Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.01.2022 11:27:28

Přichází velký spotřební boom, říká ekonom Morgan Stanley


Podle nové analýzy od Morgan Stanley může v americké ekonomice přicházet velký boom. Tuto tezi na CNBC vysvětloval ekonom banky Vijay Chandar, který zmínil i megatrendy související s tímto boomem.

V současné době vyšší inflace se v souvislosti s růstem mezd hovoří zejména o mzdových spirálách a o tom, jak by tento růst mohl přidat k již tak dost vysokému tlaku na růst cen. Ekonom ale poukázal na to, že vyšší mzdy zvyšují „finanční kapacitu“ amerických domácností, a to způsobem, který možná nebyl v moderní historii ještě zaznamenán. K tomu se přidává demografický vývoj – mileniáni totiž stárnou a z toho může těžit řada odvětví.

Následujících několik měsíců může být podle ekonoma věnována pozornost tématům, jako je slábnutí fiskální stimulace. Nicméně v delším období je rozhodující právě finanční síla domácností a popsaný demografický vývoj. Jde o megatrendy, které by měly vést k boomu americké ekonomiky. Projeví se tak například to, že mileniáni preferují spotřebu orientovanou na zážitky před spotřebou zboží. S tím, jak dojde ke „skutečnému otevření ekonomiky“, pak mohou být zajímavým investičním tématem sektory související s trávením volného času.

Stárnoucí generace babyboomu by popsaný efekt mohla posílit tím, že i ona se bude více orientovat na cestování a na trávení volného času obecně. V souvislosti s mileniány by pak měly prosperovat i společnosti, které nabízejí prodej způsobem vyhovujícím této generaci. Což je zejména prodej přes internet a jeho různé varianty a těžit by z toho měly firmy, které jsou přímo v kontaktu se zákazníkem, i ty, které poskytují infrastrukturu.

V neposlední řadě by pak měly být atraktivní i sektory napojené na trh s bydlením. Data také podle ekonoma ukazují, že nejvyšší výdaje mají čtyřicátníci a padesátníci, což bude v následujících letech v USA silná věková skupina. Tudíž jde o další faktor, který by měl přispívat k dlouhodobému spotřebitelskému boomu. Chandar pak zmínil i očekávaný růst porodnosti v USA, který by se také měl pozitivním způsobem promítnout do spotřeby domácností. Následující graf ukazuje její historický vývoj:
1

Na závěr ekonom zmínil, že podmínky, na kterých může stát spotřebitelský boom americké ekonomiky, tu již delší dobu nebyly. Naposledy někdy v osmdesátých a devadesátých letech. Současné prostředí je pak dobrým základem pro to, aby se situace na této rovině zopakovala.

Zdroj: CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688