Research (Česká spořitelna)
Komodity  |  03.01.2022 09:13:11

Futures ceny elektřiny na letošní rok spadly ze 300 na 200 EUR za MWh. Z USA údajně jedou lodě s LNG


Velký problém z konce roku vypadá se začátkem roku optimističtěji: futures cen elektřiny na letošní rok, které se před koncem roku vyšplhali nad 300 EUR za MWh, tak nakonec spadly na 200 EUR.


Ano, konec roku byl tak šílený na energetické burze, že i 200 EUR nevypadá najednou zle. V případě plynu futures poklesly z téměř 140 na 90 EUR.

Zprávou, která odstartovala korekci, byla informace, že do Evropy míří několik lodí s americkým LNG. V poslední době je možné vnímat evropské energetické paradoxy: 1) díky frakování se staly USA energeticky nezávislé. Evropa většinou frakování zakázala z ekologických důvodů, ale zachraňuje ji dovoz LNG z USA. 2) uhlí je v Evropě taky velký špatný, ale Evropa se v posledních týdnech modlila, aby Čína začala více pálit uhlí, protože by to snížilo její poptávku po ruském plynu a tím i tlak na jeho cenu. 3) nadšení vyvolal návrh komise zařadit jádro mezi čisté zdroje. Jako kdybychom uměli jaderky stavět rychle, efektivně a levně. Navíc jádro je mezi čisté zdroje zařazené do roku 2045, ale s podmínkou, že budeme mít vyřešené hlubinné úložiště odpadu. Které v Česku úspěšně odsouváme posledních 30 let.

Každopádně bez další korekce současné ceny stále představují výrazné problémy pro české domácnosti a průmysl. V roce 2020 neměla pětina domácností finanční rezervu na nečekané výdaje. V případě chudších domácností (< 60 % mediánu) dokonce více než polovina. Už před současným zdražováním vycházelo zhruba 40 % domácností s penězi s nějakými obtížemi. Jinými slovy, domácnosti budou šetřit. My už náznak úspor vidíme v datech o kartových transakcích. Ty ještě v říjnu, listopadu rostly o 25-30 % meziročně. V prosinci dosavadní čísla naznačují zpomalení na 15 % y/y. Po odečtení inflace to naznačuje zpomalení růst maloobchodních tržeb.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688