plzen.eu (Plzeň)
Kultura  |  09.11.2021 13:35:40

Kdo vyšíval, nehřešil. Liturgické oděvy od českých šlechtičen představuje Západočeské muzeum

Zdroj fotografií: Západočeské muzeum v Plzni

Zdroj fotografií: Západočeské muzeum v Plzni

Západočeské muzeum v Plzni a Národní památkový ústav připravily unikátní výstavu liturgických oděvů, které vyšívaly české šlechtičny včetně několika generací panovnické rodiny Habsburků. Jde o první podobnou expozici v České republice, která se připravovala tři roky. Návštěvníci si výstavu Kdo vyšíval, nehřešil mohou prohlédnout v Západočeském muzeu – výstavním sálu 2 v Kopeckého sadech až do 27. února 2022. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Výstava se koná pod záštitou Tomáše Holuba, biskupa plzeňského.

Muzeum pro zájemce připravilo po celou dobu konání výstavy komentované prohlídky. Konají se v úterý 16. listopadu, ve středu 8. prosince, v úterý 11. ledna a v úterý 15. února, vždy od 17 hodin.

„Jedná se o první výstavu v České republice zaměřující se na vlastní rukodělné práce českých šlechtičen. Vystaveno je celkem 36 kasulí, dva pluviály, jedna dalmatika a dvoje šatičky na sošku Panny Marie Svatohorské. Nejstarší exponát je z počátku 17. století (modrá kasule z kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi). Nejmladší datovaný exponát je letos sto let starý – kasule ze zámku Rájec-Jestřebí vyšitá Idou Mendsdorff, rozenou Paar,“ přiblížila výstavu Romana Němečková, tisková mluvčí Západočeského muzea.

Zdroj fotografií: Západočeské muzeum v Plzni

„Díla pochází nejen z rukou českých šlechtičen, ale i od několika generací panovnické rodiny Habsburků – od matky Marie Terezie Habsburské – Alžběty Kristiny – až po Marii Terezii Charlottu de Angouléme – vnučku Marie Terezie. Výrok připisovaný Marii Terezii: Kdo vyšívá, nehřeší, dal název výstavě, který je jeho transformací se zněním: Kdo vyšíval, nehřešil,“ doplnila Romana Němečková.

Zapůjčené exponáty, které jsou k vidění na výstavě, pochází z hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu, hradu v držení původního šlechtického rodu, soukromé sbírky, diecézních kostelů, Arcibiskupského paláce v Praze, Metropolitní kapituly u sv. Víta, Václava a Vojtěcha a od Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele (redemptoristů) ze Svaté Hory.

Exponáty na výstavu byly vybírány s ohledem na doloženou dataci a autorství šlechtičen, s ohledem na četnost zastoupení různých vyšívačských technik a alespoň zčásti na zastoupení jednotlivých časových období. Největší počet exponátů je z 19. století (případně z tzv. Dlouhého 19. století), a to pro maximální množství dochovaných signatur a datací přímo na liturgických oděvech. Na výstavě jsou vystavena i čtyři roucha, která byla restaurována v různých časových obdobích s užitím různých restaurátorských přístupů (Rudná u Prahy 1973, Červená Lhota 70./80. léta 20. stol., Konopiště 2018 a Lázně Bohdaneč 2021).

Kromě rouch ve vitrínách a informačních panelů budou na výstavě náznakem instalovány zámecký salon a zámecká kaple. Výstavu bude doprovázet krátká filmová ukázka přibližující divákovi zhotovování výšivek a používání vyšitých liturgických textilií.

Editace textu: Adriana Jarošová

Přílohy

Zveřejněno: 9. 11. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688