021

Zhodnocení za rok 2021 k 31.12.2021

ČSOB účastnický povinný konzervativní fond

+2,17 %

-4,23 %

ČSOB vyvážený účastnický fond

+36,55 %

+7,62 %

ČSOB dynamický účastnický fond

+82,79 %

+22,40 %

ČSOB garantovaný účastnický fond

-1,55 %

-4,45 %

ČSOB pro penzi účastnický fond

+4,04 %

+3,38 %

 Důležité upozornění: Hodnota majetku v účastnických fondech může stoupat i klesat, výnosy dosažené v minulosti nejsou zárukou výnosů budoucích. Před samotným rozhodnutím je nutné věnovat pozornost informacím o rizicích spojených se spořením v účastnictvím fondech, stejně jako dalším informacím, které jsou uvedeny vždy ve Statutu daného fondu a Sdělení klíčových informací – k dispozici na www.csob-penze.cz.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688