Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  14.01.2022 11:24:09

Češi v říjnu 2021 postavili a zrekonstruovali o 40 % nemovitostí více než loni

Český statistický úřad (ČSÚ) vydal ohlédnutí se za stavební produkcí v říjnu 2021. Je potřeba vzít na vědomí, že říjen v roce 2020 byl ve znamení opatření a například úřady měly zkrácenou pracovní dobu na dva dny v týdnu a školy fungovaly v omezeném režimu. Celkově se stavebnictví stále vzpamatovávalo z následků pandemie, návratem některých zaměstnanců do svých domovských zemí (nedostatek pracovních sil) a nedostatkem stavebních materiálů. Porovnání s jedním z nejslabších měsíců minulého roku tedy vypadá možná až moc optimisticky.

Výpadek ve stavebnictví bylo zároveň potřeba někde dohnat, a proto po relativně strmém propadu, dochází k nárůstu. Stavební produkce v říjnu dosáhla lepšího výsledku než minulý rok o 3,7 % podle dostupných dat. I stavební úřady se činí a letos vydaly o 9, 6 % stavebních povolení více než loni. Došlo k vydání 7675 nových stavebních povolení s orientační hodnotou 34, 3 miliardy korun (se zahrnutím pozemních a inženýrských staveb). Zároveň se průměrně staví dražší a větší nemovitosti, jelikož hodnota stavebních povolení vzrostla o 4, 9 %. Rovněž se zvedl počet dokončených bytů o celých 17,2 % s počtem 3379 bytů. Ačkoliv se meziročně zvedly platy zaměstnancům ve stavebnictví o 6,5 %, tak se jejich průměrný počet meziročně mírně snížil o 1,4 %.

Jak je to s (ne)dostupností bydlení?


Stavba byla zahájena v říjnu 2021 u 3583 bytů, jedná se tedy o meziroční nárůst o 38, 8 %. Velký nárůst signalizuje i počet nových rodinných domů (16, 6 %) či výstavba a rekonstrukce v bytových domech, která vzrostla o polovinu. Daří se tedy všem rezidenčním segmentům. Nejvíce lidé rekonstruují starší byty v bytových domech, kterých bylo v říjnu 2021 dokončeno nejvíce (37, 7 %). Kontinuální růst cen nemovitostí dokládá, že poptávka po rezidenčním bydlení je vysoká. Oživení stavebnictví v kombinaci s větší produktivitou a lepší organizací stavebních úřadů může v budoucnu zapříčinit lepší reakci na poptávku a jednoduše více nemovitostí na trhu.

Jak se daří stavební produkci v EU?


Státy EU si v průměru v září 2021 meziročně polepšily o 1,8 %. Údaje za říjen budou teprve zveřejněny. Na grafu je vidět obrovský propad v roce 2020, ale i znovu vzrůstající tendence v roce 2021.
EU a EA-19: Vývoj stavební produkce 2005-2021, data očištěna o sezónní výkyvy (2015 = 100)

 

Zdroj: Eurostat

 

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
23.04.2024  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688