Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  27.01.2022 08:26:19

Jestřáb z Fedu rozhodně nemá přistřižená křídla

Jestřáb z Fedu rozhodně nemá přistřižená křídla

Jan Berka
08:26 27. ledna 2022

Klíčové body

  • Podle Fedu bude brzy vhodné zvýšit úrokové sazby, na první zvýšení v novém cyklu podle nás dojde již v březnu.
  • Guvernér Powell nevyloučil možnost zvýšení sazeb na každém dalším zasedání ani možnost jednorázového navýšení o více než 25 bodů.
  • Jestřábí výstup podpořil americké nominální i reálné tržní sazby a dolar. Potopil naopak akcie a rizikové měny, včetně koruny.
Zdroj: Depositphotos

Od letošního prvního zasedání americké centrální banky jsme očekávali opatrný jestřábí výstup. Realita onoho „jestřába“ potvrdila. Zároveň ale ukázala, že rozhodně nemá přistřižená křídla. Potvrzují to rostoucí americké reálné i nominální tržní sazby, silnější dolar a pokles akcií.

Fed potvrdil tržní očekávání, když uvedl, že brzy bude vhodné zvýšit úrokové sazby. Jakmile se tak stane, přiblížíme se zároveň k začátku snižování bilance centrální banky prostřednictvím osekávání reinvestic. Základem toho je ekonomické pozadí v podobě historicky napjatého trhu práce, inflace výrazně nad cílem, navíc trvalejší oproti původním predikcím a teď s horším výhledem, a ekonomika nacházející se v mnohem lepším stavu než v roce 2015, kdy Fed zvyšoval sazby v předchozím cyklu.

Nelze se tedy divit, že guvernér Fedu Powell nevyloučil možnost zvýšení sazeb na každém dalším zasedání ani možnost jednorázového navýšení o více než 25 bazických bodů. A právě z toho tržní účastníci čerpali nejvíce, když vezmeme v potaz nárůst výnosu dvouletého dluhopisu o 13 bodů, což byl největší denní pohyb od března 2020, a desetiletého o více než 8. Výše se posunuly i reálné tržní sazby měřené proti inflaci ochráněnými dluhopisy, tzv. TIPS. Desetiletý instrument se v tomto případě posunul o necelých deset bodů nad -0,6 %, a přiblížil se tak k rezistenci na -0,5 %. Třicetiletý je pak aktuálně méně než deset bodů od hranice 0 %.

V návaznosti na jestřábí výstup začal trh pro letošní rok zaceňovat zvýšení sazeb Fedu o více než 120 bazických bodů. Zvýšila se i pravděpodobnost březnového hiku o 50 bazických bodů, a to ze 6 % před týdnem na více než 20 %. Jediné, co zůstává v podstatě beze změny, je tržní výhled dlouhodobé neutrální sazby. Ta se aktuálně nachází kolem 1,8 % ve srovnání s odhadem Fedu na 2,5 %.

I přesto, že včerejší tržní reakce podtrhuje nad očekávání více jestřábí výstup, z našeho pohledu na tiskové konferenci nezaznělo nic, co by tržní účastníci dávno nevěděli. Spíše jen čekali na potvrzení/vyvrácení. Přiznáváme, že popis americké ekonomiky s ohledem na trh práce a inflaci přímo volá po rychlém a razantním zvýšení sazeb. Fakt, že Powell nevyloučil zvýšení úroků na každém dalším zasedání ani možnost hiku o 50 bodů, ale nutně neznamená, že se tak opravdu stane. Očekáváme, že se první čtvrtletí ponese v duchu dopadů mutace omikron, což bude znamenat o něco horší příchozí data. Prvním signálem bylo zhoršení indikátorů PMI sektoru služeb a průmyslu.

Předpokládáme, že Fed letos zvýší sazby minimálně třikrát. Riziko je však jasně nakloněné vyššímu číslu. Poprvé se tak stane již v březnu, půjde přitom o standardní krok o velikosti 25 bazických bodů. Poté bude následovat minimálně ještě jedno stejné navýšení a následně začátek snižování bilance Fedu. V tomto případě bude záležet na zvoleném tempu. Až to ukáže, zda bude možné tzv. kvantitativní utahování pojmout za nástroj uvolňující potřebu rychlejšího navyšování úroků, a tedy i hrozbu dalšího zploštění výnosové křivky, případně její inverzi.

Právě včerejší reakce výhled plošší výnosovky potvrdila. Nejrychleji rostly sazby středních splatností, což se projevilo v poklesu spreadu dvouletého a desetiletého instrumentu pod 70 bodů a pětiletého a třicetiletého pod hranici 50 bodů. Dle vyjádření Fedu tyto hodnoty zhruba odpovídají normě. Měnový výbor přitom výnosovou křivku necílí, pouze ji sleduje. I přesto je inverzní výnosová křivka rizikem, jelikož jde o jeden z nejsledovanějších indikátorů potenciální recese. Nadto vypovídá o tom, že bondový trh nevěří v dosažení Fedem odhadované neutrální sazby. Naopak počítá s přiškrcením budoucího ekonomického růstu.

Zbytek týdne se ponese v duchu dozvuků lednového zasedání Fedu. Rizika přitom zůstávají na straně silnějšího dolaru, vyšších středních splatností a tlaků na vyšší reálné sazby. Právě ty zůstanou rizikem poklesu akcií a výprodeje rizikových měn, včetně české koruny. Z dat budeme sledovat dnes zveřejněný odhad amerického HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku. V pátek pak index nákladů na zaměstnanost jakožto ukazatel napjatosti trhu práce s ohledem na mzdy a benefity.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1210 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,68 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1184 do 1,1278 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,57 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,91 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,47 až 24,66 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,83 do 22,05 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.02.2024Překvapivě umírněné tóny od jestřába z Fedu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.07.2023Jestřáb J. Bullard odchází z Fedu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
03.12.2021Jestřábí komunikace z Fedu nemá na eurodolar vliv ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688