Restaurace přicházejí o zákazníky a s nimi o miliardy na tržbách. Může za to covid, ale i stravenkový paušál
Tuzemským restauracím výrazně ubývají strávníci. Lidé totiž vinou covidu stále více obědvají doma, nebo si jídlo nosí s sebou do práce. Restauracím také výrazně škodí stravenkový paušál, s nímž zaměstnanci chodí na obědy mnohem méně než dřív. Letos ho přitom dostává od svých zaměstnavatelů více než půl milionu lidí, vyplývá z průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů (UZS).
Návštěvy restaurací omezilo v porovnání s předcovidovou érou celkem 27 procent lidí v zemi, vyplývá to z průzkumu UZS mezi 840 tuzemskými zaměstnanci. Dříve obvyklou návštěvu stravovacího zařízení nejčastěji nahrazují obědem donášeným z domova. Alespoň 1x týdně si jej z domova do práce nyní bere 63 procent Čechů, 3x do týdne a častěji si pak kastrůlek z domova nosí 35 procent lidí.
Do takto změněných stravovacích návyků přitom v posledních měsících nepromlouvá pouze koronavirus. Výraznou roli hraje i nově zavedený stravovací paušál, platný od letošního ledna. Paušál podle průzkumu již nyní má 13,9 procenta zaměstnanců, tedy v přepočtu 550 tisíc lidí. Z toho je převážná část – v přepočtu přes 450 tisíc lidí – dříve dostávala stravenky.
Pro restaurace má tato změna výrazné následky. Průzkum totiž ukázal, že ti lidé, kteří mají stravenky, chodí na oběd do restaurací 2x častěji než zaměstnanci, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu.
„Pravidelně na oběd do restaurací chodí nyní 53 procent majitelů stravenek, ale jen 29 procent lidí s paušálem. Pro gastrosektor tato změna znamená, že ročně utrží o 7,8 miliardy korun méně,“ uvádí ředitel UZS Vít Jásek. Ztráta se podle něj bude prohlubovat, pokud na paušál přejdou i další firmy, které dosud měly stravenky nebo kantýny.
Problémy jak s dopady koronaviru, tak i s úbytkem stravenkářů potvrzují i restauratéři. „Naše tržby letos negativně ovlivnil jak covid, tak stravenkový paušál. Když by nám vláda chtěla pomoct, tak paušál zruší a zařídí, že stravenky budou platit jen v restauracích,“ říká například Aleš Drobil, majitel restaurace Originál Formanka na pražském Smíchově. O úbytku strávníků hovoří i šéf hospody u Šimla v Karlových Varech Alexandr Poláček: „Dnes se zdražují suroviny a tím i cena obědů. Lidé, kteří dostali paušál, k nám chodí na obědy minimálně. Ti, co dostávají stravenky k nám na obědy naštěstí stále chodí.“
Státní pomoci restauracím, po které volají někteří z jejich provozovatelů, jsou přitom nakloněni i jejich návštěvníci. Celkem 2/3 zaměstnanců v průzkumu uvedly, že je pro ně důležité, aby jejich oblíbená stravovací zařízení zůstala i po covidových uzávěrách ekonomicky „nad vodou“ a byla tedy otevřená i nadále. „Ještě větší část, téměř tříčtvrtinová většina, si pak myslí, že stát by měl restaurace zasažené covidem podpořit,“ doplňuje Vít Jásek. Stejné procento lidí pak soudí, že účinnou formou podpory by bylo, pokud by stát nařídil zavedení účelové používání stravovacích benefitů – tedy stravenek a prostředků z paušálu – jen v restauracích a u rozvážkových služeb, a to na dobu jednoho až dvou let.
Zmíněná koronavirová krize dopadá na restaurace již druhým rokem. Zatímco v roce 2019 utržil celý sektor 190 miliard korun, loni to kvůli covidu bylo o 65 miliard méně, a i letošní odhady hovoří o propadu cca 45 miliard korun.
Stravovací paušál pak má dopad nejen na restaurace, ale i na kantýny. Mezi 550 tisíci lidmi, kteří paušál dostávají, je totiž jedna desetina těch, kteří dříve navštěvovali právě závodní jídelny. Odchod strávníků bude pro kantýny už letos znamenat podle propočtu UZS propad prodejů o cca 1 miliardu korun. „Tam, kde ubyde lidí více, přitom lze předpokládat, že se kantýna neuživí a bude muset zavřít i těm, kteří by do ní chtěli nadále chodit,“ říká Vít Jásek.
Z průzkumu UZS dále vyplývá, že pouze 8 % zaměstnanců, kteří dnes dostávají paušál, nemělo před jeho zavedením jiný stravovací benefit. „Nepodařilo se tak naplnit primární účel stravenkového paušálu, kterým bylo rozšířit stravovací benefity mezi více zaměstnanců,“ konstatuje Jásek.
Unie zaměstnavatelských svazů ČR je jedním z největších zaměstnavatelských svazů v České republice. Sdružuje a zastupuje 69 zaměstnavatelských svazů s více než 14 900 organizacemi a jejich 600 000 zaměstnanci. Mezi všemi zaměstnavatelskými svazy má dominantní postavení v oblasti veřejných služeb a moderní energetiky. V oblasti veřejných služeb jsou to sektory zdravotnictví, sociálních služeb, školství, kultury a neziskových organizací. V oblasti moderní energetiky jsou to sektory obnovitelných zdrojů akumulace, kogenerace a chytrých sítí. V neposlední řadě Unie sdružuje významné organizace v sektorech finančních služeb, bankovnictví, průmyslu a veřejné správy.
Příloha: průzkum ÚZS mezi zaměstnanci, 840 respondentů, září 2021:
1. Kolikrát týdně nyní v práci obědváte jídlo donesené z domova?
2. Frekvence vašich návštěv v restaurací je nyní ve srovnání s dobou před covidem:
3. Jak často chodíte v pracovním týdnu na oběd do restaurace?
4. Souhlasíte s tím, aby stát podpořil koronavirovou krizí postižený gastrosektor?
Přečtěte si také
Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Stravenky a stravenkový paušál - Aktuální informace ke stravenkám
- Kdy můžete do předčasného důchodu a o kolik peněz přijdete?
- Sleva na poplatníka 2023 - 30.840. Kč. Slevu může uplatnit zaměstnanec i OSVČ. Sleva zůstává stejná jako v roce 2022.
- Předdůchod - možnost odejít dříve do důchodu, ale za vlastní
- Jaký je dnes státní svátek?
- Jaký je dnes mezinárodní den?
- Měřítko - měřítko mapy. Co znamená měřítko na mapě a kolik kilometrů v reálu je jeden centimetr na mapě
- Sleva na manželku 2023 - 24.840 Kč. Slevu na manžela nebo manželku můžete uplatnit, pokud manželka / manžel nemá příjmy vyšší než 68.000 Kč.
- Restaurace přicházejí o zákazníky a s nimi o miliardy na tržbách. Může za to covid, ale i stravenkový paušál - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Restaurace přicházejí o zákazníky a s nimi o miliardy na tržbách. Může za to covid, ale i stravenkový paušál - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Restaurace přicházejí o zákazníky a s nimi o miliardy na tržbách. Může za to covid, ale i stravenkový paušál
- zlindnes.cz: Stravovací paušál namísto stravenek může snížit tržby restaurací a jídelen až o 35 miliard, uvádí analýza AMSP ČR
Prezentace
27.12.2024 Stále více lidí investuje do bitcoinu.
18.12.2024 Apple iPad je rekordně levný, vyjde teď jen na 8
Okénko investora
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Svět se mění: 4 klíčové výzvy, na které musíte připravit své děti
Ole Hansen, Saxo Bank
Šokující předpovědi - Ceny elektřiny se zblázní a USA zdaní datová centra AI
Radoslav Jusko, Ronda Invest
AI, demografie a ženy investorky. Investiční trendy pro rok 2025
Miroslav Novák, AKCENTA
ČNB v prosinci přerušila, nikoliv však zastavila cyklus uvolňování měnové politiky
Petr Lajsek, Purple Trading
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Mgr. Timur Barotov, BHS
Ali Daylami, BITmarkets
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
S návratem Donalda Trumpa zlato prudce klesá. Trhy zachvátila pozitivní nálada
Okénko finanční rady
Lukáš Raška, Portu
Do důchodu v 67? Bez vlastního zajištění se tomu nevyhnete (2.1.2025)
Lenka Rutteová, Bezvafinance
Spotřebitelské půjčky rostou nejrychleji na jižní Moravě, jih Čech "zaostává"
Tomáš Vrňák, Ušetřeno.cz
Levnější elektřina, dražší suroviny: Svátky se prodraží hlavně kvůli máslu
Martin Thienel, Kalkulátor.cz
Vojtěch Šanca, Delta Green
Základ flexibility: začít šetřit můžete hned teď, třeba i v bytě
Martin Pejsar, BNP Paribas Cardif Pojišťovna
Ztráta zaměstnání vás může potkat nejen v předdůchodovém věku
Jiří Sýkora, Swiss Life Select
Aleš Rothbarth, Skupina Klik.cz
Umíme si chránit svůj majetek pojištěním? Průzkum ukazuje zajímavá čísla