David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  12.01.2022 16:38:17

Dosáhne společnost Pfizer v letošním roce hodnoty 100 USD?

Pokud budou vítězové vyhrávat, jak se říká, pak by rok 2022 měl být pro společnost Pfizer (NYSE:PFE) skvělý. Společnost v posledních čtvrtletích soustavně dosahuje skvělých finančních výsledků, a to především díky své vakcíně COVID-19, Comirnaty. Investoři na to reagovali nabídkou akcií společnosti Pfizer; společnost byla v roce 2021 jedním z nejvýkonnějších farmaceutických gigantů.

Jak to ale se společností Pfizer dopadne v roce 2022? Podívejme se, co se s tímto výrobcem léčiv děje, a zjistěme, zda jeho akcie mohou do konce letošního roku stoupnout o téměř 80 % a dosáhnout hodnoty 100 USD

Vítr v zádech ještě neskončil

Mnozí z nás doufali, že pandemie pomalu, ale jistě ustoupí, jakmile budou vakcíny široce dostupné. Bohužel se zdá, že se tak nestane. Dokonce i v zemích s relativně vysokou mírou proočkovanosti - například v USA, kde 79,1 % osob starších pěti let dostalo alespoň jednu dávku - stále působí spoušť novější a nakažlivější varianty koronaviru. Nejprve to byla delta a nyní je to omikron, který způsobuje prudký nárůst případů.

Konečná čísla sice ještě nejsou k dispozici, ale společnost Pfizer uvedla, že za celý fiskální rok 2021 očekává z komirnaty 36 miliard dolarů. A vzhledem k vývoji pandemie by rok 2022 měl být na této frontě dalším silným rokem. Během konferenčního hovoru společnosti Pfizer ke třetímu čtvrtletí finanční ředitel Frank D'Amelio uvedl, že společnost vidí potenciální tržby za Comirnaty v roce 2022 ve výši přibližně 29 miliard USD.

To však není vše. Koncem prosince získala společnost Pfizer od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv povolení k mimořádnému použití antivirové léčby COVID-19, Paxlovid. Společnost Pfizer již souhlasila s prodejem 20 milionů léčebných kúr přípravku Paxlovid vládě USA a dalších 2,75 milionu kúr do Spojeného království. Na základě ceny prvních 10 milionů léčebných kurzů, na které uzavřela smlouvu s USA (5,29 miliardy USD), by společnost Pfizer měla v letošním roce získat z prodeje přípravku Paxlovid nejméně 10 miliard USD

Další možnosti růstu 

Ačkoli práce společnosti Pfizer související s koronavirem bude mít na její letošní finanční výsledky nejvýznamnější vliv, přispějí k nim nepochybně i některé další produkty. Ve třetím čtvrtletí se tržby společnosti Pfizer (bez Comirnaty) meziročně zvýšily o slušných 7 % na 11,1 miliardy USD. Prodej antikoagulancia Eliquis během čtvrtletí vyskočil o 21 % na 1,3 miliardy dolarů, zatímco lék proti rakovině Xtandi zaznamenal tržby ve výši 309 milionů dolarů, což je o 16 % více než před rokem.

Jednou z vad na kráse společnosti Pfizer je imunosupresivum Xeljanz. V lednu 2021 výrobce léků zveřejnil výsledky studie, která odhalila zvýšené riziko závažných příhod souvisejících se srdcem a rakoviny u pacientů léčených tímto přípravkem. V důsledku toho regulační orgány aktualizovaly informace o předepisování přípravku Xeljanz, které nyní obsahují varování v rámečku týkající se těchto rizik. To vysvětluje, proč tržby společnosti Xeljanz klesají - ve třetím čtvrtletí se meziročně snížily o 7 % na 610 milionů dolarů. Navzdory tomuto problému vedení společnosti věří, že by tržby společnosti Xeljanz mohly v letošním roce začít růst, protože trh se těmto změnám přizpůsobí.

Vzrostou letos akcie společnosti Pfizer

Co to všechno pro společnost Pfizer nyní znamená? Zatímco v roce 2021 nastavila společnost laťku velmi vysoko, v roce 2022 by mohly být finanční výsledky společnosti Pfizer ještě lepší. Obchodní činnost společnosti v oblasti COVID-19 stále šlape na plné obrátky a i zbytek jejího portfolia je robustní. Navíc se výrobce léků obchoduje za pouhý 11,5násobek zisku v příštím roce, což je méně než 13,5násobek průměru farmaceutických společností k 1. prosinci.

Očekávat, že jeho akcie vzrostou o 80 % během pouhých 12 měsíců, by však mohlo být pro společnost velikosti Pfizeru velkým oříškem - i když se jí nyní mimořádně daří. Podle mého názoru se to letos nestane, ale pro dlouhodobé investory na tom nezáleží. Společnost Pfizer má nástroje k tomu, aby dosahovala dobrých výsledků nejen v příštích 12 měsících, ale i po mnoho dalších let. A vzhledem k tomu, že je přiměřeně oceněná, může být nyní skvělý čas přidat akcie této špičkové farmaceutické společnosti do svého portfolia. 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688