Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.12.2021 10:21:01

FED ukončí nákupy aktiv již v březnu (Tématické reporty)

Na svém středečním zasedání americká centrální banka podle našeho očekávání vypustí při hodnocení inflace ze své rétoriky slovíčko dočasná, zároveň naznačí nebo rovnou oznámí, že nákupy aktiv skončí již v březnu 2022. To by jí mělo umožnit zvýšit úrokové sazby již v červnu příštího roku. Ty by se pak podle naší prognózy měly zvyšovat každého čtvrt roku o 25 bb, a to až na úroveň 2,00-2,25 %. Dvojí zvýšení sazeb očekáváme v příštím roce s určitostí, třetí, ač velmi pravděpodobné, bude záviset na vývoji inflace a HDP, který je spojen s řadou rizik. Zvyšování sazeb nad neutrální úroveň (2,5 %) by bylo třeba, pokud by se inflační tlaky ukázaly jako perzistentní. To zatím nepředpokládáme. Potvrzují to i dlouhodobá inflační očekávání, která se drží poblíž inflačního cíle Fedu. S utahováním měnové politiky v USA bude pravděpodobně posilovat i americký dolar. To bude zároveň bránit výraznějšímu posilování kurzu koruny. 

Americká centrální banka v listopadu oznámila, že zahájí omezování programu nákupů aktiv. Ten doposud běžel ve výši 120 mld. USD měsíčně a skončit by měl podle současných parametrů v polovině příštího roku. Vzhledem k poslednímu inflačnímu vývoji a výrokům přicházejících ze samotné centrální banky předpokládáme, že Fed na středečním zasedaní začne trhy připravovat na to, že celý program QE skončí dříve, a to v březnu 2022. To již ve svém nedávném vystoupení naznačil šéf centrální banky Jerome Powell, který řekl, že slovo dočasná je u inflace již na čase vypustit a že centrální banka může dále urychlit ukončování programu QE, pokud to bude potřeba.

Inflace ve Spojených státech totiž v listopadu vystoupala na nejvyšší úroveň za posledních téměř čtyřicet let (6,8 % y/y). Cenový růst byl navíc široce rozprostřený. Ten se v některých případech sice zřejmě brzo zastaví (po odeznění problémů se subdodávkami by se měly stabilizovat ceny automobilů, ceny ropy a zemního plynu jsou již podle našeho odhadu poblíž svého vrcholu), u jiných však může přetrvávat (ceny ve službách, obavy budí vývoj nájemného). To vše naznačuje, že inflační tlaky budou ještě nějakou dobu přetrvávat, což je i důvod, proč se Fed rozhodl, že slovo dočasná ve spojitostí s inflací již ze svého slovníku vypustí.

Očekávání prvního zvýšení úrokových sazeb jsme tak posunuli z původního prosince na červen příštího roku. Utahování měnových podmínek by pak podle našeho názoru mělo pokračovat na každém zasedání, kdy by Fed měl k dispozici novou prognózu (ta je projednávána vždy v měsících březen, červen, září a prosinec), a to až do té doby, než by klíčová sazba dosáhla úrovně 2,00-2,25 %. Že by měla jít přes tuto úroveň, to si zatím nemyslíme. Důvodem je jednak naše inflační prognóza (v roce 2023 očekáváme inflaci v průměru na 2,5 %, v roce 2024 na 2,2 %) a jednak i vývoj dlouhodobých inflačních očekávání, která se pohybují kolem 2,5 % a naznačují, že je zde vysoká důvěra, že Fed inflaci zkrotí a ta se vrátí k jeho cíli. Pokud by se tak nestalo, musel by Fed zvýšit sazby nad jejich neutrální úroveň (2,5 %), což ale zatím neočekáváme. Finanční trhy dokonce předpokládají, že sazby porostou pouze do úrovně 1,50-1,75 %.

V každém případě bude utahovaní měnové politiky v USA nahrávat americkému dolaru. Ten by se v první polovině příštího roku mohl obchodovat až pod hranicí 1,10 USD/EUR. Dobré zprávy pro americký dolar jsou však špatné zprávy pro českou korunu. Ta by sice mohla benefitovat ze spekulací na další utahování měnových podmínek Českou národní bankou a již tak širokého úrokového diferenciálu, vývoj na světovém devizovém trhu jí však bude zřejmě brzdou. Konec programu QE a rostoucí výnosy amerických dluhopisů, potažmo těch evropských, by naopak mohly pomoci dlouhému konci české výnosové křivky. Ten se právě díky nízkým zahraničním sazbám již od poloviny tohoto roku obchoduje pod úrovněmi kratších splatností. Nicméně vývoj v USA ve spojení s oživením na eurovém trhu by měl podle nás dodat impuls i dlouhým korunovým sazbám a zmírnit tak aktuální inverzi.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

12.12.2023FED i ECB ponechají sazby beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.10.2023FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688