Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.01.2022 16:44:35

Akcie na dně a optimistický výhled. Čínské tituly nyní vypadají slibně

Poslední data ukazují, že v Číně nejsou patrné žádné inflační tlaky a její ekonomika se nachází v úplně jiné fázi než ekonomika americká. Pro Bloomberg to uvedl Wang Qing z Chongyang Investment Management. Ještě před měsícem by přitom uvažoval o tom, že výraznou brzdou by pro čínské hospodářství mohla být vládní ekonomická politika. Jenže od té doby nastal znatelný posun v oblasti monetární i fiskální politiky a také u regulace.

V tuto chvíli tedy podle ekonoma existuje jen velmi malé riziko horšího vývoje v čínském hospodářství. Minulý rok si přitom čínské akcie nevedly nijak dobře, což bylo odrazem utahování fiskální i monetární politiky a některých kroků cílených na vybraná odvětví, včetně internetových platforem a sektoru zdravotní péče. Letos se ale situace celkově mění tak, jak bylo zmíněno výše. Podle experta povolí i tlak ze strany regulace. V této oblasti se totiž Čína dostala do „nového normálu“ a situace se zklidňuje.

Významným tématem byl pro čínský korporátní sektor a akciový trh rozdíl ve vývoji inflace výrobních a koncových cen. Firmy totiž čelily zvýšeným nákladovým tlakům, ale ty se nepromítaly do prodejních cen a docházelo tak ke snižování marží. Následující graf ukazuje vývoj PPI:
1
Zdroj: Bloomberg

Druhý obrázek ukazuje vývoj inflace na úrovni spotřebitelských cen. Růst cen výrobců v prosinci dosáhl 10,3 % a klesal tak druhý měsíc v řadě. Inflace dosáhla v prosinci 1,5 % a výrazně se snížila z 2,3 % zaznamenaných v listopadu:
2
Zdroj: Bloomberg Markets

Wang Qing míní, že popsaný vývoj přináší uvolnění tlaků na marže korporátního sektoru, což je důležitá zpráva pro akciové investory. A celkově se podle něj dá čekat, že tak, jak se zlepšuje čínský ekonomický výhled relativně k USA, zlepšuje se i výhled čínského akciového trhu relativně k tomu americkému.

3

Jak výrazný je zmíněný posun ve vládní ekonomické politice? Podle experta velmi a trhy jej možná celkově podceňují. A je spíše pravděpodobné, že vláda ve své snaze podpořit ekonomiku přestřelí, než aby se držela příliš zpátky. Uvolnění je přitom patrné již na některých indikátorech, například na úvěrovém impulsu. Celá ekonomika by pak mohla začít zrychlovat ve druhém čtvrtletí a to je důvod, proč si akciové trhy v Číně mohou právě nyní procházet svým dnem.



Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688